17 november 2011
Opel Astra (2009 - 2015)

Opel Astra (2009 - 2015)

Opel Astra/Kadett bestaat 75 jaar

Autozine
17 november 2011 | Het verhaal van de vijfdeurs Astra, de Sports Tourer en de GTC begon exact 75 jaar geleden. De Kadett, zo heette de vertegenwoordiger van Opel in de compacte middenklasse destijds, legde de fundamenten voor een succesverhaal over een populaire auto waarvan het laatste hoofdstuk tot op de dag van vandaag nog niet is geschreven.

Op zoek naar een Opel Astra?
bynco heeft er 1 vanaf € 16.445,-

Opel Astra (2009 - 2015)

In het jaar van de Olympische Spelen van 1936 is Opel al één van de grootste autofabrikanten van Europa. Met de Kadett breidt Opel zijn modellengamma uit en waagt de fabrikant zich in het segment van de compacte middenklassers. De ingenieurs uit Rüsselsheim gebruikten succesvolle voorgangers als basis voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. Zo leent de Kadett zijn 1,1-liter viercilindermotor met 23 pk van de P4 en zijn moderne design van de Olympia. Voor het eerst wordt het concept van een volledig uit staal gemaakte zelfdragende carrosserie toegepast in een auto bestemd voor serieproductie.

Opel Astra (2009 - 2015)

In die tijd waren twee carrosserievarianten beschikbaar: de sedan en de cabriolet. Ze hadden allebei vier stoelen, twee deuren en een vanafprijs van 2100 Deutsche Mark. Vierdeurs varianten waren beschikbaar voor de export. Van de eerste generatie Kadett werden tot het einde van de civiele autoproductie in 1940 meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Na de oorlog in 1945 werd besloten om alle fabrieken en blauwdrukken aan de Sovjet-Unie over te dragen. De eerste Kadett-versie van na de oorlog rolt tot de jaren 1950 van de band in Rusland onder de naam Moskvich 400.

Vanaf 1962 rolt de nieuwe Kadett met 1,0-liter kopklepmotor met 40 pk van de band in Bochum. De compacte Opel, die bijzonder ruim en technologisch geavanceerd is, wordt al snel het centrale gespreksonderwerp. Terwijl veel grotere auto's het nog altijd moeten doen met drie versnellingen, heeft de Kadett A, die verkrijgbaar is als sedan en als stationwagen, al een versnellingsbak met vier versnellingen. Kort daarna wordt een 48 pk sterke coupé gelanceerd.

Opel Astra (2009 - 2015)

De derde generatie, die in de herfst van 1965 wordt geïntroduceerd, pakt uit met een groot aantal carrosserievarianten. De modellen, een twee- en vierdeurs versie, een fastback, twee coupéversies en een drie- en vijfdeurs stationwagen, worden geproduceerd in Bochum.

De luxueuze Olympica-uitvoering werd vanaf 1967 in het aanbod opgenomen en nam kenmerken over van de Rekord en de sportieve Rallye-Kadett die Opel in de autosport gebruikte. Hiermee werd het modellenspectrum afgerond. Tot 1973 werden ongeveer 2,7 miljoen Opels Kadett B geproduceerd.

Opel Astra (2009 - 2015)
AutoCoach

De volgende in rij is de Kadett C. De nieuwe Kadett wordt aanvankelijk gelanceerd als sedan, stationwagen en coupé. In het begin wordt de sportieve GT / E coupé uit 1975 aangedreven door een 1,9-liter injectiemotor. Een nieuwe uitvoering in het gamma is de Kadett City – een driedeurs model met grote achterklep. Het is ook de eerste Duitse hatchback uit de compacte middenklasse met achterwielaandrijving. En voor het eerst sinds de jaren dertig is er in 1976 weer een speciaal cabrioletmodel, dat de naam 'Aero' krijgt en in Stuttgart geproduceerd wordt door carrosseriebouwer Baur. Voor de stijfheid en in het belang van de bescherming van de inzittenden is het model voorzien van een rolbeugel. In 1979 zijn er meer dan 1,7 miljoen exemplaren van de Opel Kadett gebouwd.

De vijfde generatie van de Opel luidt het tijdperk in van voorwielaandrijving en dwarsgeplaatste motoren. De nieuwe 1,3-liter viercilinder is de eerste Opel-motor met lichtmetalen cilinderkop en bovenliggende nokkenas. Later wordt een 1,6-liter dieselkrachtbron ontwikkeld op basis van de benzinemotor. Het wordt de eerste zelfontbrander in de compacte middenklasse.

Opel Astra (2009 - 2015)

Vooral de passagiers profiteren van de nieuwe aandrijflijn. Met meer ruimte in het interieur en een grotere bagageruimte. De reclameslogan luidt: 'De jongste van Opel – de nieuwe Opel Kadett. De auto die alles in zich heeft!'. Hij krijgt onder meer de jaarlijkse autotrofee 'Het Gouden Stuurwiel'. In 1979 is namelijk de Kadett D aan de beurt om die prestigieuze prijs te winnen. Hij is opnieuw beschikbaar als hatchback en in de populaire stationwagenvariant, die al geruime tijd een constante factor in het Opel-gamma is. De conventionele vierdeurs sedan en de cabriolet zijn echter uit het gamma verdwenen. Beide maken opnieuw hun opwachting bij de Kadett E.

In augustus 1984 presenteert Opel het nieuwe model, ook weer met de typische verschillende carrosserievarianten. De sportieve GSi met voorwielaandrijving heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,30, wat van de 115 pk sterke auto de meest aerodynamische auto ter wereld maakt. Op de 51ste autotentoonstelling van Frankfurt lanceert Opel de cabriolet. Deze Kadett werd ontwikkeld in het designcentrum in Rüsselsheim samen met Nuccio Bertone. Net als zijn voorganger wordt de Kadett E in Duitsland onderscheiden met 'Het Gouden Stuurwiel'. In totaal worden er meer dan 3,7 miljoen exemplaren van gebouwd. In 1989 schiet de volledige modellenreeks door de grens van 10 miljoen exemplaren.

Opel Astra (2009 - 2015)

De autofabrikant uit Rüsselsheim zet zijn alfabetische reeks voort met model F. Maar de traditionele benaming 'Kadett' wordt naar de geschiedenisboeken verwezen. De compacte middenklasser van Opel heet vanaf nu 'Astra'.

Zelfs twintig jaar geleden was de nieuwkomer actief op het gebied van zijdelingse bescherming en gordelspanners. Maar de auto is ook vooruitstrevend als het gaat om passieve veiligheid en alternatieve aandrijftechnologieën: voor het eerst kan met een compacte Opel worden getankt met aardgas. En lang voor de productiestart van de Ampera is er al een experimentele elektrische Astra F.

Opel Astra (2009 - 2015)
KwikFit

Van de eerste generatie van de Opel Astra, die werd geproduceerd tot 1998, worden meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is hij dé bestseller in de geschiedenis van het merk.

Begin 1998 start de productie van de Astra G. Op het gebied van uitvoeringen steekt hij met kop en schouders boven de andere uit. Bovenop de drie- en vijfdeurs hatchbackversies, zijn ook een cabriolet en coupé beschikbaar. Veel aandacht gaat naar betaalbare Opel-technologieën om de brandstofkosten te verlagen. Maar sportiviteit en rijplezier worden niet uit het oog verloren. In 1999 wordt de sportieve OPC-versie gelanceerd met een 2-liter krachtbron met 160pk. Bij de start van het nieuwe millennium maakt de Astra Eco4 zijn opwachting. Het is de eerste vierliterauto in de compacte middenklasse. De Astra G vormt ook de basis voor de eerste compacte MPV, Zafira, met het Flex7 stoelensysteem.

Opel Astra (2009 - 2015)

De derde Astra-generatie wordt gelanceerd in maart 2004 met het achtervoegsel H. Nieuwe kenmerken omvatten een elektronisch systeem voor variabele demperregeling, dat zich automatisch aanpast aan wisselende rij- en wegomstandigheden, en koplampen met dynamische bochtverlichting. De Astra TwinTop beschikt over een driedelige hardtop, die met een druk op de knop in minder dan 30 seconden open of dicht gaat. De nieuwe Astra GTC biedt zijn passagiers een onovertroffen zicht met de optioneel verkrijgbare panoramische voorruit. Het is de eerste in serie gebouwde auto met een voorruit die helemaal doorloopt tot halverwege het dak.

De GTC is ook één van de emotionele hoogtepunten van de vierde generatie van de Astra, die in 2009 wordt gelanceerd. De compacte sportieve coupé wordt voorgesteld aan het publiek op het 64ste autotentoonstelling van Frankfurt in 2011. Hij heeft een exclusief hightech chassis met HiPerStrut-voorwielophanging (High Performance Strut) die de wendbaarheid optimaliseert. Andere innovaties in de GTC zijn onder meer rijhulpsystemen gebaseerd op de tweede generatie van de Opel Eye camera vóór en het geraffineerde Adaptive Forward Lighting, AFL.

Opel Astra (2009 - 2015)

De paradepaardje komt in de zomer van 2012; de high performance OPC. Ondanks de sportieve aantrekkingskracht zijn functionaliteit en brandstofverbruik nog even belangrijk als bij de Kadett. De ingenieurs in Rüsselsheim werken op dit moment aan andere Astra-modellen.

XLLease
Nieuwe dieselmotor voor Opel AstraNieuwe dieselmotor voor Opel Astra
6 februari 2014
Opel Astra krijgt bi-turbo dieselmotorOpel Astra krijgt bi-turbo dieselmotor
1 augustus 2012
Opel Astra ondergaat faceliftOpel Astra ondergaat facelift
15 juni 2012
Opel verlaagt uitstoot Astra ecoFLEXOpel verlaagt uitstoot Astra ecoFLEX
28 juni 2011
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum