4 februari 2004
Seat Altea
Nieuws

Seat Altea

De Seat Altea is productieklaar

4 februari 2004 - De Seat Altea komt er aan. Vijf maanden geleden was het nog een prototype op de Frankfurt Motor Show (IAA), maar nu is deze eerste Seat van een nieuwe generatie klaar voor productie. De Altea is het eerste model dat volledig binnen de Audi Brand Group is ontwikkeld.

Het nieuwe tijdperk dat door de Altea wordt ingeluid, kent drie belangrijke pijlers: Ibiza, Leon en de nieuwe Altea. De Altea is een MSV, een Multi Sports Vehicle en daarmee brengt Seat een nieuw concept binnen haar range. De Altea heeft veel designelementen, die ook toekomstige modellen zullen kenmerken. Dat begint met de grote grille en de expressieve koplampen, maar ook de typische boogvorm over de zijkant die het profiel van de Altea benadrukt, is een belangrijk stijlelement voor komende modellen. Deze lijn is letterlijk ingezet door Walter de'Silva, designdirecteur van Seat. Alle nieuwe Seat-modellen dragen op die manier zijn 'handtekening' met zich mee.

Seat Altea

De Altea dankt zijn krachtige uiterlijk ook aan de compacte afmetingen: hij is 4,28 meter lang, 1,77 meter breed en 1,57 meter hoog. Binnen die compacte afmetingen heeft Seat een interieur gecreeerd met vijf zitplaatsen en een bagageruimte met een dubbele vloer en een inhoud van 400 liter.

De basismotor is een 1.6 met een vermogen van 102 pk (75 kW) en vervolgens is er de 2.0 FSI met 150 pk (110 kW). Het dieselgamma bestaat uit de 1.9 TDi met 105 pk (77 kW), en de 2.0 TDi 16V met 140 pk (103 kW). De Altea 2.0 FSI en de 2.0 TDi 16V zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Als optie is de 2.0 FSI leverbaar met een zestraps automaat (Tiptronic) met handschakelmogelijkheid. Voor de sterkste dieselmotor staat de DSG-versnellingsbak (Direct Shift Gearbox) met dubbele koppeling ter beschikking. Elke Altea is standaard voorzien van een nieuw ontworpen voorwielophanging, een meervoudig geleide achteras, elektromechanische stuurbekrachtiging en ruitenwissers met een (verborgen) ruststand in de A-stijlen - een vinding van Seat.

De Altea, die zijn wereldpremiere beleeft op de autotentoonstelling van Geneve, en zal worden geproduceerd in de Martorell-fabriek, is het resultaat van een stilistische evolutie die is ingezet door opwindende prototypes als de Salsa, Salsa emocion, Tango en Altea Prototipo.