1 maart 2013
Toyota GT86
Nieuws

Toyota FT-86

Toyota toont FT-86 Open concept in Geneve

1 maart 2013 - Precies een jaar nadat de Toyota GT86 als Europese op de Autosalon van Geneve debuteerde, onthult Toyota op diezelfde autobeurs de FT-86 Open concept. Deze 2+2-zitter met elektrisch bedienbaar stoffen dak is een duidelijke aanwijzing hoe de toekomstige cabrioletversie van de Toyota GT86 eruit zou kunnen zien.

Toyota heeft de FT-86 Open concept ontwikkeld om reacties van consumenten op een mogelijke cabrioletversie van de Toyota GT86 te peilen. En net als deze met een boxermotor en achterwielaandrijving uitgeruste hardcore sportauto, is ook de FT-86 Open concept ontworpen als rijdersauto pur sang. De mogelijkheid om open te rijden en de wind door het haar te voelen, moet het rijplezier in de FT-86 Open concept naar een hoger niveau tillen.

Toyota GT86

De FT-86 Open concept is even lang (4.240 mm) en breed (1.775 mm) als de Toyota GT86. De conceptauto is wel lager dan zijn productiebroer (1.270 versus 1.285 mm). De wielbasis is met 2.570 mm gelijk gebleven. Hierdoor is 2+2-stoelopstelling van de GT86 ook in de FT-86 Open concept mogelijk. Om het puristische karakter van de GT86 zoveel mogelijk te behouden, is gekozen voor een stoffen softtop. Deze bestaat uit meerdere lagen en is bovendien voorzien van een glazen achterruit. De softtop vouwt zich achter de achterste stoelen op. Hierbij blijft de grootte van de bagageruimte nagenoeg hetzelfde.

Niet ver van waar de FT-86 Open concept zijn wereldpremière beleeft, ligt de bakermat van zijn sportieve kleurschakering: de Italiaanse modestad Milaan. De combinatie van Pure Bright White voor de carrosserie en Navy Blue voor de softtop komt hier vandaan. Evenals het interieurdesign in Pure Bright White met marineblauwe accenten en goudgele vloermatten. De kleur goudgeel keert op subtiele wijze terug in de stiksels van de lederen stoelbekleding.

Onderhuids is de FT-86 Open concept gelijk aan de Toyota GT86. Dit betekent een 1.998 cc atmosferische boxermotor van 147 kW/200 pk met D-4S-technologie, een laag zwaartepunt (460 mm boven het wegdek), achterwielaandrijving én een gewichtsverdeling van 53:47 die het best bij het motorvermogen past. De wielophanging bestaat uit McPherson-veerpoten voor en dubbele wieldraagarmen achter.

Toyota GT86

Hoewel Toyota verwacht dat de softtop een positief effect op het zwaartepunt heeft (dit komt immers nog lager te liggen), moeten verdere technische analyses uitwijzen of de FT-86 Open concept de onovertroffen balans van de Toyota GT86 evenaart. Ook buigen Toyota technici zich nog over maatregelen om de FT-86 Open concept dezelfde stijfheid te kunnen geven als de GT86, zoals versterkingen bij de deursloten.