24 april 2013
 

Opel

Nieuwe motoren bij Opel

Autozine
24 april 2013 | Opel introduceert drie nieuwe motorfamilies en 13 nieuwe motoren tussen 2012 en 2016, en vernieuwt zo 80 procent van het motorenaanbod. De fabrikant zal in diezelfde periode ook een aantal nieuwe transmissies lanceren. Opel start met de vernieuwing van zijn aandrijflijnenaanbod door, samen met vijf- en zesversnellingsbakken van de tweede generatie, gloednieuwe 1,6-liter benzine- en dieselmotoren te introduceren. Daarnaast introduceert Opel aan het einde van dit jaar nog een nieuwe kleine motorenfamilie.

De gloednieuwe viercilinderbenzinemotor is voorzien van de 'Spark Ignition Direct Injection' (SIDI) en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De Eco Turbo-versie, met een vermogen van 125 kW/170 pk en een maximumkoppel van 280 Nm, richt zich op een optimaal brandstofverbruik, hoog koppel bij laag toerental en veel elasticiteit. De Performance Turbo-versie, met een vermogen van 147 kW/200 pk en een maximumkoppel van 300 Nm, levert een uitzonderlijk hoog specifiek vermogen van 125 pk per liter.

Opel

In vergelijking met de vorige 1,6-liter turbomotoren van Opel, werden de CO2 -uitstoot en het brandstofverbruik met 13 procent verminderd, terwijl maximumvermogen en -koppel met 30 procent verhoogd werden. De uitstekende elasticiteit van de Eco Turbo wordt aangetoond door een verbetering met 20 procent van de acceleratie in de vijfde versnelling van 80 tot 120 km/u, terwijl de Performance Turbo van 200 pk de nieuwe motor een nog sportiever karakter bezorgt.

De technische kenmerken zijn:

  • Veel souplesse: balansassen voor soepeler rijden. Vernieuwend dunwandig cilinderblok met gewichtsbesparend, tweedelige carter en grondplaat van gegoten aluminium. "Geluidsengineering" voor verdere beperking van geluid en trillingen, specifiek ingeregeld per model
  • Brandstofefficiëntie met minimale uitstoot: bougie/brandstofinjector centraal geplaatst aan de bovenzijde van de verbrandingskamer.
  • Alert reagerend gaspedaal: dynamische drukstrategie van de turbolader die snel reageert, vergelijkbaar met het twin-scrollconcept, plus compactere afmetingen. Compressor met resonatoren voor hoge en lage druk om luchtgeluiden, zoals sissen en kloppen, te onderdrukken.

Opels nieuwe 1,6-liter turbodiesel wordt als eerste geïntroduceerd in de Zafira Tourer en zal daarna de huidige 1,7-liter en de minder krachtige 2,0-liter dieselmotoren vervangen in heel wat Opel-modellen. En er zitten nog krachtigere versies in de pijplijn.

Opel

Met een vermogen van 100 kW/136 pk en een koppel van 320 Nm, levert Opels eerste volledige aluminium dieselmotor een uitzonderlijke output van 85 pk per liter. Net als zijn benzineversie geniet de 1.6 CDTI van uitgebreide "sound engineering" in zijn design en verfijning om geluid en trillingen te beperken.

Met het BlueInjection SCR-systeem (selective catalytic reduction) of LNT-technologie (lean nox trap) die zorgen dat de motor voldoet aan de emissienorm Euro 6, is de 1.6 CDTI even schoon als een vergelijkbare benzinemotor.

De technische kenmerken zijn:

Opel
Wittebrug
  • Aluminium cilinderblok en grondplaat die meer dan 20 kg gewicht besparen.
  • Geoptimaliseerde prestaties met gesloten verbrandingscontrole en meerdere brandstofinjecties, tot 10 per cyclus, voor efficiënt en geluidarm rijden.
  • Alert reagerend gaspedaal met variabele geometrie, watergekoelde turbolader die werkt bij een boostdruk van 1,7 bar.
  • De laagste interne wrijvingscoëfficiënt, de schakelbare waterpomp en de oliepomp met variabele druk dragen allemaal bij tot brandstofbesparing en beperkte CO2-uitstoot.

Naast nieuwe motoren, presenteert Opel ook nieuwe versnellingsbakken. Deze worden nu uitgerold voor de ADAM, Corsa, Meriva, Mokka, Astra, Zafira en Insignia met motoren met een koppel van meer dan 130 Nm.

Voor kleine en compacte auto's, met motoren tot een maximumkoppel van 235 Nm, heeft Opel een gloednieuwe zesversnellingsbak ontwikkeld. Hij is aanzienlijk lichter dan vergelijkbare versnellingsbakken en integreert vele van de aanpassingen van de motoren van de tweede generatie.

Voor de ADAM en de Corsa wordt er een nieuwe halfautomatische versnellingsbak ontwikkeld die voorzien is van de start/stop- en sequentiële schakelfunctie, en van een automatische vijftrapsmodus.

Opel

Op langere termijn komen verbeteringen aan Opels huidige generatie van automatische zesversnellingsbakken en zal Opel een gloednieuwe achtversnellingsbak introduceren. Dankzij het bredere schakelbereik wordt gemiddeld meer dan 3 procent brandstof bespaard.

 

AutoCoach
Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021
Opel maakt prijzen Astra 2021 bekendOpel maakt prijzen Astra 2021 bekend
13 oktober 2021
Opel Rekord bestaat 50 jaarOpel Rekord bestaat 50 jaar
7 oktober 2021
Opel Combo-e Cargo nu te bestellenOpel Combo-e Cargo nu te bestellen
9 september 2021
 

Info