23 september 2016
Smart ForTwo

Smart ForTwo

Smart introduceert ForTwo Electric Drive

Autozine
23 september 2016 | Smart introduceert de vierde generatie van de ForTwo Electric Drive. De nieuwe electric drive is niet alleen leverbaar voor de Smart ForTwo coupé en Smart ForTwo cabrio, maar voor het eerst ook voor de vierzitter Smart forfour. In de toekomst zal Smart de enige autofabrikant zijn die al zijn modellen zowel met verbrandingsmotoren als met elektroaandrijving aanbiedt. De Smart electric drive beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Parijs (1 t/m 16 oktober 2016), terwijl de marktintroductie in de VS per december 2016 zal zijn en in Europa begin 2017. Nederlandse prijzen worden begin 2017 bekendgemaakt.
 

De oplaadtijd is een belangrijke factor voor kopers van elektrische auto's en de nieuwe Smart electric drive heeft ook op dat vlak stappen gezet. Alle modellen beschikken standaard over een nieuwe acculader. In de VS en Groot-Brittannië bedraagt de oplaadtijd 2,5 uur; half zo lang als bij het vorige model. In Nederland, waar een andere lader nodig is, kan de Smart electric drive 40 procent sneller worden geladen via een gewoon stopcontact. Met de 'Smart control' app kan het laadproces op afstand worden gevolgd. Ook kunnen tal van andere functies zoals intelligent laden worden aangestuurd.

Smart ForTwo

Vanaf 2017 zal een extra krachtige 22 kW snellader als optie leverbaar zijn. Hiermee kan de Smart electric drive veel sneller worden opgeladen: in minder dan 45 minuten, mits driefasen-opladen tot de mogelijkheden behoort.

Een 60 kW (81 pk) elektromotor is achterin de Smart electric drive geplaatst en brengt zijn vermogen volgens een constante overbrengingsverhouding over naar de wielen. Het riante koppel van 160 Nm is direct vanaf stationair toerental beschikbaar. De elektrische aandrijflijn biedt een actieradius van circa 160 km - ideaal voor lokaal emissievrij rijden in stedelijke gebieden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/h.

Smart ForTwo

Dankzij de vermogenskarakteristiek van de elektromotor heeft de Smart voldoende aan één vaste overbrengingsverhouding. Er hoeft niet te worden geschakeld; een groot voordeel in druk stadsverkeer. Voor het achteruitrijden wordt de rotatierichting van de motor veranderd. De aandrijflijn wordt geproduceerd in de fabriek van Renault in Cléon, Noord-Frankrijk.

Naast de standaard transmissiemodus kan de bestuurder ook de ECO-modus inschakelen. Deze is gericht op een bijzonder efficiënte rijstijl. Daarnaast wordt de topsnelheid beperkt, de curve van het gaspedaal aangepast en het maximale energieterugwinningsniveau gekozen. Tijdens het rechtuitrijden zonder gasgeven en tijdens het remmen wordt de kinetische energie omgezet in elektrische energie, ofwel recuperatie. De radargebaseerde recuperatie die wordt ingeschakeld in de standaard transmissiemodus, is anticiperend. De verkeerssituatie wordt gemonitord met een radarsensor en er wordt een recuperatieniveau gekozen dat past bij de rijomstandigheden.

Smart ForTwo

Om energie te besparen en de actieradius van 160 km te vergroten, is de Smart electric drive ook voorzien van de preconditionering, de voorverwarm-/koelfunctie voor het interieur. Hiermee kan de gewenste interieurtemperatuur worden gerealiseerd tijdens het laden.

Met de 'Smart control' app kan veel informatie over de aandrijflijn worden opgevraagd via de Smartphone, tablet of pc en functies zoals de preconditionering en het intelligente laden kunnen handig worden aangestuurd. Het nieuwe model biedt meer bedieningsmogelijkheden dan zijn voorganger. Zo zorgen bijvoorbeeld twee instelbare vertrektijden ervoor dat het intelligente laden en de preconditionering voor frequente ritten niet telkens opnieuw hoeven te worden ingesteld.

Smart ForTwo

De Smart electric drive modellen hebben een uitgebreidere standaarduitrusting dan de conventioneel aangedreven versies. Zo beschikken ze over een hulpinstrument met powermeter en aanduiding van de accustatus (standaard). Tegen meerprijs is een winterpakket met verwarmd stuurwiel leverbaar voor maximaal comfort. Het electric drive designpakket (optie) geeft de auto een expressief uiterlijk: de tridion veiligheidskooi en de buitenspiegels zijn uitgevoerd in de exclusieve kleur electric green. Verder kan praktisch elke wens wat betreft kleuren en opties worden vervuld, want het Smart BRABUS tailor made individualiseringsprogramma is ook beschikbaar voor de Smart ForTwo electric drive.

Met opvallende designdetails in electric green is het speciale model Smart electric drive greenflash, verkrijgbaar als coupé en cabrio, bij de introductie een bijzondere verschijning.

Smart ForTwo

De Smart ForTwo electric drive wordt in serieproductie gebouwd in de Smart fabriek in Hambach. De Smart forfour electric drive wordt geproduceerd in Novo Mesto (Slovenië). De Smart is uitgerust met een accupakket van het tot het Daimler-concern behorende bedrijf Deutsche ACCUMOTIVE. Deze specialist uit het Duitse Kamenz bouwt het elektrische hart van de Smart electric drive sinds 2012.

Na de wereldpremière in Parijs zal de nieuwe Smart ForTwo electric drive vóór het einde van het jaar worden gelanceerd in de VS, waar circa 25 procent van alle verkochte Smarts in de afgelopen tijd was voorzien van een elektrische aandrijflijn. De twee- en vierzitter zijn vanaf begin 2017 ook in Europa leverbaar.