30 juli 2005
Opel Speedster

Opel Speedster

Laatste exemplaar Opel Speedster geproduceerd

Autozine
30 juli 2005 | Na bijna vijf jaar productie rolde het laatste exemplaar van Opels roadster met middenmotor op 21 juli 2005 van de band. De roadster met racewagenchassis biedt zijn eigenaars volop rijplezier. De Speedster vervulde ook een belangrijke taak voor Opel door de weg te plaveien voor een nieuwe, progressieve designtaal.
AutoCoach

Sinds de Speedster in september 2000 in productie ging, vonden 7.000 exemplaren een klant. Hoewel dat cijfer relatief laag is in vergelijking met de massamodellen, schreef de puristische roadster geschiedenis voor Opel. Hij werd ontwikkeld in samenwerking met Lotus en is de enige Opel met een middenmotor en aluminium en kunststof voor het chassis en het carrosserie. De Speedster was ook de eerste open Opel die de titel van "Cabrio van het Jaar" veroverde op de Autosalon van Geneve in 2000.

Opel Speedster

Hans H. Demant, GME Vice President Engineering en Managing Director bij Adam Opel AG, was vooral onder de indruk van het karakter van de Speedster: "De Speedster is veruit de sportiefste auto die Opel ooit heeft gebouwd. Met zijn designtaal en zijn dynamisch karakter paste hij perfect in ons modelgamma". Demant, die regelmatig deelneemt aan de 24-uurs race op de Nürburgring, voegt er nog aan toe: "Opel zal in de toekomst sensationele en opwindende nicheproducten blijven aanbieden voor de echte autoliefhebbers".

De Speedster stond vanaf de eerste schetsen volledig in het teken van sportiviteit en was de vrucht van de nauwe samenwerking tussen Opels International Technical Development Center (ITDC) en Lotus Engineering in het Engelse Hethel, waar ook de Lotus Elise het levenslicht zag. Als compromisloze tweezitter heeft de Speedster alle ingredienten van een echte roadster: overbodige details moesten wijken voor een maximum aan rijplezier.

Opel Speedster

Toen de Speedster, die ongeveer 850 kilogram weegt, begin 2001 op de markt kwam, beschikte hij over een gloednieuwe, aluminium 2.2 ECOTEC viercilindermotor. De krachtbron met vier kleppen per cilinder heeft een vermogen van 108 kW/147 pk, goed voor een topsnelheid van ongeveer 220 km/u en een sprint van nul naar 100 km/u in minder dan zes seconden. In de lente van 2003 lanceerde Opel een nieuwe versie: de Speedster Turbo met een 147 kW/200 pk sterke 2,0-liter ECOTEC turbomotor. Die gaf de roadster met middenmotor de prestaties van een ware supersportwagen: nul tot 100 km/u in 4,9 seconden en een topsnelheid van 243 km/u.

Opel Speedster Performance Car of YearOpel Speedster Performance Car of Year
14 november 2003
Schaalmodel Opel Speedster verkrijgbaarSchaalmodel Opel Speedster verkrijgbaar
29 april 2003
Opel Speedster nu ook met turbomotorOpel Speedster nu ook met turbomotor
21 februari 2003
Opel Speedster als surveillance-auto?Opel Speedster als surveillance-auto?
25 september 2001
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum