Renault Clio RS
Levende legende
Het begin is goed, geweldig zelfs. Want Renault nam niet zomaar een Clio als uitgangspunt voor de "Gordini", maar de razensnelle "Clio RS". Deze snelste Clio op het programma is voorzien van een 2.0 liter viercilinder benzinemotor die goed is voor 203 pk / 215 Nm.
Vormgeving
Maar voordat deze krachtpatser z'n spierballen mag laten rollen, is het tijd om de auto zelf te bewonderen. De Clio Gordini is technisch namelijk gelijk aan iedere andere Clio RS, maar ziet er wel veel spannender uit. Dat is te danken aan de blauwe lak met witte details. Het meest opvallend zijn de witte banen (met daarin subtiel de letter "G"), de spiegelkappen en natuurlijk de velgen. Ook de diffuser aan de achterzijde en luchthappers bij de voorwielen maken deze Clio tot een imposante verschijning.
Tijdens een fotosessie op een drukke straat liepen de reacties van het publiek uiteen van "vet gaaf" tot "tupperwaretuning". Over het interieur was iedereen het eens: dat is geweldig mooi! De Clio Gordini is voorzien van kuipstoelen die, evenals het dashboard, zijn bekleed met zwart/blauw leder. Ook de rest van het interieur ademt op alle mogelijke manieren sportiviteit en exclusiviteit uit.
Een bijzonder detail is de "race computer". Dit is een ongedocumenteerde voorziening (!) die echter enorm bijdraagt aan de sensatie. Door de beide knoppen van de audiobediening achter het stuurwiel tegelijk in te drukken, verschijnt op het display van het audiosysteem de racecomputer. Hierop wordt getoond hoeveel paardenkrachten en Newtonmeters de motor momenteel levert, wat de snelste rondetijd is en welke versnelling het beste kan worden gekozen om optimaal te presteren. Een schakelindicator om het verbruik te verlagen kent de RS niet, dit hulpje geeft bij 100 km/u doodleuk aan dat de derde versnelling nu de beste keuze is!

Prestaties
Het blijft niet bij uiterlijk vertoon; bij de veelbelovende presentatie horen prestaties van formaat. De 2.0 liter motor heeft een onrustige loop en bij snelheden onder de 50 km/u zijn auto en bestuurder niet op hun gemak. Dit is een auto die harder wil, en daarna graag nog harder. Geef toe aan de verleiding van de Clio RS en deze pretmachine komt tot leven om van iedere rit een sensatie te maken.
Al vanaf 30 km/u loopt het motorgeluid sterk op. Boven de 100 km/u brult de kleine Clio alsof het een volbloed sportwagen is! Het geluid komt niet alleen van voren, maar ook uit de twee half-open uitlaten aan de achterzijde van de auto. De bestuurder is daarom geen toeschouwer van wat er in het vooronder gebeurt, maar wordt overrompeld door geluid.
Zelfs in vergelijking met andere snelle, compacte hatchbacks is de Clio RS op papier bijzonder snel (0-100 km/u in 6,9 seconden, topsnelheid 225 km/u). Toch voelt de RS niet extreem snel. De manier waarop de Renault de kracht opbouwt mist een zekere brutaliteit. Daardoor bijt de Clio RS wel, maar is de auto niet giftig als bijvoorbeeld een Opel Corsa OPC. Renault kiest voor venijn en minder voor overmacht.

Dagelijks leven
Omdat Renault kiest voor een compromisloos karakter, kan de Clio RS in de dagelijkse praktijk als vermoeiend worden ervaren. Rustig rijden vraagt heel veel zelfbeheersing en de koppeling moet met beleid worden bediend om te voorkomen dat de Clio er niet bij ieder verkeerslicht als een dolle vandoor schiet. Bovendien is de zesde versnelling geen "overdrive", het is daarom nauwelijks mogelijk om in enige rust lange afstanden af te leggen. De pret is altijd maximaal en soms zou het prettig zijn om even te ontspannen.
Ook op het gebied van prestaties is geen enkel compromis gedaan en de Clio RS kent dan ook geen enkele brandstofbesparende voorziening. Een uiterst kalme rit leverde een gemiddeld verbruik op van 8.5 liter per 100 km, zuiniger is nauwelijks mogelijk. Wie toegeeft aan de verleiding van Gordini kan uitkomen op 17 (!) liter per 100 km.

Net als andere "hot hatches" is het remvermogen van de Clio RS subliem; de auto is ook vanaf zeer hoge snelheden kaarsrecht en perfect controleerbaar tot stilstand te brengen. Met de veiligheid zit het dus wel goed.
Weggedrag
Het gevoel in het stuurwiel van de Clio RS is heel anders dan dat van alledaagse Clio's. De bestuurder voelt duidelijk dat de RS op zeer brede banden (215/45R17) staat, waardoor een zekere weerstand moet worden overwonnen voordat de auto van richting verandert. Dat is zeker geen nadeel, want het maakt de Clio uiterst stabiel en perfect te plaatsen op de weg.
Om het weggedrag van de gemiddelde auto te testen, volstaat het om een serie korte, snelle stuurbewegingen te maken. Ook een plotselinge correctie in een lange, snelle bocht is meestal voldoende om een testauto uit balans te brengen. De Clio RS heeft echter zo'n goede wegligging, dat zelfs de meest dwaze acties de auto niet uit balans krijgen!
Zelfs zonder "cup-chassis" bijt de RS zich in iedere bocht tot op het tandvlees vast en houdt grip tot uitzonderlijk hoge snelheid. Is de Clio RS een ander niet te snel af op motorvermogen, dan is de sublieme wegligging uiteindelijk toch goed om te laten zien dat de legende van Gordini voortleeft.
Conclusie
De "Renault Clio RS Gordini" is niet de eerste snelle Renault die de naam van een beroemde coureur draagt. Eerder was er al de "Clio Williams" en net als toen is ook de "Clio Gordini" overtuigend de snelste en meest exclusieve Clio van z'n tijd. De rijeigenschappen zijn uitstekend, wat te danken is aan het compromisloze karakter. Dat is geweldig wanneer de auto mag presteren. In het dagelijks verkeer is de RS echter opdringerig, vermoeiend en zeer dorstig.
Alhoewel de "Clio RS Gordini" niet anders rijdt dan een gewone "Clio RS", is de sensatie toch groter. Rijplezier komt niet alleen van de techniek, maar ook van de presentatie; en die is top! Daarom zal de Clio Gordini, net als z'n geestelijk vader, ongetwijfeld uitgroeien tot een legende.
- Sublieme wegligging
- Heel veel raceplezier
- Overtuigend als snelste en meest exclusieve Clio
- Vermoeiend op lange afstand
- Onhandige bediening audiosysteem