16 december 2003
 

Subaru

Subaru viert 50-jarig bestaan

Autozine
16 december 2003 | Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), het moederbedrijf van Subaru, viert zijn 50-jarig bestaan. Zoals aan elk gouden jubileum gaat ook aan dit feest een lange geschiedenis vooraf, die terugvoert tot 1917. In dat jaar namelijk, wordt in het Japanse Ota een aeronautisch laboratorium opgericht, dat later uitgroeide tot de Nakajima Aircraft Co., een bedrijf dat motoren en vliegtuigen voor de Japanse luchtmacht bouwde.
AutoCoach
Info

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog lieten de geallieerden het financiele conglomeraat 'Zaibatsu', waartoe Nakajima Aircraft Co. behoorde, ontbinden. Onder de nieuwe naam Fuji Sanyo legde het bedrijf zich alleen nog toe op civiele producten. In 1950 werd Fuji Sanyo opgesplitst in twaalf bedrijven. Drie jaar, op 15 juli 1953, vestigden zes van die bedrijven zich weer onder een dak, met als overkoepelende naam Fuji Heavy Industries.

Subaru

1957: Subaru 360
Vier jaar later liep de eerste Subaru van de band: de 360. Een kleine auto met een lengte van 2,99 meter, een breedte van 1,30 meter, een hoogte van 1,38 meter en een gewicht van slechts 385 kilogram. De naam Subaru, bedacht door de eerste president-directeur van Fuji Heavy Industries Kenji Kita, staat symbool voor de zes bedrijven die zich tot het concern verenigd hebben. Subaru is in het Japans namelijk de naam waarmee de zes zichtbare sterren van de Pleiaden worden aangeduid, maar het woord betekent ook 'verenigen'. Deze symboliek komt eveneens tot uitdrukking in het embleem dat - evenals op de allereerste 360 - sinds maart 1958 op alle Subaru's prijkt: een ovaal met zes sterren.

1972: eerste All Wheel Drive
De 360 beschikte nog niet over vierwielaandrijving, dat paste Subaru voor het eerst toe op de Leone Station Wagon die in september 1972 op de markt werd gebracht. Deze stationwagon met All Wheel Drive was de eerste vierwielaangedreven personenauto ter wereld en luidde het begin in van een nieuw tijdperk voor Subaru. Sindsdien heeft Subaru meer dan 7,5 miljoen personenauto's met All Wheel Drive gebouwd en is Subaru uitgegroeid tot wereldwijd marktleider op dit gebied. De nieuwste versie van het All Wheel Drive-concept draagt de naam 'Symmetrical AWD'. De term 'symmetrisch' verwijst naar het feit dat de complete aandrijflijn - van boxermotor, versnellingsbak en cardanas tot achterasdifferentieel - in een rechte lijn ligt en horizontaal perfect symmetrisch is.

Zes maal 1 in WRC
Subaru's ontwikkeling tot AWD-specialist maakte een entree in de rallysport onvermijdelijk. Als snel groeide het Subaru-team uit tot een van de topteams in het World Rally Championship, waarin Subaru zes maal de titel opeiste. Al sinds de introductie van de Leone Station Wagon, dertig jaar geleden, staat de naam Subaru synoniem voor All Wheel Drive. En dat zal in de toekomst zeker zo blijven.

De automobieldivisie van Subaru is het grootste onderdeel van Fuji Heavy Industries, een wereldwijd opererend conglomeraat dat in Japan toonaangevend is in de transporttechnologie en een belangrijke producent is van landbouwmachines, waterpompen en generatoren. Het concern levert daarnaast ook complete fabriekscomplexen en heeft een vliegtuigdivisie die onder meer componenten levert aan Boeing en McDonnell Douglas. Als lid van een consortium dat met de Japanse ruimtevaartorganisatie NASDA samenwerkt, is FHI ook betrokken bij het Japanse nationale ruimtevaartprogramma.

XLLease
Subaru introduceert SolterraSubaru introduceert Solterra
11 november 2021
5 EuroNCAP sterren Subaru Outback 20225 EuroNCAP sterren Subaru Outback 2022
8 september 2021
Subaru Forester e-Boxer nu ook als VanSubaru Forester e-Boxer nu ook als Van
26 mei 2021
Subaru kondigt Solterra aanSubaru kondigt Solterra aan
11 mei 2021