22 december 2004
Volkswagen Golf V

Volkswagen Golf V

Zuinigheidsrijder bezoekt 10 landen op 1 tank brandstof

Autozine
22 december 2004 | Gerhard Plattner, een Oostenrijkse journalist gespecialiseerd in het breken van zuinigheidsrecords, is erin geslaagd tien Europese landen te doorkruisen op slechts één tank dieselbrandstof. Dit opmerkelijke feit, verwezenlijkt met een Volkswagen Golf V TDI op Bridgestone B390 Eco banden, leverde hem een plaats op in het Guinness Book of Records.
 

Plattner bewees dat het zelfs bij minder gunstige temperaturen beneden 0 graden Celsius mogelijk is een vlaag brandstofverbruik te realiseren dankzij de combinatie van een deskundige rijstijl en de geeigende uitrusting. Zijn reis begon in de Duitse stad Lindau, bij het meer van Constance, met een volledig verzegelde brandstoftank en het vaste voornemen om door zoveel mogelijk landen in Europa te rijden zonder bij te tanken.

Volkswagen Golf V

Na eerst Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein te hebben aangedaan keerde hij terug naar Oostenrijk via de grensovergang bij Feldkirch. Het hoogste punt tijdens zijn zuinigheidsmarathon bereikte Plattner na de Albergtunnel, waar de temperatuur op de 1.370 meter hoge Brennerpas, de grens tussen Zwitserland en Italie, tot beneden het vriespunt was gedaald. De route voerde hem verder naar de Zuid Tiroler Puster Vallei en naar Slovenie, West Kroatie, Hongarije en Slowakije. Na een 1.160 kilometer lange trip, die 15 uur en 7 minuten duurde, bereikte Plattner uiteindelijk zijn laatste bestemming: de Tsjechische Republiek. Bij het eindpunt van zijn Eco Tour, in het tiende land, parkeerde hij zijn auto bij de Volkswagen-dealer in Br¨nn.

Toen officiele inspecteurs de verzegelde brandstoftank controleerden, ontdekten ze dat de Golf precies 51,67 liter had verbruikt. Het gemiddelde verbruik bedroeg dus 4,44 liter per 100 kilometer, ruim beneden de meer gebruikelijke verbruikswaarde van 5 l/100 km.

Plattner beschouwde de lage rolweerstand van de Bridgestone-banden als een doorslaggevende factor om hem te helpen het record te vestigen. "Met het oog op de lage temperaturen gedurende de helft van de trip had ik het idee dat de voorziene brandstof voor de hele reis niet genoeg zou kunnen zijn", gaf Plattner toe. "Het feit dat de Golf nog 70 kilometer door had kunnen rijden is een bewijs van zijn prestaties op het gebied van zuinigheid, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Bovenal wil ik echter ook mijn waardering uitspreken voor de Bridgestone B390 banden. Ik heb ze tijdens eerdere recordpogingen gebruikt en ze hebben nu wederom uitmuntend gepresteerd. Ze beschikken niet alleen over excellente eigenschappen die een laag brandstofverbruik mogelijk maken, maar ze zijn bovendien comfortabel en beschikken over prima wegliggingkarakteristieken".