Publicatiedatum: 30 oktober 2019
Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)
Rij-impressie

Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)

Vernieuwen zonder veranderen

Rij-impressie - De achtste generatie van de Volkswagen Passat is inmiddels vijf jaar op de markt. Bovendien is de opvolger van de Passat al bekend: de ID.4. Het lijkt daarom logisch dat de Passat binnenkort wordt vervangen door de ID.4. Echter, de ID.4 is een ronduit innovatieve elektrische auto en niet iedereen is daar klaar voor. Als vertrouwde waarde binnen het aanbod Volkswagen is de Passat daarom vernieuwd voor modeljaar 2020.

Met het oog op de volgende generatie auto's is de huidige Passat nadrukkelijk gericht op wie het vertrouwde zoekt. Daarom heeft Volkswagen gekozen voor kleine aanpassingen, niet voor de grote stappen die de ID-modellen maken. De aanpassingen beginnen met een iets gewijzigd front met een nieuwe grille en nieuwe bumpers. De vernieuwde Passat heeft minder gladde lijnen en kiest met hoekige vormen voor een stoerdere uitstraling. De lampen bedienen zich voortaan van LED-techniek. Vooral aan de achterzijde geeft dat een unieke uitstraling.

Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)

Ook binnenin geldt dat de opzet in grote lijnen hetzelfde is gebleven, maar dat de details voor een subtiel verschil zorgen. De materialen zijn vernieuwd en de cabine is uit te voeren in nieuwe kleuren. Midden bovenop het dashboard was voorheen een klokje te vinden, dat is nu een verlicht Passat-logo. De achtergrondverlichting is nu beschikbaar in 30 verschillende kleuren.

Functionaliteit

Onderin de middenconsole is een vak gemaakt voor het draadloos opladen van smartphones (indien ondersteund). Alle USB-aansluitingen zijn voortaan van het type C. Daarmee denkt Volkswagen vooruit, maar vooralsnog is het alleen maar onhandig omdat voor het gebruik van oudere apparaten verloopkabels nodig zijn. Het was handiger om (net zoals andere merken doen), zowel USB A als C aan te bieden. Wie liever voor een draadloze verbinding kiest, kan nu ook Apple Carplay gebruiken via Bluetooth.

Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)
Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)

De Passat was al voorzien van digitale klokken en een centraal beeldscherm, maar deze zijn nu groter en hebben een hogere resolutie voor scherpere weergave. Bovendien heeft Volkswagen de menu's herzien. Nog meer functies dan voorheen zijn nu via het beeldscherm te bedienen. Bovendien is de menustructuur logischer geworden, waardoor het eenvoudiger is om de gewenste functies te bedienen.

De Passat was vanaf de introductie in 2014 al sterk met de vele bestuurders-assistenten. Die zijn voor modeljaar 2020 sterk verbeterd. Nog altijd kan de Passat zelf een veilige afstand tot de voorligger bewaren en zelf in het midden van de rijstrook blijven, maar dit werkt voortaan betrouwbaarder en soepeler.

Wat is gebleven, is de overvloedige ruimte. Ook (zeer) lange bestuurders zitten prima. Zelfs met een forse bestuurder voorin, resteert achterin nog voldoende ruimte voor volwassen passagiers. De hier gereden stationcar biedt met 650 liter bagageruimte (1.780 met opgeklapte achterbank) nog altijd de meeste ruimte in zijn segment.

„In de praktijk voldoet de uit de compacte Golf afkomstige motor ruimschoots in de veel grotere Passat“

Rijeigenschappen

De facelift voor modeljaar 2020 is niet alleen om concurrerend te blijven, maar ook om aan de nieuwste emissie-eisen te voldoen. De 1.4 liter TSI motor is vervangen door een exemplaar met een inhoud van 1.5 liter. Op papier lijkt deze minder zuinig dan de voorganger, maar dat komt omdat de uitstoot en het verbruik van de 1.4 TSI motor zijn vastgesteld volgens de oude NEDC-methode, terwijl voor de 1.5 TSI de nieuwe WLTP-methode is gehanteerd. Indien beide motoren volgens dezelfde meetmethode zouden zijn getest, dan zou de nieuwe motor wel degelijk als minder milieubelastend en zuiniger uit de bus komen.

Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)

In de praktijk voldoet de uit de compacte Golf afkomstige motor ruimschoots in de veel grotere Passat. De krachtbron heeft nooit overvloedig vermogen, maar levert zijn prestaties in alle rust. Een auto zoals de Passat wordt deels vanwege het comfort gekozen en dat blijft behouden met de 1.5 TSI motor. De 7-traps automaat met dubbele koppeling in de testauto deed zijn werk naar behoren: onmerkbaar. Het testverbruik kwam uit op 5.7 liter per 100 km en dat is keurig voor een auto van deze omvang met deze prestaties.

Aan het weggedrag is helemaal niets veranderd. De Passat bood al een prima balans tussen comfort en sportiviteit en doet dat nog steeds, ook in vergelijking met auto's van recentere datum. Bovendien behoudt de Passat daarmee zijn meerwaarde boven compactere maar meer recente modellen van Volkswagen. Alleen al dankzij de omvang geeft de Passat rust, comfort en vertrouwen.

Volkswagen Passat Variant (2014 - 2023)

Conclusie

Volkswagen heeft de Passat vernieuwd voor modeljaar 2020. Het betreft hier slechts kleine aanpassingen en dat heeft diverse redenen. De eerste is dat de grote zakenauto's van de concurrentie vrijwel allemaal ook al vele jaren op de markt zijn. Daarbij richt de Passat zich nadrukkelijk op een doelgroep die niet is gediend van te veel verandering. Tenslotte waren er technische beperkingen: aan een bestaande auto kan niet te veel worden aangepast.

Binnen deze beperkingen heeft Volkswagen precies de juiste aanpassingen gemaakt. Het uiterlijk is iets expressiever geworden, waarmee de auto meer persoonlijkheid kreeg (tegenover de veelal superstrak gelijnde elektrische auto's van de volgende generatie). De Passat is een zakenauto waarmee in de regel veel tijd wordt doorgebracht. Daarom heeft Volkswagen de Passat voorzien van het modernste infotainment-systeem en de modernste bestuurders-assistenten die achteraf konden worden toegevoegd.

Als het om de rijeigenschappen gaat, is alles bij het oude gebleven. De Passat kreeg weliswaar een nieuwe 1.5 TSI motor, maar dat is voornamelijk om te voldoen aan nieuwe emissie-eisen. Het onderstel is helemaal niet gewijzigd. Dat was goed en blijft goed. Zo weet Volkswagen te vernieuwen zonder het vertrouwde van de Passat te veranderen.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Modern en toch vertrouwd
  • Stille, soepele 1.5 TSI motor
min
  • Alleen USB-C
  • Blijft op details achter bij nieuwe modellen van Volkswagen