22 april 2013
Subaru Outback (2009 - 2015)

Subaru Outback (2009 - 2015)

Subaru Outback aangepast voor 2013

Autozine
22 april 2013 | Subaru heeft de Outback voor modeljaar 2013 verbeterd. Het model kreeg een robuuster uiterlijk, het interieur werd op een aantal punten gewijzigd en onderhuids werd de techniek verfijnd. Belangrijkste nieuws is de toevoeging van een Boxerdiesel met een Lineartronic continue variabele transmissie (CVT). Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Japanse merk dat een automatische transmissie leverbaar is in combinatie met een Boxerdiesel motor.

De Outback is leverbaar met een keuze uit twee motoren: de Subaru Boxer Benzine 4-cilinder 2,5-liter DOHC-motor en de Subaru Boxer Diesel 4-cilinder 2,0-liter DOHC turbo. De 2,5 heeft een inhoud van 2.498 cc en levert een maximum vermogen van 127 (173) kW (PK) bij 5.600 toeren per minuut. Het maximum koppel van deze motor bedraagt 235 Nm en wordt bereikt bij 4.100 tpm. Deze motor is uitsluitend leverbaar in combinatie met de Lineartronic (CVT).

Subaru Outback (2009 - 2015)

De turbodiesel heeft vier kleppen per cilinder en een inhoud van 1.998 cc. Hij levert maximaal 110 (150) kW (PK) en het maximum koppel ligt op 350 Nm. De maxima worden bereikt bij respectievelijk 3.600 en 1.600 - 2.400 toeren per minuut.  De Boxer Diesel is leverbaar met een handgeschakelde zesbak of met Lineartronic (CVT).

De benzinemotor is vooral op detailniveau gewijzigd waardoor hij bij lage toerentallen meer koppel beschikbaar heeft en het brandstofverbruik is verbeterd. De Boxer Diesel kreeg aanpassingen aan het draaiend gedeelte waardoor de inwendige wrijving is verkleind en het brandstofverbruik verder is afgenomen. Daarnaast zijn door modificaties aan het blok, trillingen, voornamelijk bij hoge toerentallen, nog verder gereduceerd. Aanpassingen aan onder meer het in- en uitlaattraject hebben een snellere gaspedaalrespons, beter prestaties en meer trekkracht in het midden toerengebied opgeleverd.

Naast twee motoren zijn er drie verschillende versnellingsbakken leverbaar in de Outback. De Boxer Diesel is naar keuze leverbaar met een zesbak of  een Lineartronic, de 2.5 benzinemotor is leverbaar met een ander type Lineartronic. Deze variant is nieuw voor de Outback en wordt ook in de XV toegepast. Bij deze versie heeft de metalen band plaatsgemaakt voor een ketting. Het resultaat is een compacter ontwerp met minder interne weerstand, minder trillingen en meer efficiency. In de overdrivestand wordt zelfs een brandstofbesparing van 5% behaald ten opzichte van het type met duwband.

De CVT van de Boxer Diesel is een zogenaamde 'Hoog koppel Lineartronic', die nu voor het eerst aan AWD is gekoppeld. Deze versnellingsbak, ook voorzien van een ketting in plaats van een duwband, kan nog beter uit de voeten met het hogere koppel van een Boxerdiesel motor. Door de turbodiesel te combineren met een Lineartronic-transmissie komen de voordelen van de Boxer Diesel nog duidelijker naar voren: een laag zwaartepunt en zeer weinig trillingen.

De buitenzijde van de Outback kreeg een aantal aanpassingen. Een nieuwe voorbumper en gewijzigde mistlampen geven de Outback een stoerder voorkomen, overeenkomstig met  het robuuste karakter van het model. Ook de grille en de koplampen werden aangepast.  Aan de achterzijde is meer nadruk op de D-stijl komen te liggen in plaats van op de zijruiten.

Door aanpassingen aan het interieur is aanzienlijk meer bewegingsvrijheid gecreëerd. De hoofdruimte groeide met 40 millimeter, de ruimte tussen de voorstoelen met 30 millimeter en de afstand tussen de eerste en de tweede zitrij nam zelfs toe met maar liefst 62 millimeter. Ook de kofferruimte groeide door de hoogte en de breedte aan te passen. De inhoud bedraagt nu 526 liter (VDA).

Naast meer ruimte, was het belangrijk om het gevoel van kwaliteit en functionaliteit  verder  te benadrukken. Speciale aandacht is besteed aan heldere informatievoorziening voor de bestuurder. De lay-out van het instrumentenpaneel werd verbeterd en de meters kregen donker glas waardoor ze bij 'contact uit' volledig zwart lijken. Tussen de klokken is nu een Liquid Crystal Display (LCD) van 3,5 inch geplaatst, wat een hoogwaardigere uitstraling geeft. Voorts is er een nieuwe generatie navigatiesysteem beschikbaar dat eenvoudiger te bedienen is, een betere weergave biedt, zich laat verbinden met onder meer een Smart Phone en eenvoudig kan worden geactualiseerd met behulp van een SD-kaart.

Subaru Outback (2009 - 2015)

De middenconsole heeft nu een zwart metalen in plaats van een zilverkleurige afwerking  waardoor het geheel sportiever over komt en een hogere kwaliteit uitstraalt. Extra afleg- en opbergruimte is gecreëerd, onder meer door de bediening van de elektronische handrem te verplaatsen.

Het onderstel is op een groot aantal punten aangepast. Onder meer de rechtuitstabiliteit en de voorspelbaarheid die stuurbewegingen hebben op het weggedrag hebben extra aandacht gekregen. Zo is onder meer een nieuwe, elektrische stuurbekrachtiging  gemonteerd die beter reageert rond de middenstand en een positieve invloed heeft op het brandstofverbruik. Bovendien kon door gewijzigde montage van het systeem een stijvere stuurkolom worden gerealiseerd.

Voorts zijn de voor- en achterwielophanging aangepast en de dempers vervangen door exemplaren met een langere slang en minder interne wrijving. Tevens zijn stuggere bussen in de ophanging en het subframe geplaatst, is de structuur van de motorsteunen verstevigd en de diameter van de stabilisator voor toegenomen.

De passieve veiligheid is evenmin vergeten. Een speciaal subframe zorgt er voor dat bij een frontale botsing de motor naar achteren en onder de auto schuift. En diverse aanpassingen aan de carrosserie hebben niet alleen een stijver geheel opgeleverd, maar ook een structuur die in totaal zes kilogram lichter is. In totaal is hij door aanpassingen aan de carrosserie, stiller, stijver en ook veiliger.

De prijzen zijn als volgt:

  • Outback 2.5i Executive Lineartronic CVT € 47.995
  • Outback 2.0D Business Edition 6MT € 47.795
  • Business Edition Lineartronic CVT € 49.995
  • Executive 6MT € 54.495
  • Executive Lineartronic CVT € 56.695
IkWilVanMijnAutoAf
Subaru lanceert Outback XSubaru lanceert Outback X
6 september 2013
Geheel nieuwe Subaru Legacy en OutbackGeheel nieuwe Subaru Legacy en Outback
25 augustus 2009
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum