22 april 2004
Volkswagen Golf V

Volkswagen Golf V

Volkswagen Golf trekauto van het jaar 2004

Autozine
22 april 2004 | De Volkswagen Golf 1.6 FSI is in zijn klasse uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2004. De nieuwe Golf won niet alleen in zijn klasse, maar werd ook uitgeroepen tot overall winnaar. De redactie van het ANWB-maandblad Kampeer & Caravan Kampioen onderwerpt jaarlijks twintig tot vijfentwintig nieuwe auto's aan een vergelijkingstest.
 

Tijdens de verkiezing worden de deelnemende auto's op vier hoofdonderdelen (weggedrag, prestaties, comfort en doelmatigheid) beoordeeld door een tienkoppige jury van auto- en caravanjournalisten uit binnen- en buitenland. Daarbij hangt achter elke auto een caravan, waarvan het gewicht is afgestemd op dat van de trekkende auto. Het weggedrag, de prestaties en het comfort worden getoetst door een uit vier teams (van twee mensen) bestaande jury.

Volkswagen Golf V

Elke auto rijdt over een op de testbaan van DAF in St.Oedenrode uitgezet parcours. Daarin zitten stroken met verschillende soorten wegdek, waaronder betonrichels en losse klinkers. Op een ander gedeelte staan twee rijen pylonen die een dubbele chicane markeren. Daarnaast worden de combinaties op een 12% helling stilgezet. De jury test op deze wijze het bedieningsgemak van de handrem en de werking ervan.

Het beproeven van de doelmatigheid is een karwei dat door de non-driving jury (2 man) wordt uitgevoerd. Het zitcomfort voor- en achterin, de vorm en de ruimte van de koffer, alsmede de toepasbaarheid van verschillende soorten hulpspiegels behoort tot hun taken. De Golf 1.6 FSI werd aldus winnaar van een klasse waarin onder andere ook de nieuwste Opel Astra (1.6) en de Mazda 3 zaten.