11 juli 2016
 

GM

GM verleent licentie voor productie RoboGlove

Autozine
11 juli 2016 | De gerobotiseerde handschoen die General Motors en NASA hebben ontwikkeld voor gebruik in het ruimtestation ISS, vindt zijn weg ook naar de gezondheidszorg, de industrie en andere toepassingen. GM heeft daartoe een licentieovereenkomst gesloten met het Zweedse Bioservo Technologies AB, dat de bijzondere techniek in nieuwe consumentenproducten gaat toepassen.
AutoCoach
Info

Bioservo Technologies AB is actief op het gebied van exoskelet-technologie. De samenwerking met GM stelt het Zweedse bedrijf in staat de techniek van zijn eigen SEM GloveTM (Soft Extra Muscle) te combineren met die van de zogeheten RoboGlove van GM en NASA.

Opel

De RoboGlove is een gerobotiseerde, krachtvergrotende handschoen met de techniek van de Robonaut 2 (R2) die in 2011 naar het ISS werd gestuurd. Deze levensechte robot moest kunnen werken met bestaand, voor mensen ontwikkeld gereedschap. Een nauwkeurige behendigheid van de 'robothand' was dus een vereiste. Dat werd bereikt door toepassing van zeer geavanceerde sensoren, actuatoren en pezen die vergelijkbaar zijn met de zenuwen, spieren en pezen in een menselijke hand.

Bioservo richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling van een nieuwe 'grijphandschoen' voor industrieel gebruik, om de efficiency te verhogen en vermoeidheid van de hand te beperken. Onderzoekers stellen dat het vasthouden van handgereedschap al binnen enkele minuten kan leiden tot vermoeidheid. Ook zal de gerobotiseerde handschoen in de toekomst van grote invloed zijn op de medische wereld.

General Motors heeft de intentie om de gerobotiseerde handschoen als eerste Amerikaanse klant in gebruik te nemen en zal de handschoen testen in diverse productiefaciliteiten. "De opvolger van de RoboGlove vermindert de inspanning die de werknemer moet leveren tijdens het langdurige gebruik van gereedschap of het continu herhalen van bepaalde bewegingen", zegt Kurt Wiese, Vice President bij GM Global Manufacturing Engineering.

GM heeft de RoboGlove zelf korte tijd getest in een preproductiefaciliteit voordat het op zoek ging naar een licentiepartner. De financiële details van de door GM, NASA en Oceaneering International Inc. aan Bioservo verleende licentie zijn niet bekendgemaakt.

Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021
Opel maakt prijzen Astra 2021 bekendOpel maakt prijzen Astra 2021 bekend
13 oktober 2021
Opel Rekord bestaat 50 jaarOpel Rekord bestaat 50 jaar
7 oktober 2021
Opel Combo-e Cargo nu te bestellenOpel Combo-e Cargo nu te bestellen
9 september 2021