23 februari 2016
 

Opel GT Concept

Opel onthult interieur GT Concept

Autozine
23 februari 2016 | De GT Concept is een van de grote sterren bij Opel op de Autosalon van Genève (3 tot en met 13 maart), waar het studiemodel zijn wereldpremière beleeft. Behalve het exterieurdesign waarin Opels sculptural design-filosofie sterk tot uiting komt, kunnen bezoekers ook kennismaken met het verleidelijke interieurconcept. De Opel-designers ontwierpen een cockpit die niet alleen naadloos aansluit op het ontwerp en karakter van de Opel GT Concept, maar ook bijzondere oplossingen voor de zelflerende Human Machine Interface (HMI) herbergt.
Info

Het interieur van de Opel GT Concept is net zo puristisch vormgegeven als het exterieur. Er is niets dat de bestuurder zou kunnen afleiden. Er is geen ruimte voor zaken die niet direct bijdragen aan het rijplezier. Op het dashboard van geborsteld aluminium zijn geen bedieningsknoppen te vinden. Alle functies in de auto worden bediend via spraakbesturing en een centraal gemonteerde touchpad.

Opel

Specifieke kleuren en vormen versterken het ruimtelijke gevoel in de cockpit en boven het panoramadak vliegt de wolkenlucht voorbij. Het stuurwiel en de pedalen zijn elektrisch tot op de millimeter nauwkeurig verstelbaar. Het stuurwiel verwijst met zijn design naar dat van de Opel GT uit de jaren zestig en zeventig.

Het interieur van de Opel GT Concept laat zich kenmerken door het zogenoemde Human Machine Interface (HMI) bedieningsconcept. Dit is adaptief, leert de bestuurder kennen en past zich aan zijn gedrag aan. De auto gaat 'in gesprek' met de bestuurder en kan bijvoorbeeld favoriete muziek kiezen, de juiste bestemming vinden en de gewenste temperatuur instellen. De software leert van elke opdracht en elke aanraking van het stuur. Het concept is bekend van de zelflerende adaptieve automatische transmissies die zich aanpassen aan het rijgedrag van de bestuurder.

Opel

Twee klassiek ogende ronde instrumenten tonen de informatie op driedimensionale wijze. Het toerental en de snelheid zijn continu zichtbaar op het linker scherm, terwijl het rechter scherm de informatie weergeeft die de bestuurder heeft geselecteerd. Het zelflerende systeem herkent het gedrag als de bestuurder in een sportieve bui is en past de instellingen voor het gaspedaal, de transmissie en het motormanagement daarop aan. Op het rechter scherm worden dan bijvoorbeeld de G-krachten tijdens accelereren en remmen weergegeven.

De auto kan zelfs gesproken waarschuwingen laten horen, zoals "Kijk uit voor die motorfiets achter ons!". De GT Concept houdt namelijk ook de verkeerssituatie in de gaten en houdt rekening met de omstandigheden. In plaats van buitenspiegels is de GT Concept voorzien van camera's. De beelden worden getoond op de beeldschermen uiterst links en rechts op het dashboard.

Opel
Dutchlease
Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Opel vergroot bereik Corsa-e en Mokka-eOpel vergroot bereik Corsa-e en Mokka-e
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021