10 augustus 2009
 

Opel Kadett

Herontdekt na 70 jaar: Opel Kadett Strolch roadster

Autozine
10 augustus 2009 | Nu Opel de introductie van de 10de generatie in de compact middenklasse voorbereidt met de nieuwe Astra, werden in een oude databank foto's van een onbekende Opel roadster ontdekt. Onderzoek van de oldtimerexperts van Opel toont aan dat Opel-ingenieurs in 1938 het prototype van een tweezitter cabriolet bouwden, duidelijk geïnspireerd door de eerste generatie van Opel in het compacte segment, de Kadett uit de jaren '30. De naam van de auto staat genoteerd op de foto's: Kadett tweezitter 'Strolch', wat landloper betekent.
Info

De roadster bereikte nooit het stadium van de serieproductie. Uit de oude notulen van een managementvergadering blijkt dat dit project niet werd voortgezet wegens de staalschaarste vóór de Tweede Wereldoorlog en het geringe verkooppotentieel in dit segment. Opel was daarnaast duidelijk goed voorbereid op de commerciële introductie, zoals een brochure bewijst die in oude archieven werd aangetroffen. Dit drukklare document beschrijft de technische gegevens van de aandrijflijn voor de Strolch: 1,1 liter cilinderinhoud, 23 pk, drieversnellingsbak, topsnelheid 98 km/u. Er bleven echter geen prototypes van de roadster bewaard.

Opel

De Opel oldtimerexperts waren zo gefascineerd door de 3,62 meter lange ontwerpstudie, dat zij op het idee kwamen om, 70 jaar na de oorspronkelijke ontwikkeling, opnieuw een Strolch te bouwen. Zo konden zij aantonen dat, zelfs ten tijde van de eerste generatie modellen in de compacte middenklasse, de Opel-ingenieurs enorme verbeeldingskracht en passie investeerden in de ontwikkeling van nieuwe modellen.

Als basis werd een gewone Kadett uit 1938 gebruikt. Het gaat om een model uit de oldtimercollectie dat als bron voor ruilonderdelen heeft gediend. De technologiespecialisten van het oldtimerteam gingen onmiddellijk aan het werk. Bijzonder interessante uitdagingen waren het ontwerp van de aerodynamische achterzijde en het werk aan andere carrosserieonderdelen die niet overgenomen werden van het Kadett productiemodel. Om zonder gedetailleerde ontwerpen het linnen vouwdak te maken, waren veel verbeelding en technische vaardigheid nodig, vooral omdat de oude foto's het enige referentiemateriaal waren.

Opel

Toch slaagden de ingenieurs er zelfs in om bepaalde geheimen van de oude foto's te ontsluieren. Om de kleur van het oude prototype te bepalen, werden de historische zwart-witfoto's aan een haarfijne grijswaardenanalyse onderworpen. Dit onderzoek toonde aan dat de originele Strolch felrood was.

De "nieuwe" oude Strolch zal nu tentoongesteld worden op diverse oldtimer evenementen, bijvoorbeeld op de pasgeleden gehouden Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring. Opel presenteert hiermee een ander facet van de eerste Kadett uit de jaren 1930, die ook werd aangeboden als cabriolet.

Opel
Wittebrug
Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021
Opel maakt prijzen Astra 2021 bekendOpel maakt prijzen Astra 2021 bekend
13 oktober 2021
Opel Rekord bestaat 50 jaarOpel Rekord bestaat 50 jaar
7 oktober 2021
Opel Combo-e Cargo nu te bestellenOpel Combo-e Cargo nu te bestellen
9 september 2021