16 juni 2010
Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)

Opel Astra Sports Tourer

Opel onthult Astra Sports Tourer

Autozine
16 juni 2010 | Opel introduceert de Astra Sports Tourer. De Astra Sports Tourer neemt Opels designtaal en de naam Sports Tourer over van zijn grote broer, de Insignia. De Astra Sports Tourer beleeft zijn wereldpremière op de Paris Motor Show (2 tot 24 oktober) en zalbegin december in de showrooms staan. Stationwagons zijn van oudsher goed voor ongeveer 25 procent van de totale Astra-verkoop in Europa, veel meer dus dan het gemiddelde van 17 procent in het segment van de compacte middenklassers.

De Astra Sports Tourer beschikt over tal van innovaties die het rijden comfortabeler en veiliger maken. Voorbeelden daarvan zijn het adaptieve, mechatronische FlexRide-chassis, het adaptieve koplampsysteem AFL+, de ergonomische comfortstoelen en het frontcamerasysteem, Opel Eye, dat verkeersborden herkent en bestuurders waarschuwt wanneer ze onbewust van hun rijbaan afwijken. Bovendien werken de Opel-ingenieurs aan de geïntegreerde fietsendrager FlexFix van de volgende generatie, die volgend jaar op de Sports Tourer zal worden geïntroduceerd.

Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)

De nieuwe Astra Sports Tourer is ontworpen met het oog op groot laadgemak. Daarbij optimaliseert de vlakke wandbekleding van de bagageruimte de nuttige ruimte, door vreemde en onhandige hoeken te elimineren. Het laadvolume kan variëren van 500 tot 1.550 liter.

Nieuwe is de FlexFold-achterbank, waarbij elk deel van de rugleuning (60/40) kan worden neergeklapt met een druk op een knop in de zijwanden van de bagageruimte. Een veer wordt dan elektrisch ontgrendeld, die automatisch het neerklappen van de rugleuning snel en vanaf afstand activeert. Met neergeklapte rugleuningen neemt de laadlengte toe tot 1.835 mm; 28 mm meer dan in de huidige Astra stationwagon.

Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)

Het interieur is zowel praktisch als comfortabel. Gebruikers van de Sports Tourer hebben voorwerpen graag bij de hand wanneer ze die nodig hebben; dus niet alleen in de kofferbak. Om dat mogelijk te maken werd 25 liter opbergruimte aan het interieur toegevoegd, 50 procent meer dan in de stationwagon van de vorige generatie. Voor een maximaal rijcomfort tijdens lange ritten kunnen klanten kiezen voor de enige ergonomische comfortstoelen in dit segment, gecertificeerd door de onafhankelijke rugexperts van Aktion Gesunder Rücken (AGR) (stichting voor gezonde rug).

De Sports Tourer is gebaseerd op de vijfdeursversie en heeft dezelfde wielbasis van 2.685 mm en spoorbreedte voor (1.544 mm) en achter (1.558 mm). De achteras maakt gebruik van een combinatie van een samengestelde as met Watt-verbinding. De instellingen en demperafstellingen zijn aangepast voor hogere belastingen, terwijl het Watt-stangensysteem zijdelingse krachten in de bochten opvangt om de stationwagon een wendbaar rijgedrag te geven zonder nadelige invloed op de stabiliteit en het comfort.

Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)
KwikFit

Het chassisgedrag kan nog worden voorzien van adaptieve FlexRide-ophanging. Dit systeem past zich voortdurend aan de wegomstandigheden en rijstijl aan. In de modi 'Sport' en 'Tour', die de bestuurder zelf kan inschakelen, past het FlexRide-systeem respectievelijk de sportiefste of meest comfortabele instellingen toe. De sportmodus zorgt bovendien voor een strakkere respons van het gaspedaal en de stuurinrichting. Aangezien de Astra Sports Tourer wellicht regelmatig aanhangwagens zal trekken, is Opels elektronische 'Trailer Stability Program'-systeem ook beschikbaar.

Het motorgamma van de Astra Sports Tourer bevat acht benzine- en dieselmotoren met vermogens tussen 70 kW/95 pk en 132 kW/180 pk. Nieuw in het gamma is de 1.4 turbobenzinemotor, goed voor 88 kW/120 pk. Deze wordt standaard aan een handgeschakelde transmissie gekoppeld. De 1.4 turbobenzinemotor met 140 pk zal later dit jaar ook verkrijgbaar zijn met een zestrapsautomaat.

Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)

De 2.0 CDTI met 118 kW/160 pk staat bovenaan het dieselgamma en wordt aangeboden met een handgeschakelde zesbak. Deze combineert een koppel tot 380 Nm (met overboost) met een gemiddeld verbruik en CO2-uitstoot van respectievelijk 5,1 l/100 km en 134 g/km. Een zestrapsautomaat behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Om het verbruik te verlagen, beschikken alle handgeschakelde versies voortaan over een schakelindicator. Een start/stopsysteem wordt binnenkort geïntroduceerd in de Astra Sports Tourer en de rest van het Astra-gamma. De eerste die hiervoor in aanmerking komt is de nieuwe ecoFLEX-versie met de 70 kW/95 pk sterke 1.3 CDTI-motor.

Opel Astra Sports Tourer (2010 - 2016)

De nieuwe Astra Sports Tourer werd volledig ontworpen en ontwikkeld in het internationale Technical Design Center in Rüsselsheim en zal van de band rollen in de fabriek van Ellesmere Port, Engeland. De prijzen van de Astra Sports Tourer zullen op korte termijn bekend worden gemaakt.

AutoCoach
Opel Astra krijgt stop/start-systeemOpel Astra krijgt stop/start-systeem
14 december 2011
100.000e Astra Sports Tourer gebouwd100.000e Astra Sports Tourer gebouwd
28 juli 2011
Opel Astra Sports Tourer nu bij dealerOpel Astra Sports Tourer nu bij dealer
10 december 2010
Opel Astra stationcar vanaf 20.345 euroOpel Astra stationcar vanaf 20.345 euro
18 augustus 2010
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum