9 augustus 2007
Porsche Cayenne (2002 - 2010)

Porsche Cayenne (2002 - 2010)

Porsche Cayenne Hybride in ontwikkeling

Autozine
9 augustus 2007 | Porsche heeft in Stuttgart een hybride prototype van zijn Cayenne SUV gepresenteerd. Het is de eerste glimp van een bijzondere auto die aan het eind van dit decennium leverbaar wordt.
Profile

Op dit moment is de Porsche Cayenne Hybrid in staat tot een gemiddeld brandstofverbruik van 9,8 liter per 100 kilometer volgens de normen van de nieuwe Europese rijcyclus (NEDC). Door de auto verder door te ontwikkelen hopen de Porsche-ingenieurs op een gemiddeld verbruik van 8,9 liter per 100 kilometer uit te komen.

Porsche Cayenne (2002 - 2010)

De Cayenne Hybrid is ontworpen als zogeheten full-hybrid. Dat betekent dat de hybridemodule (de koppelomvormer en de elektromotor) tussen de verbrandingsmotor en de transmissie is geplaatst. De huidige generatie hybrideauto's heeft diverse componenten die verspreid over de aandrijflijn met elkaar zijn verbonden via een planetair tandwielstelsel. Doordat de hybridecomponenten in een lijnopstelling zijn geplaatst, zijn ze beter in te passen in het bestaande Cayenne-platform. Bovendien blijkt deze opstelling in de testfase gunstiger voor het brandstofverbruik; vooral op de snelweg is een full-hybrid in het voordeel ten opzichte van autos met bestaande techniek. Ten slotte accelereert de auto sneller en is de motor soepeler dan in een conventionele Cayenne. De elektromotor levert 285 Nm trekkracht vanaf nul toeren per minuut. In combinatie met de 3,6-liter V6-motor met directe inspuiting betekent dat een maximumkoppel van 560 Nm, dat al bij 1.800 toeren per minuut beschikbaar is.

Het hart van de Porsche Cayenne Hybrid is de zogeheten Hybrid Manager, die de drie belangrijkste onderdelen van de aandrijflijn de verbrandingsmotor, de elektromotor en de accu coördineert. De Hybrid Manager houdt ongeveer 20.000 parameters in het oog; een normaal motormanagementsysteem "slechts" 6.000.

Porsche Cayenne (2002 - 2010)

Andere technieken van de Cayenne Hybrid die het verbruik helpen drukken, zijn de stuurbekrachtiging, vacuümpomp voor de remmen en de airconditioning. Deze werken namelijk op elektriciteit en niet op de motor. Ook technische componenten, zoals de oliepomp in de transmissie, zijn vervangen door elektrisch aangedreven exemplaren. De elektro-hydraulische stuurbekrachtiging van de Cayenne Hybrid belooft dat de auto als een echte Porsche rijdt.

Porsche is van plan om vergelijkbare techniek toe te passen in de Panamera, de vierdeurs Gran Turismo die in 2009 debuteert. Een hybrideuitvoering van de Panamera volgt op een later tijdstip.

Porsche Cayenne (2002 - 2010)
Vandebron
Porsche Cayenne GTS als Design Edition 3Porsche Cayenne GTS als Design Edition 3
26 maart 2009
Porsche bouwt 250.000e CayennePorsche bouwt 250.000e Cayenne
6 maart 2009
Porsche Cayenne krijgt dieselmotorPorsche Cayenne krijgt dieselmotor
20 november 2008
Porsche Cayenne S als TranssyberiaPorsche Cayenne S als Transsyberia
8 september 2008
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum