11 april 2003
 

Opel

GM en BMW werken aan waterstoftech.

Autozine
11 april 2003 | General Motors en BMW Group gaan samen een systeem ontwikkelen voor het tanken van waterstofvoertuigen. Beide partners nodigen andere autofabrikanten en leveranciers uit om deel te nemen aan dit initiatief, zo hebben beide bedrijven verklaard.
AutoCoach
Info

"Wij willen de vooruitgang die geboekt is met de opslag en distributie van vloeibare waterstof als brandstof van de toekomst versnellen", zegt Dr. Lawrence Burns, vice president of Research and Development and Planning bij GM. "Voor zowel gecomprimeerde als vloeibare waterstof is een veelbelovende toekomst weggelegd voor toepassingen in waterstofvoertuigen. Vooral de dichtheid van vloeibare waterstof biedt veel voordelen als het gaat om actieradius en distributie van brandstof" Volgens Christoph Huss, hoofd van de afdeling Science and Traffic Policy bij BMW, zal de samenwerking vooral gericht zijn op het creëren van wereldwijde standaards, het vastleggen van specificaties voor toeleveranciers en het zoeken van zowel technisch als kostentechnisch de beste oplossingen.

"Op lange termijn verwachten we dat Duitsland over een landelijk netwerk van 10.000 tankstations voor waterstof zal beschikken", aldus Huss. "Maar we moeten nu reeds een standaard ontwikkelen zodat de klant niet geconfronteerd zal worden met verschillende systemen". Een gestandaardiseerde vulkoppeling is daarbij een absolute must. Zolang er geen infrastructuur van waterstofpijpleidingen bestaat, wordt waterstof het gemakkelijkst getransporteerd in vloeibare vorm.

Het doel van GM en BMW is om tegen 2010 betaalbare en aantrekkelijke waterstofvoertuigen op de markt te brengen. Om dit te bereiken moeten beide bedrijven zich nu al richten op de technologie om waterstof te kunnen opslaan en behandelen. De toekomstige vulsystemen voor vloeibare waterstof zullen voldoen aan de richtlijnen van het European Integrated Hydrogen Project (EIHP). Deze vormen de basis voor de norm voor waterstofvoertuigen waarover momenteel onderhandeld wordt door de Economic Commission of Europe (ECE) van de Verenigde Naties. Met deze ontwikkelingsovereenkomst zetten General Motors, de grootste automobielfabrikant ter wereld, en BMW Group, de enige fabrikant ter wereld die zich uitsluitend richt op luxe personenauto's, een stap voorwaarts in de realisatie van gestandaardiseerde waterstoftechnologie.

Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021Opel Mokka-e wint Gouden Stuurwiel 2021
10 november 2021
Opel maakt prijzen Astra 2021 bekendOpel maakt prijzen Astra 2021 bekend
13 oktober 2021
Opel Rekord bestaat 50 jaarOpel Rekord bestaat 50 jaar
7 oktober 2021
Opel Combo-e Cargo nu te bestellenOpel Combo-e Cargo nu te bestellen
9 september 2021