1 oktober 2009
 

Suzuki

Suzuki bestaat 100 jaar

Autozine
1 oktober 2009 | Deze maand bestaat de Suzuki Motor Corporation exact 100 jaar. In 1909 begon Michio Suzuki als producent van weefmachines in Hamamatsu in Japan. Hij ontwikkelde een uniek weefgetouw en legde daarmee de basis voor de visie die Suzuki groot heeft gemaakt: continu op innovatieve wijze inspelen op de vraag van de klant.
IkWilVanMijnAutoAf

Suzuki's ervaring met betaalbare compacte auto's gaat terug tot 1955. In dat jaar ziet de Suzulight het levenslicht; een compacte, lichte auto die wordt aangedreven door een tweetaktmotor met een inhoud van 360 cm3. Door de gunstige prijsstelling van de Suzulight is autorijden voor veel Japanners ineens bereikbaar geworden en dat is de reden dat de auto in Japan nog altijd wordt beschouwd als één van de modellen die het land in de jaren vijftig van de vorige eeuw mobiel heeft gemaakt.

Suzuki

Ook de fabricage van vierwielaangedreven auto's is een specialiteit van Suzuki. Het begon ruim 40 jaar geleden met de ontwikkeling van de LJ10, een lichte vierwielaangedreven auto met drie zitplaatsen; twee voorin en een achterin. Op de plek voor de vierde stoel wordt het reservewiel geplaatst. Hij weegt slechts 600 kg en wordt aangedreven door een luchtgekoelde tweecilinder tweetaktmotor van 360 cm3 en 25 pk.

Exact 25 jaar geleden maakte de wereld kennis met de Swift; één van de succesvolste Suzuki-modellen ooit. De huidige generatie Swift wordt in maar liefst 115 landen verkocht en bereikte vorig jaar reeds de mijlpaal van 1 miljoen geproduceerde exemplaren.

Suzuki

Het huidige modellenprogramma bestaat naast de Swift uit de Alto, Splash, SX4, Jimny en Grand Vitara. Daarmee verloochent Suzuki zijn afkomst niet. Immers, met de Alto, Splash en Swift blinkt Suzuki tegenwoordig nog steeds uit met de fabricage slimme en compacte auto's.

De Alto is inmiddels toe aan zijn vierde jeugd en sinds de introductie in 1979 zijn ruim 10 miljoen exemplaren verkocht! Ook de traditie met geavanceerde vierwielaangedreven auto's wordt in ere gehouden; op de Swift en SX4 is vierwielaandrijving als optie leverbaar, op de Jimny en Grand Vitara is het zelfs standaard.

Suzuki

De wereld van Suzuki omvat overigens veel meer dan auto's alleen. Anno 2009 staat het hoofdkantoor van Suzuki nog altijd in Hamamatsu, maar is Suzuki inmiddels uitgegroeid tot een wereldmerk dat actief is in 193 landen. Met bijna 51.000 medewerkers en 35 productiefaciliteiten in 23 landen, produceerde het merk vorig jaar ruim 2,6 miljoen auto's (een nieuw record) en 3,35 miljoen motorfietsen, scooters en quads. Ook in de watersport is Suzuki met zijn buitenboordmotoren een speler van wereldformaat.

In Nederland worden de auto's van Suzuki reeds sinds 1969 geïmporteerd door B.V. NIMAG in Vianen, de motoren van Suzuki zelfs nog langer (sinds 1966). Op de Nederlandse automobielmarkt is Suzuki al jaren het op één na grootste Japanse automobielmerk. Op de motorfietsenmarkt is Suzuki in Nederland reeds jarenlang marktleider en sinds dit jaar geldt dit ook voor de markt van buitenboordmotoren.

Suzuki
Suzuki prijst Vitara Full HybridSuzuki prijst Vitara Full Hybrid
20 december 2021
Suzuki introduceert nieuwe hybride motorSuzuki introduceert nieuwe hybride motor
1 december 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021
 

Info