9 oktober 2001

Suzuki XL-7

Suzuki Grand Vitara XL7 is nieuwe vlaggenschip van Suzuki

9 oktober 2001 - De Grand Vitara XL-7 is een nieuw topmodel voor Suzuki. De auto komt nu eerst als 7-persoons op de markt, begin volgend jaar verschijnt een 5-persoons uitvoering. Suzuki toont hiermee zijn kijk op de ontwikkeling van nieuwe modellen.
AutoCoach

De XL-7 is 505 mm. langer dan de Grand Vitara 5-deurs en komt daarmee op een flinke lengte van 4.700 mm. Hij behoort tot de langste in zijn klasse en dat levert veel ruimte en mogelijkheden op. Hij rijdt volgens Suzuki toch sportief en is opvallend wendbaar, waardoor hij op elk terrein en in elke situatie uitblinkt als een alleskunner. In de XL-7 is er plek genoeg voor zeven inzittenden. Achterin zijn er twee rijen met stoelen. De stoelen van de tweede rij zijn te verstellen. Daardoor zijn lange voorwerpen mee te nemen met behoud van enkele zitplaatsen achterin. Ook is een volledig vlakke laadvloer te creëren. Door de grotere achterportieren zijn de zitplaatsen achterin prima bereikbaar. De XL-7 biedt daarnaast 17 opbergplekken voor kleinere spullen, zoals een lade onder de stoel van de passagier voorin.

Suzuki XL-7

De motor is een nieuwe zescilinder met een maximum vermogen van 127 kW/173 pk en een koppel van 231 Nm bij slechts 3.300 toeren per minuut. De wielbasis van 2.800 mm. zorgt voor een stabiele wegligging, waardoor de goede eigenschappen van de MacPherson wielophanging voor en de vijfvoudig opgehangen achteras naar voren komen. Schroefveren en gasgevulde schokbrekers voor en achter garanderen prima comfort. De zescilindermotor heeft een inhoud van 2.736 cm3. De hydraulische motorophangpunten moeten trillingen en geluid dempen. De motor heeft een elektronisch geregelde brandstofinjectie en vier kleppen per cilinder, die per cilinderrij worden bediend door dubbele bovenliggende nokkenassen. Verder heeft ook deze V6 Suzuki's Direct Drive Valvetrain (DDV), bestaande uit een onderhoudsvrije ketting voor de aandrijving van de nokkenassen en hydraulische klepstoters, die de klepspeling altijd optimaal houden. Suzuki levert de auto met een viertraps automatische transmissie die de achterwielen aandrijft. Een handgeschakelde vijfversnellingsbak is zonder meerprijs op bestelling verkrijgbaar.

De XL-7 heeft een zeer complete uitrusting. Stuurbekrachtiging, centrale vergrendeling, groen getint glas, cruise control, elektrisch te bedienen ramen en buitenspiegels zijn standaard. De airconditioning (inclusief pollenfilter) verhoogt het comfort en draagt ook bij aan de veiligheid. 's Zomers blijft de bestuurder fris, en bij vochtig en koud weer zorgt de airco voor een ontwaseming van beslagen ruiten. De bestuurdersstoel is in hoogte verstelbaar. Dat geldt ook voor het stuurwiel. Handig is het extra 12 volt stopcontact achterin. Bij de zeven persoons XL-7 kunnen de passagiers achterin ook zelf de gescheiden airconditioning regelen. De voorstoelen zijn verwarmd en dat geldt ook voor de buitenspiegels (7-persoons uitvoering).

Suzuki mikt met zijn vlaggenschip vooral op de Sports Utility Vehicles (SUV). De Suzuki biedt het voordeel van zeven zitplaatsen in combinatie met het comfort en de souplesse van een zescilindermotor, ondergebracht in een kwalitatief sterke carrosserie. De 7-persoons versie kost fl. 78.499,- en is direct leverbaar. De 5-persoons uitvoering, die met ingang van januari leverbaar is, komt op fl. 76.907,-.

XLLease