11 september 2007
Toyota iQ

Toyota iQ

Toyota toont iQ-concept in Frankfurt

Autozine
11 september 2007 | Met een lengte van iets minder dan drie meter (2,98 meter) is het iQ-concept een nieuwe benadering van de uitvoering en het ontwerp van auto's. Het zoekt de uitdaging op in de huidige beperkingen van ultracompacte stadsautos en biedt een comfortabel interieur voor vier of drie volwassenen en bagageruimte: veelzijdigheid met een minimale mondiale voetafdruk. Het nieuwe iQ-concept versterkt de doelstelling van Toyota om de uitstoot van schadelijke stoffen door middel van innovatie te beperken.

Het iQ-concept is ontworpen als de kleinste vierpersoons concept car ter wereld. Met een lengte van iets minder dan drie meter (2980 mm) is de concept car 425 mm korter dan de Toyota Aygo en meer dan 770 mm korter dan de Toyota Yaris. Wat breedte en hoogte (1680 mm x 1480 mm) betreft is de concept car echter vergelijkbaar met de Yaris. Met andere woorden, achter het ultracompacte exterieur gaat een ruimtelijk interieur schuil.

Toyota iQ

Het iQ-concept is echter altijd veelzijdig en praktisch. Er is voldoende ruimte voor vier personen (drie volwassenen en een kind) of de vierde zitplaats kan worden gebruikt als bagageruimte. Hiervoor is een revolutionair en intelligent 3+1-concept toegepast. Het dashboard is zo ontworpen dat er meer ruimte is gecreeerd voor de voorpassagier. Normaal gesproken zitten de bestuurder en voorpassagier naast elkaar. Maar om (meer) zitruimte te bieden aan een derde volwassene of aan een volwassene en een kind kan de stoel van de voorpassagier verder naar voren worden geplaatst, waardoor achterin meer en een beter toegankelijke ruimte ontstaat.

Het instrumentarium bevindt zich bovenop het dashboard, dat qua mysterieuze vorm doet denken aan een dubbelgevouwen blaadje. Met een enkele, centraal geplaatste knop in de middenconsole kan de bestuurder eenvoudig de temperatuur en ventilatie van het interieur regelen. Deze wordt vervolgens weergegeven op het display in het midden van het dashboard. De snelheid, het motortoerental en de hoeveelheid brandstof worden driedimensionaal weergegeven op een display boven de stuurkolom. Het audio- en navigatiesysteem kan met stuurwieltoetsen worden bediend.

Toyota iQ

Het panoramische zonnedak zorgt voor extra veel lichtinval, zodat passagiers zich niet opgesloten voelen in een conventioneel compartiment. 's Avonds en 's nachts wordt de verlichting in het interieur gedempt. De sfeer die dan ontstaat versterkt de modieuze uitstraling van de concept car.

Ondanks het ultracompacte ontwerp zijn er geen concessies gedaan aan de veiligheid. Sterker nog, veiligheid staat altijd voorop. De veiligheid van het sterke passagierscompartiment garandeert optimale opname van de energie die vrijkomt bij aanrijdingen.

Toyota iQ
XLLease
Toyota onthult iQ EVToyota onthult iQ EV
14 februari 2011
Toyota iQ nu ook als Colour EditionToyota iQ nu ook als Colour Edition
20 oktober 2010
Nieuw interieur voor Toyota iQNieuw interieur voor Toyota iQ
15 april 2010
Nieuw instapmodel voor Toyota iQNieuw instapmodel voor Toyota iQ
23 december 2009
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum