15 april 2004
 

Peugeot

Voor Peugeot zijn nummers heilig

Autozine
15 april 2004 | Voor Peugeot maakt de benaming van de personenauto's door een getal met een 0 in het midden integraal deel uit van het erfgoed. Inmiddels zijn de markten voor de verschillende producten van het merk steeds meer gefragmenteerd en is het aantal producten en de variaties daarop sterk gegroeid. Daarom heeft Peugeot besloten het huidige systeem van benamingen enigszins aan te passen. Vanaf nu zijn ook combinaties met "dubbel nul" in het midden mogelijk. De nieuwe benaming zal dit jaar worden geïntroduceerd bij een volledig nieuw model dat een aanvulling gaat vormen op het bestaande gamma.
AutoCoach
Info

201, 203, 205, 306, 407, 504, 607... willekeurige nummers uit de historie van Peugeot. Nummers die op elkaar lijken, maar die steeds een andere betekenis hebben. Sinds de introductie van de 201 op de Salon van Parijs in 1929 geeft een dergelijke combinatie van drie cijfers ondubbelzinnig een modellijn van het merk aan. Dit systeem rond de fameuze centrale 0 is universeel. Het wordt in alle landen begrepen en is onlosmakelijk verbonden met het merk. Bovendien stelde dit systeem Peugeot telkens in staat de nieuwste ontwikkelingen in het aanbod aan te duiden. Daarbij lijkt het oneindige mogelijkheden te bieden, vooral omdat het niet ondenkbaar is, dat er ooit weer bij het begin begonnen wordt.

De aanduiding met 3 cijfers is een essentieel onderdeel van de herkenbaarheid van Peugeot. De combinatie van drie cijfers met een 0 in het midden geeft de positie van het desbetreffende model binnen het gehele gamma duidelijk aan. Zoals reeds gezegd, werd dit bij de introductie van de 201 ingevoerd en is sindsdien zo gebleven: het eerste cijfer staat voor het model en geeft een indicatie over de afmetingen van de auto en zijn plaats in het gamma, het tweede cijfer altijd een 0 is de schakel tussen de aanduiding van het model en de generatie, het derde cijfer geeft aan om welke generatie het gaat.

Binnen het aanbod van Peugeot (dat momenteel uit zes modelseries bestaat) worden alle carrosserievarianten van een model aangeduid met dezelfde cijfercombinatie waar in sommige gevallen speciale benamingen aan worden toegevoegd. Zo wordt bijvoorbeeld de coupe-cabriolet aangeduid met "CC" en de vrijetijdsauto voor het hele gezin met "SW". Vooruitlopend op nieuwe ontwikkelingen en om een antwoord te kunnen bieden op de wensen van de steeds veeleisender wordende klant, breidt Peugeot het aanbod regelmatig uit. Naast het traditionele gamma zal Peugeot vaker met originele varianten komen. Om deze speciale modellen duidelijk te kunnen onderscheiden, heeft het merk besloten het systeem van benamingen met nummers uit te breiden. Voortaan zullen bijzondere modellen een 4-cijferige aanduiding krijgen, met de combinatie "dubbel nul" in het midden. De nieuwe benaming is overigens in 2003 getest op de Peugeot 4002, ontwikkeld in het kader van het "2e Concours de Design Peugeot".

De eerste toepassing van deze vernieuwing zal binnenkort op een serieproduct te zien zijn. Op basis van de Sesame concept-car, die op de "Mondial de l'Automobile de Paris" in 2002 werd gepresenteerd, zal een monovolume auto geproduceerd worden. De 1 waarmee de naamsaanduiding begint, duidt op een compacte auto en de 7 na de dubbele 0, geeft aan dat het de nieuwste generatie betreft. De "1 dubbel nul 7", want zo gaat de auto officieel heten, wordt nog voor het eind van dit jaar aan het publiek getoond.

IkWilVanMijnAutoAf
Peugeot start verkoop nieuwe 308 SWPeugeot start verkoop nieuwe 308 SW
15 juli 2021
Peugeot prijst nieuwe 308Peugeot prijst nieuwe 308
18 juni 2021
Peugeot 106 bestaat 30 jaarPeugeot 106 bestaat 30 jaar
17 juni 2021
Peugeot introduceert e-ExpertPeugeot introduceert e-Expert
27 mei 2021