16 november 2005
Opel Vectra

Opel Vectra

Nieuwe motoren voor Opel Vectra

Autozine
16 november 2005 | Opel introduceert nieuwe motoren voor de Vectra. Een verhoging van het maximumvermogen met 14 procent, een daling van het brandstofverbruik met ongeveer 4 procent, een verbeterde souplesse en meer verfijning zijn de belangrijkste beloften van Opels gloednieuwe 1,8-liter ECOTEC-benzinemotor met 103 kW/140 pk. Deze motor vervangt zijn 122 pk sterke voorganger met dezelfde cilinderinhoud. De nieuwe viercilinder maakte in september zijn debuut in de nieuwe Opel Zafira en is vanaf heden ook te bestellen voor de Opel Vectra, Vectra Stationwagon en Vectra GTS.
AutoCoach

Deze volledig nieuwe motor met vier kleppen per cilinder is uitgerust met talrijke technologische hoogstandjes, waaronder twee continu verstelbare nokkenassen (DCVCP Double Continuous Variable Cam Phasing) voor een optimale cilindervulling, een tweetraps inlaatspruitstuk en een uitlaatspruitstuk met geintegreerde katalysator. Met een specifiek vermogen van 57 kW/l behoort de nieuwe 1.8 ECOTEC tot de krachtigere motoren in deze cilinderklasse. Dankzij uitgebreide maatregelen om het motorblok en de cilinderkop stijver te maken werden de constructiesterkte en de stijfheid van de motor verhoogd.

Opel Vectra

Het motorblok alleen al is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 1.8 motor weegt 118 kilogram, met een verhouding gewicht/vermogen van 1,14 kg/kW als resultaat. Negentig procent van het maximumkoppel van 175 Nm is beschikbaar over een breed toerentalbereik van 2.200 tot 6.200 t/min. De Vectra 1.8 heeft met de nieuwe motor een topsnelheid van 210 km/u (Vectra Stationwagon 209 km/u), acceleratie van 0 naar 100 km/u kost 10,7 seconden (Vectra Stationwagon 11,2 seconden).

De 1,8-liter motor is standaard gekoppeld aan een vijfversnellingsbak, optioneel kan gekozen worden voor een Easytonic-versnellingsbak. Bij deze versnellingsbak wordt de koppeling overgenomen door de elektronica en indien gewenst, ook het schakelen. De meerprijs voor de Easytonic-versnellingsbak bedraagt € 1.100,-

De Opel Vectra Sedan is tevens leverbaar met een nieuwe basismotor, die onder meer in de nieuwe Opel Zafira wordt geleverd. Deze 1.6 Twinport-benzinemotor levert 77 kW/105 pk en heeft een maximumkoppel van 150 Nm. Deze benzinemotor onderscheidt zich door zijn compacte afmetingen, zijn beperkte interne wrijving en het innovatieve Twinport-concept. Een van de twee inlaatpoorten van elke cilinder beschikt over een ingebouwde gasklep die de variabele inlaatregeling mogelijk maakt. In combinatie met de uitlaatgasrecirculatie vermindert die variabele sturing het verbruik in het dagelijkse verkeer met ongeveer tien procent.

Opel Vectra

De Opel Vectra 1.6 Twinport haalt in combinatie met zijn handgeschakelde vijfversnellingsbak een topsnelheid van 194 km/u en accelereert van nul naar 100 km/u in 12,6 seconden. Het verbruik op de gemiddelde Europese testcyclus blijft daarbij beperkt tot 6,8 liter per 100 kilometer. De Opel Vectra Sedan 1.6 Twinport is leverbaar in Essentia- en Comfort-uitvoering. De vanaf-prijs voor de Vectra bedraagt € 23.895,-.

Wittebrug
Laatste Opel Vectra extra rijk uitgerustLaatste Opel Vectra extra rijk uitgerust
18 december 2007
Nieuwe Opel Vectra OPC debuteert op IAANieuwe Opel Vectra OPC debuteert op IAA
8 augustus 2005
Opel werkt aan file-assistentOpel werkt aan file-assistent
11 mei 2005
Opel Vectra nu ook leverbaar als V-LineOpel Vectra nu ook leverbaar als V-Line
8 december 2004
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum