4 maart 2009
Toyota iQ

Toyota iQ

1.3 liter motor voor Toyota iQ

Autozine
4 maart 2009 | De iQ werd in januari geïntroduceerd met twee verschillende motoren: een 1,0 liter 68 pk VVT-i-benzinemotor en een 1,4 liter 90 pk D-4D-F turbodiesel. Voor klanten die meer motorvermogen en temperament verlangen, is er vanaf medio juli 2009 een nieuwe 99 pk 1,3 liter Dual VVT-i-benzinemotor met Toyota Optimal Drive-technologie leverbaar.

Deze 1,3 liter motor levert 99 pk en een maximumkoppel van 125 Nm bij een toerental van 4.400 tpm. De nieuwe aandrijflijn kan naar keuze worden gekoppeld aan twee verschillende transmissies: een handgeschakelde transmissie met 6 versnellingen, die standaard is voorzien van Toyota's brandstofbesparende Stop & Start-systeem of een Multidrive CVT-transmissie. De Multidrive CVT automaat geeft een soepel, traploos schakelgevoel en optimaliseert tegelijkertijd de balans tussen prestaties en brandstofverbruik.

Toyota iQ

Toyota's nieuwe Stop & Start-systeem schakelt de motor automatisch uit wanneer de versnellingspook in de vrijstand wordt gezet en het koppelingspedaal wordt losgelaten, wat een lager brandstofverbruik oplevert. Wanneer het koppelingspedaal weer wordt ingetrapt, wordt binnen een halve seconde de motor automatisch weer gestart.

De standaard met 6 versnellingen uitgeruste 1,3 liter iQ zorgt voor een gecombineerd brandstofverbruik van 4,8 l/100 km, met een CO2-uitstoot van 113 g/km. Met Toyota's traploze Multidrive CVT-transmissie is het brandstofverbruik 5,1 l/100 km, met een uitstoot van 120 g/km. Hiermee zijn beiden goed voor een groen energielabel B en 20% bijtelling.

Toyota iQ

Ondanks zijn uiterst kleine formaat is de iQ ontworpen om de inzittenden optimaal te beschermen. Hij is standaard uitgerust met een uitgebreide reeks actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen. De iQ, die is voorzien van een carrosseriestructuur met meerdere kreukelzones, negen airbags en Toyota's geavanceerde VSC+-technologie (met geïntegreerde Traction Control en Dynamic Stability), werd bij de Euro NCAP-test, waarvoor sinds januari aangescherpte normen gelden, beloond met het maximum van 5 sterren.

Toyota onthult iQ EVToyota onthult iQ EV
14 februari 2011
Toyota iQ nu ook als Colour EditionToyota iQ nu ook als Colour Edition
20 oktober 2010
Nieuw interieur voor Toyota iQNieuw interieur voor Toyota iQ
15 april 2010
Nieuw instapmodel voor Toyota iQNieuw instapmodel voor Toyota iQ
23 december 2009
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum