Renault Megane (2009 - 2015)
Met de tijd Mee-Gaan
De geschiedenis van de Renault Mégane in vogelvlucht: in 2008 werd de derde generatie geïntroduceerd. Begin 2012 volgende een facelift waarbij zowel het uiterlijk als de techniek stevig onder handen werden genomen. Later dat jaar zou het verbruik tot twee keer toe worden verlaagd om maximaal belastingvoordeel te kunnen behalen.
Eind 2013 kreeg de Mégane wederom een nieuw uiterlijk. Meer dan voorheen kwam de nadruk te liggen op de "GT-line". Deze sportieve uitvoering is bijzonder populair, omdat het met relatief eenvoudige middelen (lees: tegen een bescheiden meerprijs) van een gewone auto iets bijzonders maakt.
De "GT-Line" is herkenbaar aan 17 inch "Celsium" velgen, speciale voor- en achterbumpers en diverse donkere accenten (spiegelkappen, deurhendels, etc.). Bovendien is de speciale blauwtint genaamd "Bleu Malte" alleen voorbehouden aan de GT.
Uitrusting
Sinds kort is ook de Mégane leverbaar met "R-Link". Dit is Renaults gecombineerde audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Bijzonder is, dat het navigatie-deel afkomstig is van TomTom. Het voordeel daarvan is de lage prijs en de uitmuntende kwaliteit van de geplande routes.
Zoals de naam al suggereert, staat R-Link in verbinding met de buitenwereld. Zo kunnen actuele gegevens over weer en verkeer worden opgehaald. Ook al rijdende e-mail ophalen en dit voor laten lezen is mogelijk. Omdat R-Link continu in verbinding staat met Internet, kunnen extra apps worden toegevoegd aan het systeem.
Helaas is het prachtig klinkende audiosysteem van "Arkamys" stilzwijgend uit de optielijst verdwenen. De koper heeft nu alleen nog de keuze tussen Bose of het standaardaudiosysteem.

TCe 130
De belangrijkste reden om opnieuw op pad te gaan met de Mégane is de introductie van een geheel nieuwe motor. Dit is niet meteen duidelijk, want de nieuwe motor luistert naar dezelfde naam en levert hetzelfde vermogen als de oude. "TCe 130" staat voor een 130 pk sterke benzinemotor. Voorheen had deze een inhoud van 1.4 liter, maar het nieuwe exemplaar heeft een inhoud van 1.2 liter. De nieuwe "TCe 130" levert bovendien meer trekkracht; 205 Nm in plaats van 190 Nm.
Wie niet beter weet, denkt met de oude vertrouwde motor te maken te hebben. Wat echter opvalt is, dat de nieuwe motor nadrukkelijk moet worden aangespoord om te presteren. Het gaspedaal is minder gevoelig en ook het koppelingspedaal vraagt een weinig delicate behandeling (rijscholen zullen dol zijn op de Mégane!).

Wanneer een auto bijvoorbeeld in de file net-niet tot stilstand is gekomen en weer verder wil rijden, is de verleiding groot om dat in de tweede versnelling te doen. Met de nieuwe kleine motor lukt dat niet en moet terug worden geschakeld naar het eerste verzet.
Op de snelweg zorgt het extra koppel juist voor meer gemak. Een sprint van bijvoorbeeld 80 naar 100 km/u wordt met zoveel gemak neergezet dat de nieuwe motor echt een aanwinst is. De motorgeluiden zijn gemiddeld voor een auto van deze omvang. De winterbanden op de testauto overstemden de motorgeluiden iedere rit opnieuw.
De reden om te kiezen voor een kleinere motor, is het "kleinere" verbruik. In vergelijking met de vorige "TCe 130" is het verbruik gedaald, maar in vergelijking met soortgelijke auto's met een even sterke motor is de Mégane nog steeds niet bijzonder zuinig. Daar staat tegenover, dat het door Renault beloofde verbruik van 6.5 liter per 100 km in de praktijk eenvoudig is te realiseren. Met een kalme rijstijl was het zelfs goed mogelijk om zuiniger dan dat te rijden.

Weggedrag
De Renault Mégane is bedoeld voor een brede groep kopers en daarom is het weggedrag weinig uitgesproken. De besturing is niet licht of zwaar, het onderstel niet hard of zacht. Renault heeft een prima compromis gevonden, waarmee het comfort goed is en de veiligheid gewaarborgd blijft. Maak tijdens een proefrit met de Mégane maar eens een uitwijkmanoeuvre; deze auto reageert meer dan voorbeeldig in een dergelijke panieksituatie!
De hier gereden "GT-Line" biedt naast een sportief uiterlijk ook een sportiever weggedrag. Het onderstel is iets stugger, waardoor de bestuurder iets meer gevoel heeft met de auto. Nog steeds is de Mégane absoluut geen sportwagen of zelfs maar een sportieve auto, maar het sport-chassis biedt wel het nodige rijplezier dat bij de alledaagse uitvoering ontbreekt.

Conclusie
De Renault Mégane III is sinds de introductie in 2008 een verkoopsucces. Dat dankt de auto aan continue vernieuwing. Na diverse facelifts is de nieuwe "TCe 130" motor het grootste nieuws voor modeljaar 2014. De nieuwe motor is sterker en zuiniger dan de vorige generatie. Dat beperkt zich niet tot mooiere cijfers in de folder, in de praktijk presteert de motor merkbaar beter terwijl het verbruik lager ligt.
Als vanouds biedt de Mégane een gunstige prijs/prestatie verhouding. De binnenruimte, het comfort en de uitrusting zijn allemaal prima. Als het gaat om veiligheid en weggedrag, scoort de Mégane zelfs bovengemiddeld goed. Wie dan ook nog kiest voor de "GT-Line", maakt van een heel gewone middenklasser een opvallende auto die bovendien nog beter stuurt dan de gewone Mégane.
- Zuiniger dan beloofd!
- Prima rijeigenschappen
- GT-pakket staat auto goed
- Minder zuinig dan concurrenten
- Lens achteruitrijcamera wordt snel vies