12 december 2001
 

Renault Vel Satis

Renault Vel Satis heeft een prijs gewonnen voor innovatie

Autozine
12 december 2001 | De Renault Vel Satis is in Parijs bij de "Decibel d'Or" wedstrijd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Producten en Nieuwe Technieken. Renault heeft de uitverkiezing te danken aan het feit dat de auto vooruit loopt op het gebied van de ontwikkeling van stille auto's en aandacht heeft voor het milieu. Zo heeft Renault het geluidsniveau van de Vel Satis 3 dBA onder het voorgeschreven niveau weten te brengen, wat neerkomt op een halvering van de geluidshinder voor de omgeving. De Vel Satis is daarmee de eerste Europese auto uit het topsegment met zo'n laag geluidsniveau.
IkWilVanMijnAutoAf

Het "Conseil National du Bruit" heeft deze keer een van haar jaarlijkse prijzen toegekend aan de Vel Satis, een auto waarvoor vanaf de ontwerpfase al een streng eisenpakket gold voor wat betreft zijn akoestische eigenschappen. Ieder jaar worden er door deze Adviesraad prijzen uitgereikt voor opvallende prestaties op het gebied van het behouden of verlagen van het geluidsniveau door lokale organisaties of in samenwerkingsverbanden, als ook voor "stillere" producten en nieuwe technieken. Met dit initiatief wil men Franse en Europese fabrikanten en designers, die aan de verbetering van het algemene omgevingsgeluid werken, extra aanmoedigen. Voor de automobielsector schrijft de Europese wetgeving voor dat constructeurs de norm van een totaal geluidsniveau van maximaal 74 dBA moeten hanteren. Met de Laguna en de Vel Satis, de enige Europese auto's waarvan het hele gamma officieel voor 71 dBA goedgekeurd is, heeft Renault een geluidswinst van 3 dBA behaald. Die winst komt overeen met een halvering van de geluidshinder voor de omgeving.

Renault Vel Satis

De geluidsafname is mogelijk gemaakt doordat er zorgvuldig is gewerkt aan iedere frequentiezone in het geluid dat in en buiten de auto waargenomen werd. Zo is het de eerste keer dat er bij het zoeken naar de juiste autobanden niet alleen rekening is gehouden met het rijgedrag en het comfort bij lage frequenties, maar ook met het geluid dat de banden veroorzaken in relatie tot de geluiden die buiten de auto worden waargenomen. Om de rijgeluiden in het interieur van de auto te verminderen is de driehoekige achtertrein gemonteerd op een gefilterd en geïsoleerd subframe. Een fictieve ring en een volledig geisoleerde vloer zorgen voor een verdere verwerking van de rijgeluiden. De fictieve ring bestaat uit versterkingen die ter hoogte van de achterste wielkasten, de bodem en de achterste dwarsbalk van het dak geplaatst zijn. De motorgeluiden worden beperkt door de filtering van de startgeluiden en het geluid dat de verschillende motoronderdelen voortbrengen. Zo zijn er akoestische barrières gevormd die de trillingen afkomstig van de aandrijfgroep al absorberen voordat deze zich over de hele constructie van de auto verspreiden. Een van deze barrières is bijvoorbeeld een dempende lamel (Multi Layer Energy Absorber), een technische innovatie waar Renault patent op heeft. Bij de 2.2 dCi dieselversie zorgen twee balansassen voor een aanzienlijke vermindering van de geluiden die een gevolg zijn van vier cilinders op een rij. Ook aan de in- en uitlaat is bijzonder veel aandacht besteed. Een vloeiende afvoer van de uitlaatgassen in combinatie met sterk absorberend materiaal in de demper zorgt voor minder geluidsgolven en de stijvere wanden zorgen voor minder geluidsafgifte. Naast de sterk dempende bevestigingen is er een demper met een dubbele pijp en een inhoud van 20 liter op de uitlaat gemonteerd. Deze demper zorgt voor minder uitlaatlawaai.

Andere delen van de auto zijn op een zelfde manier aangepakt. De portieren en kleppen zijn voorzien van een dubbele afdichtstrip en in het portierframe is een 10 mm dikke viltlaag aangebracht die onder invloed van warmte is samengeperst. Ruitenwissers met soepele wisserarmen beperken de windgeluiden tot een minimum. Een nieuw soort gelaagde voorruit voorzien van een polyvinyl butyraat laag heeft een geluidsabsorberend vermogen dat 20% hoger is. Deze innovatie van Renault werd geïntroduceerd op de Clio II en zal op het hele Vel Satis gamma worden toegepast. Bovendien kan deze uitrusting worden aangevuld met gelaagde zijruiten (optie in Nederland).

XLLease
Renault is partner filmfestival CannesRenault is partner filmfestival Cannes
21 mei 2008
Renault Vel Satis nu als Serie LimiteeRenault Vel Satis nu als Serie Limitee
12 november 2003
5 sterren voor Renault bij Euro-NCAP5 sterren voor Renault bij Euro-NCAP
27 november 2002
 

Info

Techniek

Prijs

Forum