14 september 2009
Seat Ibiza ST

Seat IBZ Concept

Seat onthult IBZ Concept

Autozine
14 september 2009 | Tijdens de IAA in Frankfurt onthult Seat de IBZ Concept. De ster van de Seat-stand in Duitsland vormt de voorbode van een nieuwe gezinsversie van de Ibiza die volgend jaar zijn opwachting zal maken in de Europese showrooms. Met de stationwagon breidt Seat zijn aanwezigheid in het B-segment uit. De auto komt in 2010 op de markt.
Profile
 

De voorzijde van de IBZ Concept markeert een evolutie van Seat's inmiddels bekende Arrow Design. De motorkap heeft een dynamische lijn gekregen die de auto symmetrisch in tweeën deelt. Door dat stijlelement heeft het bekende Ibiza-gezicht meer precisie en scherpte gekregen. In de geaccentueerde koplampenunits met hun diamantvormige behuizing is LED-technologie gecombineerd met verlichtingsstrips.

Seat Ibiza ST

De centrale grille met honingraatmotief en aluminium omlijsting wordt extra versterkt door dezelfde strakke, rechthoekige luchtinlaten die ook in de Ibiza Cupra terugkomen. Aan de voorkant wordt het pijlvormige design versterkt door een aantal lijnen dat parallel aan de koplampen loopt, tot aan de brede opening onder de bumper. Twee aluminium uitsparingen ronden het design aan de voorzijde af.

De in het oog springende achterklep is vanzelfsprekend voorzien van het Seat-embleem en wanneer hij geopend is, onthult hij een zwevende laadvloer die qua hoogte gelijk aan de kentekenplaat loopt. Tegelijkertijd zorgt de brede achterruit voor extra zicht naar achteren. Het derde remlicht is geïntegreerd in de dakspoiler, die de sportieve inborst van de auto onderstreept. Het Seat-embleem fungeert tevens als ontgrendeling van de achterklep en het prototype is gemakkelijk te herkennen aan de 'IBZ' initialen onder het embleem op het midden van de achterklep.

Seat Ibiza ST

Achter de achterklep van de Seat Ibiza IBZ Concept gaat een ruime bagageruimte schuil die 410 liter meet. Hij kan worden vergroot door de achterstoelen dubbel te vouwen, waarna een compleet vlakke laadvloer ontstaat die helemaal tot aan de voorstoelen doorloopt. Dankzij de lage tildrempel is de bagageruimte gemakkelijk toegankelijk, waardoor zware of omvangrijke objecten eenvoudig ingeladen kunnen worden. Een tweede uitsparing onder de opvouwbare vloerplaat fungeert als een extra opbergruimte. Een afdekplaat ontneemt het reservewiel en de gereedschapsset aan het oog, waardoor alles netjes bevestigd op zijn plek blijft liggen.

Het chassis van de IBZ Concept heeft dezelfde compacte afmetingen als de reguliere Ibiza, meet in totaal 4,22 meter en heeft dezelfde hoogte en breedte. Een betere toegang tot de achterstoelen is te danken aan de bredere achterportieren.

Seat Ibiza ST