Publicatiedatum: 5 februari 2020

Autoverzekering

Als jongere een auto verzekeren op je eigen naam?

Special - Het is een bekend dilemma: begin je als jongere direct met het opbouwen van schadevrije jaren of lift je nog even mee op de verzekering van je ouders? Het is een keuze die ieder voor zich moet nemen. Uit onderzoek van GfK blijkt hoe jongeren en hun ouders denken over het verzekeren en uitlenen van hun auto.

17-jarigen rijden met coach

Vergeleken met vroeger is er nu een groot verschil, aangezien jongeren al op hun 17e hun rijbewijs mogen halen. Zelfstandig rijden is er dan nog niet bij, daar moet een coach met begeleiderspas bij zijn. In de meeste gevallen is dat één van de ouders. Hier houdt vrijwel iedereen zich aan, blijkt uit het onderzoek. Maar 13% van de ouders geeft aan dat een 17-jarige ook wel eens alleen in de auto mag rijden. De jongeren geven bovendien toe dat ze netter rijden als er iemand naast ze zit.

Waarom zelf een auto hebben als je hem kunt lenen?

Maar liefst 77% van de ouders laat hun jongeren van minimaal 18 de auto lenen. Daarbij hoeft 20% van de jongeren het niet eens te vragen en voor 38% zijn er geen voorwaarden verbonden aan het lenen van de auto. Andere ondervraagden krijgen wel eerst instructies mee van hun ouders.

Bestuurders die een auto hebben geleend, zijn ook verzekerd als ze schade veroorzaken. Maar rijdt de jongere vaker in de auto dan de ouder, dan moet de verzekering wel op naam van de regelmatige bestuurder staan. Uit het onderzoek blijkt dat de auto van maar liefst 1 op de 3 jongeren verzekerd is op naam van iemand anders. Zodra er schade wordt geclaimd op de polis, kan dit tot problemen leiden.

No-claimkorting opbouwen

Dat jongeren niet zo happig zijn om de autoverzekering op hun eigen naam af te sluiten, is te begrijpen. Het is namelijk duurder als je op jonge leeftijd een auto verzekert. Enerzijds omdat jongeren meer schade veroorzaken en anderzijds omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd als je net komt kijken. De no-claimkorting is dus nog niet hoog en dat kost je geld. Opvallend: jongeren die een eigen auto hebben, weten in 8% van de gevallen niet hoe deze verzekerd is. Dat ze korting kunnen krijgen op de premie van hun autoverzekering als ze eerst een slipcursus volgen, is ook vaak nieuws voor ze.