Publicatiedatum: 23 maart 2019
Toyota Corolla Touring Sports
Autotest

Toyota Corolla Touring Sports

Op het verlanglijstje?

Autotest - Een Toyota Corolla op het verlanglijstje? Kunt u het zich voorstellen? Nee toch? Bij de Corolla draait het al decennia lang om functionaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. Goede eigenschappen, maar geen zaken die een auto begeerlijk maken. Toyota had echter ook een verlanglijstje. Het wilde de Corolla mooier en sportiever maken. Is dat gelukt?

Eerst de naam. In 2007 deed de Auris zijn intreden en leek het alsof Toyota afscheid had genomen van de Corolla. Dat gold echter alleen voor Europa. Om beter in te kunnen spelen op de wensen van de Europese koper werd de Corolla in Europa vervangen door de Auris. De Auris was Europees gelijnd en afgestemd op de wensen van de Europese automobilist. Met de komst van de twaalfde generatie moest ook de Corolla scoren met het uiterlijk en de rijdynamiek. Dat maakt de Auris overbodig en omdat de naam Corolla wereldwijd het bekendst is, besloot Toyota die te behouden.

Toyota Corolla Touring Sports

Toyota wil de beloofde dynamische rijeigenschappen en het bijbehorende dynamische uiterlijk realiseren door middel van een nieuw platform. Het zogenaamde "TNGA"-platform (Toyota New Global Architecture) gaf de vormgevers meer vrijheid en die hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt met vloeiende lijnen en scherpe overgangen. Daarbij is de nieuwe Corolla lager en breder dan de voorgaande modellen. De hier gereden stationcar, genaamd "Touring Sports", heeft bovendien een langere wielbasis (+6 cm) dan de standaard Corolla en ook dat wordt mogelijk c.q. makkelijk gemaakt door het nieuwe platform.

Ruimte

Voor nog meer bagageruimte heeft de stationcar een 22 cm langere overhang achter de achterwielen. De bagageruimte meet standaard 598 liter (t.o.v. 361 liter voor de hatchback). Door de achterbank op te klappen (met knoppen op de achterbank of in de bagageruimte), neemt de kofferruimte toe tot 1.606 liter en dat is een prima waarde voor een auto in dit segment. Ter illustratie: de laatste generatie van de Toyota Avensis Wagon bood 1.609 liter bagageruimt en mede daarom ziet Toyota de Corolla als mogelijke opvolger.

Toyota Corolla Touring Sports
Toyota Corolla Touring Sports

De laadvloer kan op twee hoogten worden geplaatst. In de hoge stand is de laadvloer volmaakt vlak, voor het vervoeren van lange spullen. In de lage stand neemt de bagageruimte toe en kunnen juist hogere objecten worden vervoerd. Ook heel handig: de laadvloer is omkeerbaar met aan de ene kant stof en aan de andere kant eenvoudig afwasbaar kunststof. Optioneel is de achterklep van de Touring Sports elektrisch bedienbaar. Niet zichtbaar, maar wel merkbaar: de Touring Sports heeft extra geluidsisolatie in de bagageruimte. Hiermee wordt voorkomen dat er extra geluid van achteren in de cabine komt (iets wat andere fabrikanten vaak vergeten bij hun stationcars).

De langere wielbasis komt ook de ruimte op de achterbank ten goede. De Touring Sports biedt achterin 4.8 cm meer beenruimte dan de hatchback en dat is exact waar het die laatste aan ontbreekt. Let op dat de batterij bij hybride-modellen onder de achterbank ligt, die daardoor minder zacht is. Net als bij de Corolla hatchback is de ruimte voorin prima, waarbij een brede middentunnel en een hoog dashboard voor een solide gevoel zorgen. Het dashboard is zelfs zo hoog, dat het boven het deurpaneel uitkomt! Tegelijkertijd is het zicht rondom prima.

Uitrusting

Toyota geeft in alle communicatie hoog op over de standaard veiligheidsuitrusting van de Corolla. Dat is niet onterecht, want heel veel actieve veiligheidssystemen (ongelukken voorkomen) zijn standaard op de Corolla. Echter, een deel van deze systemen is sinds kort wettelijk verplicht en hier maakt Toyota goede sier met zaken die zowiezo aanwezig moeten zijn. De zogenaamde semi-zelfrijdende functies werken zoals het moet: ze assisteren de bestuurder alleen wanneer nodig of gevraagd. In alle andere gevallen is nauwelijks merkbaar dat camera's, radars en andere sensoren continu met de bestuurder meekijken.

Toyota Corolla Touring Sports

Niet verplicht, maar wel gebruikelijk, is een "infotainment"-systeem. Ook Toyota levert een geïntegreerd audio-, communicatie- en navigatiesysteem dat wordt bediend met een groot beeldscherm centraal op het dashboard. Alle functies werken naar behoren, maar de bediening (touch screen en dan toch knoppen rondom het scherm) en de vormgeving blijven achter bij de concurrentie. Het geluid op het optionele, hoogwaardige audiosysteem van JBL is rijk en helder, maar op de lange duur ietwat vermoeiend door het (te) nadrukkelijk aanwezige laag.

„Voortaan wordt de Corolla gekocht om de uitstekende combinatie van verstand en plezier“

High Power Hybrid

De Corolla is leverbaar met een verbeterde versie van de bestaande hybride-motor, maar op de prijslijst staat ook een zogenaamde "high power hybrid". In beide gevallen zorgen een benzinemotor en een elektromotor samen voor de aandrijving. Afhankelijk van de situatie is één van beide motoren actief of werken beide samen voor betere prestaties of meer souplesse. Tijdens remmen of uitrollen wordt bewegingsenergie omgezet in elektriciteit, opladen via het stopcontact is daarom niet nodig.

De standaard hybride bestaat uit een 1.8 liter benzinemotor plus een 53 kW sterke elektromotor. De high power hybrid bedient zich van 2.0 liter benzinemotor, aangevuld met een 80 kW sterke elektromotor. Met de extra sterke hybride richt Toyota zich vooral op diesel-rijders die, vanwege de nieuwe milieu-maatregelen, noodgedwongen op zoek zijn naar een alternatief. Net als een dieselmotor is een hybride-motor veel zuiniger dan een benzinemotor. De high power hybrid levert bovendien, net als een dieselmotor, heel veel trekkracht bij lage toeren en dat zorgt voor extra comfort. Ten opzichte van de standaard hybride is de high power hybrid merkbaar alerter en krachtiger. Wat echter blijft is een zekere vertraging tussen het moment van gasgeven en accelereren en mede daarom voelt een traditionele motor met eenzelfde vermogen sterker en sneller.

Toyota Corolla Touring Sports

Weggedrag

Misschien wel het belangrijkste punt op het verlanglijstje van Toyota was een sportiever weggedrag voor de Corolla. Ook hier vormt het nieuwe platform de sleutel tot de oplossing. Het platform is steviger (+60%), heeft een lager zwaartepunt en is eenvoudiger aan te passen aan ieder model. Daarbij is deze twaalfde generatie van de Corolla voorzien van zogenaamde "multi-link"- wielophanging, hetgeen voor auto's in dit segment in de regel te kostbaar is en/of te veel ruimte kost. Het voordeel van multi-link wielophanging is, dat de wielen bij het opvangen van oneffenheden in het wegdek de ingezette koers beter blijven volgen.

Optioneel is Adaptive Variable Suspension (AVS) leverbaar, waarmee met een druk op de knop voor meer dynamiek of comfort kan worden gekozen. In de praktijk zijn de verschillen tussen deze modi gering, alleen de reactie op het gas en in het stuurwiel verandert merkbaar.

Toyota Corolla Touring Sports

De verschillen met de Auris en andere auto's in dit segment zijn wél significant. Veel auto's danken hun goede weggedrag aan goede fijnregeling of slimme elektronica. Dankzij het uitstekende platform heeft de Corolla van nature al een goede wegligging, waarna elektronica en fijnregeling slechts voor nog meer verfijning zorgen.

Conclusie

Toyota had al jaren een verlanglijstje. De Corolla was al functioneel, degelijk, veilig en betrouwbaar. Dat is met de twaalfde generatie van de Corolla allemaal gebleven.

Schoonheid en dynamiek stonden echter nog op het verlanglijstje. Met de komst van een nieuw platform konden die wensen eindelijk in vervulling gaan. Het zogenaamde "TNGA"-platform biedt vormgevers meer vrijheid met een meer uitgesproken design als resultaat. Het zorgt ook voor meer stevigheid en een lager zwaartepunt. Samen met een geavanceerde wielophanging geeft dat het rijplezier waar het de Corolla altijd aan ontbrak.

Staat de Corolla nu ook op het verlanglijstje van autoliefhebbers? Nee. Ondanks alle verbeteringen is de Corolla nog steeds geen droomauto. Maar... voorheen werd de Corolla gekocht omdat het de verstandigste keuze was. Voortaan wordt de Corolla gekocht om de uitstekende combinatie van verstand en plezier.

plus
 • Prima rijeigenschappen
 • Veel aandacht voor (actieve) veiligheid
 • Vlot en zuinig dankzij hybride-aandrijving
min
 • Infotainment blijft achter bij concurrentie
 • Knop voor instellen rugleuning verstopt onder veiligheidsgordel
Toyota Corolla Touring Sports beste aanbiedingen
Nieuw
vanaf € 38.195,-
Gebruikt
vanaf € 18.880,-
Private lease
vanaf € 415,-
Bijtelling
vanaf € 256,-
Toyota
Corolla Touring Sports
Corolla Touring Sports
Corolla Touring Sports
 • eerste keuze
 • 10 jaar garantie
 • 3 jaar lakgarantie
 • 655 op voorraad
 • vanaf 2019
 • vanaf 1 km
 • nieuwe auto
 • geen investering
 • zorgeloos rijden
 • nieuwe auto
 • fiscaal aantrekkelijk
 • 22% bijtelling
Remschijf.nl