20 november 2001
Opel Vectra

Opel Vectra

Opel geeft vooruitblik op nieuwe Vectra

Autozine
20 november 2001 | Opel licht alvast een tipje van de sluier op van wat de nieuwe Vectra gaat brengen. In de periode vanaf zijn introductie in de lente van 2002 tot en met de 18 maanden daarna zal Opel zijn klanten gaan verrassen met het gevarieerde modellenprogramma van de nieuwe Vectra. Vier verschillende carrosserie-varianten zullen na elkaar geïntroduceerd gaan worden.

De nieuwe Vectra debuteert in de lente van 2002 als sedan. In het najaar zal de Vectra GTS gelanceerd worden en met de daaropvolgende introducties van achtereenvolgens de Vectra Signum en de Vectra Stationwagon wordt het nieuwe Vectra modellengamma een van de grootste in de middenklasse. Het versnellingsbakkenpalet wordt de komende tijd verder uitgebreid. De sedan komt eerst met een handgeschakelde vijfbak. Later volgen een vijftraps automaat, een handgeschakelde zes versnellingsbak en ook dat is nieuw voor de Vectra: een continu variabele transmissie (CVT). Met de CVT kan de bestuurder handmatig zes vooraf bepaalde overbrengingsverhoudingen selecteren. Hierdoor ontstaat een schakelcomfort dat niet kan worden bereikt met een conventionele automatische transmissie. Door de wisselwerking met de motor kan bovendien het brandstofverbruik worden verlaagd, vergeleken met de conventionele automatische transmissies. De adaptieve CVT-transmissieregeling reageert op verschillende rijsituaties en rijkarakteristieken. Hoewel het om een volledig automatische transmissie gaat, kan de bestuurder ook handmatig tussen zes vaste versnellingen schakelen met behulp van de Active Select functie van de CVT. De zes versnellingen kunnen ook geactiveerd worden in de werkstand "automatische transmissie" in dat geval gedraagt de CVT zich als een traditionele zestrapsautomaat.

Opel Vectra

De nieuwe Vectra debuteert in de lente van 2002 als een sedan met een 1.8-liter 92 kW/125 pk en een 2.2-liter 108kW/147 pk (ook GTS) sterke benzinemotor. Tevens zullen dan een 2.0 DTI 16V 74 kW/100pk (sedan) en een 2.2 DTI 16V 92 kW/125 pk (sedan en GTS) beschikbaar zijn. De Vectra behoudt de klassieke lijnen van een sedan, zoals ook de huidige vierdeurs Vectra kent. Toch onderscheidt de nieuweling zich duidelijk van zijn voorganger. Opvallende kenmerken in zijn profiel zijn vooral de geprononceerde wielkasten, de lagere stootstrip op de flanken in dezelfde kleur als de carrosserie en de nieuwe deurklinken. De hoge gewelfde taillelijn geeft de Vectra sedan een enerverende vorm. Het vooraanzicht van de nieuwe Vectra sedan wordt gedomineerd door de opvallende horizontale chromen strip met groot Opel-logo, in het midden van het trapeziumvormige grille geplaatst dat in de motorkap is geïntegreerd. De achterzijde wordt gekenmerkt door grote achterlichten, die het eindpunt vormen van de brede taillelijn. Een opvallende roestvrijstalen strip aan de onderzijde van de kofferdeksel vormt een visuele verbinding tussen de lichten, waardoor de auto breed en stabiel oogt. Hierop staan ook het merk en de motorversie vermeld.

Enige maanden na de sedan zal de Vectra GTS geïntroduceerd worden. Deze coupe-achtige uitvoering weerspiegelt met zijn dynamische belijning een totaal nieuw aanbod in het middenklasse segment. De Vectra GTS, die twee centimeter lager is dan de sedan, heeft een veel agressiever en sportiever uiterlijk dan zijn tegenhanger. Dit komt vooral door de modificaties die aan de voorzijde zijn gemaakt. Nieuw zijn de donkere omlijsting van de koplampen, een andere bumper met grotere luchtinlaat en ronde mistlampen in plaats van rechthoekige. Het sportieve en functionele uiterlijk van dit model wordt verder benadrukt door enkele andere details aan de auto, zoals de luchtinlaten voor de voorwielen. De coupe-achtige daklijn benadrukt verder het sportieve karakter van de Vectra GTS.

Opel Vectra
Wittebrug
Laatste Opel Vectra extra rijk uitgerustLaatste Opel Vectra extra rijk uitgerust
18 december 2007
Nieuwe motoren voor Opel VectraNieuwe motoren voor Opel Vectra
16 november 2005
Nieuwe Opel Vectra OPC debuteert op IAANieuwe Opel Vectra OPC debuteert op IAA
8 augustus 2005
Opel werkt aan file-assistentOpel werkt aan file-assistent
11 mei 2005
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum