19 december 2011
 

Opel

Opel viert 150ste verjaardag

Autozine
19 december 2011 | Op 31 december om middernacht zullen de werknemers van Opel niet alleen het glas heffen op het nieuwe jaar, maar ook op de start van het feestjaar naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Opel. In 1862 had stichter Adam Opel zich nooit kunnen voorstellen dat zijn bedrijf ooit een van de grootste autofabrikanten in Europa zou worden.
Info

In het jaar 1862 start Adam Opel met het maken van naaimachines in het slotenmakersatelier van zijn vader in het Duitse Rüsselsheim. Zijn bedrijf wordt een succes. Al snel wordt gestart met de verkoop van fietsen en in 1886 wordt de eerste fiets, de 'Velociped' gelanceerd. Fietsen uit Rüsselsheim worden snel populair. In de jaren '20 is Opel uitgegroeid tot de grootste fietsenproducent ter wereld. Ondertussen komen ook motorfietsen in de catalogus. De automobielgeschiedenis van Opel start in 1899, wat van Opel de op een na oudste in Duitsland actieve autofabrikant maakt, na Daimler-Benz.

Opel

In het najaar van 1902 stelt Opel de "Lutzmann-motorwagen" voor, met een 10/12pk sterke motor. De auto's winnen snel aan populariteit: rond 1906 worden er al meer dan 1.000 van geproduceerd. In 1914 heeft Opel al zijn concurrenten achter zich gelaten en is het de grootste autofabrikant in Duitsland. Het merk verwerft faam als producent van populaire en betaalbare succesmodellen als de 'Doktorwagen' (1909) en de 'Puppchen' (1914). Die modellen leggen de fundamenten van de bedrijfsvisie van Opel, namelijk voertuigen met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid aanbieden tegen een betaalbare prijs aan een brede klantengroep.

De jaren '20 staan in het teken van de pioniersgeest van Opel, die tot op vandaag voortduurt. Het is de periode van de 'Laubfrosch' (boomkikker) en de 'Rakete' (raket). De kleine auto met 4/12pk krijgt zijn bijnaam 'Laubfrosch' (of 'boomkikker') omdat hij in het lichtgroen wordt gelakt. In 1924 is Opel de eerste fabrikant die gebruik maakt van de geautomatiseerde productieband. In 1928 breekt de raketauto van Opel het snelheidsrecord over land op het Avus-racecircuit in Berlijn. Fritz von Opel behaalt een snelheid van 238km/u, destijds een compleet onvoorstelbare prestatie. Een jaar later zoekt Opel het hogerop: zijn Opel-Sander RAK1 stijgt op van een groot plein in Frankfurt, meteen de allereerste bemande vlucht met een raket, zij het wel een korte.

Opel

1929 is het begin van moeilijke tijden voor de auto-industrie. Miljoenen verliezen hun baan tijdens de wereldwijde economische crisis. De wereldeconomie stort als een kaartenhuis in elkaar aan het eind van de 'roaring twenties'. Opel reageert echter snel en vindt een sterke partner in de Amerikaanse reus General Motors. De autofabrikant uit Rüsselsheim slaagt erin zijn positie op de markt te consolideren en kan in 1935 zijn jaarlijkse productie opdrijven tot meer dan 100.000 voertuigen. Een van de producten is de nieuwe 'Blitz'-vrachtwagen die in de fabriek van Brandenburg wordt gebouwd. In die periode komt de fabrikant uit Rüsselsheim ook met een technische innovatie: de Olympia is de eerste Duitse productieauto met een compleet uit staal gemaakte zelfdragende carrosserie.

Een jaar later legt de onderneming de grondslagen voor een succesverhaal van 75 jaar in de compacte middenklasse, waaraan nog altijd geen einde is gekomen. Vanaf de eerste Kadett heeft Opel hier een ononderbroken traditie, tot op heden met de Astra-familie. Tegen 1936 is Opel de grootste autofabrikant in Europa met een jaarproductie van meer dan 120.000 voertuigen.

Opel
IkWilVanMijnAutoAf

Na de opschorting van de civiele productie in de oorlog hervat Opel zijn activiteiten in de periode van de wederopbouw van Duitsland. Het Duitse economische wonder wordt gelinkt aan de namen van vele Opel-modellen zoals de Olympia, de Olympia Rekord, de Rekord P1 en de Kapitän. In 1962, het jaar van de 100ste verjaardag van Opel, wordt in Bochum de tweede fabriek van het merk geopend, waar de nieuwe Kadett in productie gaat. In de jaren '60 zien talrijke nieuwe modellen het licht, die de reputatie van Opel als sportief en emotioneel geladen merk verder versterken, met onder meer de overbekende Commodore, Manta en GT.

In 1971 rolt de 10 miljoenste Opel van de productieband. In datzelfde jaar breekt Georg von Opel in een Opel GT met 188 km/u het snelheidsrecord voor op accu aangedreven voertuigen.

Opel

In 1972 is Opel de meest succesvolle Duitse autofabrikant. Een nieuw modellengamma ziet het licht in Rüsselsheim, dat de nadruk legt op veiligheid, verbruik en milieubewustzijn. De vijfde generatie van de Kadett, die voor het eerst door de voorwielen wordt aangedreven, heeft een luchtweerstandscoëfficiënt (Cw) van nauwelijks 0,39, wat van hem een van de meest aerodynamische compacte auto's maakt. Ook de Omega A (Cw 0,28) en de Calibra (Cw 0,26) krijgen recordwaarden aangemeten. In de jaren '80 wordt de beperking van emissies een centraal aandachtspunt. Het merk uit Rüsselsheim is het eerste Duitse bedrijf dat zijn volledige wagenpark uitrust met katalysatoren. Vanaf 1989 krijgen al zijn modellen die technologie.

In 1991 debuteert het Opel-veiligheidssysteem in de Astra. Het bestaat uit een beschermingssysteem tegen zijdelingse aanrijdingen, profielen in de stoelen en gordelspanners. In 1992 opent Opel de poorten van zijn fabriek in Eisenach, op dat ogenblik de modernste fabriek ter wereld. Opel lanceert daarna nog verschillende nieuwe modellen. In 1997 brengt Opel met de Corsa als eerste Europese fabrikant een zuinige driecilinder op de markt. In 1999 maakt de Zafira zijn debuut. Ook viert Opel dat jaar feest: 50 miljoen Opels hebben de fabrieken verlaten.

Opel

Met de lancering van de Insignia in 2008 herpositioneert Opel het merk. Het nieuwe vlaggenschip van het merk introduceert een nieuwe merkfilosofie: beeldende kunst ontmoet Duitse precisie. Dat ideeëngoed wordt voortgezet met de onlangs gelanceerde Zafira Tourer en Astra GTC.

Opel en het zustermerk Vauxhall verkopen nu auto's in meer dan 40 landen. De onderneming biedt aan ongeveer 40.500 personen werk in fabrieken en centra voor technische ontwikkeling in zes landen van Europa. Alleen al in 2010 verkocht Opel/Vauxhall meer dan 1,1 miljoen personenauto's en lichte bedrijfswagens en had het in Europa een marktaandeel van 6,2%.

Opel
AutoCoach
Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Opel vergroot bereik Corsa-e en Mokka-eOpel vergroot bereik Corsa-e en Mokka-e
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021