3 november 2001
 

Subaru WX-01

Subaru toont diverse prototypes tijdens Tokyo Motorshow

Autozine
3 november 2001 | Subaru heeft onlangs op de Tokyo Motor Show laten zien waartoe het merk in staat is en welke toekomststrategie Subaru voor ogen heeft. Op de Subaru-stand pronkte een scala aan verrassende prototypen en technologie├źn: stuk voor stuk bijzonder en voorzien van All Wheel Drive, kortom: een 'specialty brand' waardig.
AutoCoach
Info

In de ogen van Subaru heeft een automobielmerk alleen goede toekomstkansen, wanneer er sprake is van producten die zich duidelijk onderscheiden van de massa. Daartoe heeft Subaru, onderdeel van het wereldwijd opererende Fuji Heavy Industries-concern, in de afgelopen jaren bovendien een gedaantewisseling ondergaan: het accent is veel minder komen te liggen op de bouw van compacte auto's en meer op AWD-modellen van groter formaat.

Subaru

Letterlijk 'richtingaanwijzend' zijn de twee prototypen die Subaru in het centrum van de stand op de Tokyo Motor Show opstelde: de WX-01 en de HM-01. De eerste zou de toekomstige rol kunnen gaan vervullen van een hoogst sportieve Grand Touring Car met comfortabel plaats voor zeven personen. Het showmodel is voorzien van een zeer ver doorontwikkeld All Wheel Drive-traction control systeem voor optimale verdeling van kracht naar elk wiel afzonderlijk. Verder is de WX-01 onder meer voorzien van een satelliet navigatiesysteem, een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dashboard en van koplampen die de rijrichting - gestuurd door het navigatiesysteem - kunnen 'voorspellen' en hun lichtbundel daarop afstemmen. Met betrekking tot het materiaalgebruik is er gekozen voor lichte en sterke materialen, teneinde het gewicht van de auto zo laag mogelijk te houden.

Dat Subaru het compacte segment zeker niet helemaal loslaat, blijkt uit het prototype HM-01 met hybride-aandrijving en All Wheel Drive, dat reeds op de autoshow van Frankfurt te bewonderen was. Ondanks zijn compacte formaat biedt het bewust eenvoudig gehouden interieur van de HM-01 een zee aan ruimte. Als aandrijving van de voorwielen fungeert een viercilinder benzinemotor met een inhoud van 658 cm3, gekoppeld aan een continu variabele transmissie en een automatisch stop/start-systeem. De achterwielen worden aangedreven door een 42 Volt elektromotor. Qua omvang heeft deze motor, waarvan de batterijen zich onderweg bij lage snelheden opladen, een zeer bescheiden formaat.

Naast deze twee revolutionaire prototypen toonde Subaru op de 35-ste Tokyo Motor Show nog een aantal opmerkelijke modellen. Allereerst de razendsnelle Subaru Legacy B4 Blitzen, die met behulp van Porsche Design werd ontwikkeld. De Subaru Legacy Touring Wagon 'Avignon' kenmerkt zich daarentegen juist door de retro-gedachte daarachter, zij het in combinatie met Zuidfranse styling. Niet minder opmerkelijk is de Subaru Impreza Plus 'Type Euro', met scherpe carrosserielijnen alsof hij zo uit een blok aluminium is gesneden. Ook voor dit prototype geldt dat hij in samenwerking met Porsche Design werd ontwikkeld.

Subaru introduceert SolterraSubaru introduceert Solterra
11 november 2021
5 EuroNCAP sterren Subaru Outback 20225 EuroNCAP sterren Subaru Outback 2022
8 september 2021
Subaru Forester e-Boxer nu ook als VanSubaru Forester e-Boxer nu ook als Van
26 mei 2021
Subaru kondigt Solterra aanSubaru kondigt Solterra aan
11 mei 2021