18 april 2008
Suzuki Swift (2005 - 2010)
Nieuws

FRIEND

FRIEND-EV onthult nieuwe aandrijftechniek

18 april 2008 - De firma FRIEND heeft een nieuwe elektrische motor gepresenteerd in Leeuwarden. De motor is geplaatst in een gewone auto, een Suzuki Swift, en is volgens de makers betrouwbaar en algemeen toepasbaar. De auto reed zijn eerste rondje na de onthulling door wethouder Waanders van Leeuwarden.

Een auto met de FRIEND motor kan volgens de fabrikant met een snelheid van 100 km/u een verbruik van 90 km per liter halen, zonder in te leveren op vermogen.

Suzuki Swift (2005 - 2010)

"Dit is de eerste motor die bewezen heeft echt milieuvriendelijk, energiezuinig te zijn terwijl hij een groot vermogen levert. Daarom zijn auto's die rijden met onze FRIEND-motor aantrekkelijk voor een breed publiek; van milieubewuste personen tot SUV-liefhebbers. We hebben namelijk allemaal de behoefte om zo min mogelijk brandstof te verbruiken. Deze revolutionaire motor voldoet aan de nieuwe richtlijnen die zijn opgesteld door de Europese Commissie wat betreft de uitstoot van CO2; we blijven daar zelfs ver onder. We zetten hiermee een nieuwe standaard voor een nieuwe generatie auto's", aldus Frits van Breemen-Schneider, FRIEND's bedenker en ontwerper.

FRIEND, Frisian Environmental Developments BV, heeft haar basis in Friesland en heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen en bouwen van een elektrische motor die minder weegt, minder geluid produceert, efficienter is en meer vermogen levert dan conventionele elektrische motoren. Dit kon door de motor vanaf de basis opnieuw te ontwerpen. Bijna alle onderdelen kunnen worden hergebruikt. Bijkomend voordeel is dat de elektrische motor goedkoper geproduceerd kan worden dan de huidige elektrische motoren die op de markt zijn.

Suzuki Swift (2005 - 2010)

Momenteel is FRIEND in gesprek met verscheidene potentiële partners en zal op korte termijn beslissen hoe zij deze motor in productie gaat nemen.

XLLease
Dutchlease