27 juli 2022

Mini Aceman

Mini toont Aceman concept

27 juli 2022 - De MINI Concept Aceman geeft een beeld van de eerste volledig elektrische cross-over van MINI. Deze conceptauto is tevens de voorbode van een nieuwe generatie MINI modellen. Vormgeving maar ook technologische innovaties zijn daarin maatgevend: puur elektrische aandrijving, een minimalistische designtaal, een nieuw digitaal interieur en verantwoord materiaalgebruik zonder chroom en leer.
AutoCoach

De nieuwe designtaal van de MINI Concept Aceman markeert het begin van een nieuw designtijdperk bij MINI: Charismatic Simplicity. Het principe daarvan is dat het gaat om de essentie, waarbij de designkenmerken van MINI méér betekenis krijgen. Het design blijft trouw aan de traditionele waarden van MINI, met nadruk op de passie voor technologische innovatie.

Mini

De combinatie van helder, minimalistisch design voor in- en exterieur en de manier waarop de inzittenden licht, beweging en geluid ervaren, bepalen de nieuwe stijl van MINI. Bekleding van gerecycled textiel in contrasterende kleuren passen bij de digitale bedieningselementen met een nieuwe OLED-display als centrale interface. De unieke sfeer in het interieur is echter nog altijd onmiskenbaar MINI. De volledig elektrische modellen van de volgende generatie krijgen voor het eerst een geheel eigen sound, met aansprekende rijgeluiden die een authentiek decor vormen voor de nieuwe Experience Modes.

Ruimtegebruik

Kenmerkende details van de twee succesvolste modellen van MINI, de MINI 3-Deurs en de MINI Countryman, komen samen in een moderne interpretatie van een cross-over. De MINI Concept Aceman is een compact 5-deursmodel met plaats voor vijf personen. De elektrische aandrijving bood de designers de mogelijkheid om in het ontwerp de merkwaarden van MINI te accentueren en te combineren met creatief gebruik van de ruimte. Daardoor is de conceptauto compact (4,05 m lang, 1,99 m breed en 1,59 m hoog), maar biedt hij ongekend comfort, gebruiksmogelijkheden en MINI Go-Kart Feeling.

De vloeiende overgangen tussen het plaatwerk en de ruiten maakt de Concept Aceman, die onmiskenbaar een MINI is, zeer aerodynamisch. Chroomlijsten zoals die op de eerdere modelgeneraties voorkwamen, zijn compleet afwezig. Brede dorpellijsten, krachtig gevormde wielkastranden, grote wielen, een opvallende imperiaal en bodembeschermingspanelen voor en achter zorgen voor het solide karakter van de allround cross-over.

Vormgeving

Iconische designelementen zijn opnieuw geïnterpreteerd voor de verticale voorzijde van de MINI Concept Aceman. Daarmee is hij duidelijk een cross-over. De designelementen verwijzen ook naar zijn volledig elektrische aandrijving. De centrale 'grille' is niet meer zeshoekig, maar achthoekig en volledig gesloten. De rand is voorzien van lichtgroene LED verlichting, die zorgt voor opvallende dagrijverlichting en het design bij duisternis versterkt. Ook de koplampen van de MINI Concept Aceman hebben een nieuwe vorm, die de randen van de motorkap volgt.

Net als de motorkap hebben ook de wielkasten vlakke, geometrische vormen. Scherpe lijnen accentueren de strakke oppervlakken van de carrosserie. De diagonale lijn onder de A-stijlen verwijst naar de klassieke Mini en geeft de MINI Concept Aceman van opzij extra dynamiek. De accentlijnen over de zijkanten van de carrosserie zorgen voor een spel van licht en schaduw; een primeur voor MINI. Matgroene dorpelverbreders, die onder de deuren breder uitlopen, geven de carrosserie extra gespierdheid. De deurgrepen zijn verzonken in de portieren.

Het kenmerkende Union Jack-design, dat natuurlijk verwijst naar de Britse wortels van MINI, is te zien in beide achterlichten en op de robuuste imperiaal. Lichtmetalen 20 inch wielen vullen de riante wielkasten van de MINI Concept Aceman. De driehoekige vorm in het midden van het wiel geeft de spaken extra diepte en dynamiek.

Mini

Horizontale lijnen geven de achterkant van de MINI Concept Aceman een opvallend en modern uiterlijk. De lijnen benadrukken de breedte van de auto. Een effect dat wordt versterkt door de verdieping onder de achterruit, die de aerodynamica verbetert en de auto ook een krachtige, atletische taillelijn geeft. Van achteren gezien heeft de MINI Concept Aceman de afgeronde trapsgewijze contouren, naar onderen steeds breder wordend, waar MINI om bekendstaat. De donkere dakspoiler en de achterruit accentueren de herkenbare vormen.

De kenmerkende, verticale achterlichten zijn net als de verlichting in de omlijsting van de grille, voorzien van LED Matrix-techniek, zodat uiteenlopende verlichtingsscenario's mogelijk zijn.

Karakter

Het karakter van de MINI Concept Aceman komt tot uitdrukking in de carrosseriekleur en de contrasterende kleur voor het dak. De intensiteit van Icy Sunglow Green, een licht turquoise dat verloopt naar goudkleur, varieert met de lichtinval. Het dak van de MINI Concept Aceman is uitgevoerd in metallic British Racing Green. De donkergroene afwerking van de wielkastranden en de dorpels, dezelfde tint als die van het dak, zorgt voor een contrast; accenten in neongroen creëren een levendig diepte-effect.

De imperiaal is bevestigd met groene riemen met een iriserende coating. Die zorgt voor een metalige glans die varieert van blauw, turquoise, groen tot paars. De lichtmetalen wielen zijn uitgevoerd in marineblauw met blauw-grijs gelakte spaken. De beschermingspanelen onder de voor- en achterkant van de MINI Concept Aceman zijn uitgevoerd in donkerblauw. In de onderrand van de voor- en achterkant zijn twee opvallende luidsprekers gemonteerd, die niet alleen akoestisch maar ook visueel de aandacht trekken. De luidsprekers ondersteunen het welkomstscenario van de verlichting met een modelspecifiek geluid en zijn opvallend paars-oranje gelakt.

Interieur

Het dashboard bevat slechts de essentiële elementen, precies zoals de ontwerper van de klassieke Mini, Alec Issigonis het in 1959 bedoelde: een interieur dat behalve de stoelen, het stuur en de versnellingshendel niets meer omvatte dan een centraal geplaatste ronde snelheidsmeter en een rijtje schakelaars. De licht gebogen vormen van het interieur geven de inzittenden een gevoel van ruimte. Het interieur baadt in het licht dankzij het grote panoramische glazen dak. Vanuit het interieur is de constructie van de imperiaal zichtbaar, die de vormen van de Union Jack volgt; opnieuw een verwijzing naar de oorsprong van MINI.

Het vlakke dashboard doet denken aan een "sound bar" en spreidt zich over de volle breedte van het interieur uit. De zachte, stoffen bekleding zorgt voor een moderne maar huiselijke sfeer. Het dashboard van de MINI Concept Aceman steunt op een decoratieve structuur die net als de imperiaal het patroon van de Union Jack heeft en daarmee de eenheid van in- en exterieur nog eens benadrukt.

Mini

Het midden van het dashboard is de plaats voor de centrale interface: alle instrumenten en het beeldscherm zijn geïntegreerd in het ronde OLED-display. Heel retro is de rij tuimelschakelaars daaronder. Bediening van functies door aanraking van het touchscreen en analoge functies met traditionele schakelaars zijn gecombineerd op een unieke wijze die kenmerkend is voor MINI.

Experience Modes

Nieuwe Experience Modes bieden mogelijkheden voor het individualiseren van de rijervaring, met specifieke weergaven en kleurenthema's op de centrale interface én door projectie in het gehele interieur. Daarbij horen ook speciale geluidseffecten.

In de persoonlijke modus zijn geheel naar eigen keuze beelden naar het OLED-display te sturen. In combinatie daarmee zijn ook bewegende projecties op het dashboard mogelijk en ook hierbij zijn bijpassende achtergrondgeluiden te horen.

De Pop-Up Mode zorgt voor bijzondere navigatie en verrassende momenten. Het systeem adviseert bestemmingen op basis van de door de gebruiker geselecteerde categorie. De route verschijnt op het OLED-display en via projectie op het dashboard. Categorieën zijn bijvoorbeeld 'Adventures' voor buitenactiviteiten, 'Tasty' voor een goed restaurant en 'Trending' voor evenementen die plaatsvinden.

De Vivid Mode is een entertainmentfunctie en biedt een interactieve weergave op het OLED-display en de oppervlakken eromheen. Deze modus is alleen beschikbaar als de auto stilstaat en tijdens het opladen van de accu. De speelse, willekeurig bewegende letters van de naam Aceman vormen lijnen en patronen en worden begeleid door experimentele geluiden met variërende ritmes.

Debuut op Gamescom 2022

De MINI Concept Aceman maakt zijn debuut op de computer- en videogamesbeurs Gamescom 2022 in Keulen. Deze internationale bijeenkomst van developers, uitgevers, experts en fans van computergames en Esports vindt plaats van 23 t/m 28 augustus 2022 in de Kölnmesse, het beurscomplex in Keulen, Duitsland. Het begin van het evenement is op 23 augustus bij te wonen via een livestream.

XLLease
AutoCoach