9 september 2005
Seat Altea
Nieuws

Seat Altea

Pure dieselpower voor Seat Altea FR Prototipo

9 september 2005 - Op de IAA in Frankfurt debuteert de Seat Altea FR Prototipo met een 170 pk sterke dieselmotor. De productieversie die begin 2006 volgt, is de eerste nieuwe-generatie Seat, die ook als FR (Formula-Racing) leverbaar wordt.

De Altea FR Prototipo is net als alle andere FR-modellen extra temperamentvol. Dat dankt hij onder meer aan de sterkste dieselmotor ooit van Seat: een nieuwe 2.0 TDI met vier kleppen per cilinder en een vermogen van 170 pk (125 kW). Deze motor is ontwikkeld op basis van de 2.0 TDI (140 pk) en standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. De prestaties liggen op niveau: de Altea FR haalt een top van 208 km/h en sprint in 8,6 seconden van 0-100 km/h. Ondanks zijn prestatievermogen, voldoet de dieselmotor aan de Euro IV-emissienorm.

Seat Altea

De Altea FR onderscheidt zich van de andere Altea-modellen door zijn speciaal ontworpen bumpers, de verchroomde lichtmetalen wielen (18-inch) en de brede (225/40) banden. Daarbij springen ook de scherpe contrasten in het oog: het koetswerk is zilverkleurig en dat steekt af bij het zwarte dak en diverse andere details in (hoogglanzend) zwart zoals het uiteinde van de motorkap, de omlijsting van de voorruit en de behuizing van de koplampen. Daarnaast zijn diverse details (buitenspiegels, de wielen en de 70 mm dubbele uitlaat) uitgevoerd in chroom.

In het interieur van de Altea FR Prototipo zijn ook sterke contrasten te vinden. Zo zijn de hemelbekleding evenals de deurhendels, de bekerhouder aan bestuurderszijde en alle stiknaden uitgevoerd in zilverkleur. De stoelen zijn met leer bekeed en voorzien van een ingenaaid FR-logo. Dat logo komt ook terug op het instrumentarium, het stuur en de pookknop. Deze laatste twee zijn overigens evenals diverse dashboarddelen met leer bekleed. Standaard op de Altea FR zijn bi-xenonkoplampen die met de stuurbewegingen meedraaien waardoor ook bochten optimaal worden verlicht. Net als bij de andere Altea-modellen is een verschuifbare achterbank is standaard leverbaar. Hierdoor kan de bagageruimte worden vergroot tot maximaal 510 liter.

Seat Altea

Uiteraard is er op de Seat-stand in Frankfurt (Hal 3.0 A13) ook veel aandacht voor de nieuwe Leon die rond deze tijd op de belangrijkste Europese markten (waaronder Nederland) leverbaar wordt.