23 februari 2011
 

Mini Rocketman

MINI onthult Rocketman Concept

Autozine
23 februari 2011 | MINI onthult in Genève de Rocketman Concept. Dit studiemodel heeft de lengte van de Classic Mini gecombineerd met meer flexibele binnenruimte en gebruiksmogelijkheden. Met het 3+1-interieur creëert de bestuurder in een handomdraai ruimte of een extra zitplaats. Een lichtgewicht carbon spaceframe maakt bovendien een laag brandstofgebruik mogelijk van 3 liter op 100 kilometer.
 

De MINI Rocketman Concept is met een lengte van 3,42 meter 30 centimeter korter dan de huidige MINI. Toch biedt hij dankzij een 3+1-indeling een praktisch interieur. Handig is ook dat de dorpels deel uitmaken van de portieren, om de instap zowel voor- als achterin te vergemakkelijken. De portieren hebben bovendien een speciale ophanging, waardoor ze bij het openen in hun geheel naar buiten scharnieren. Hierdoor kan men ook in parkeerruimtes in de stad gemakkelijk in en uit de auto stappen. Om voorin de zitruimte van een grotere auto te creëren, zijn de voorstoelen, het instrumentenpaneel en de achterstoel in lengterichting te verstellen. Ook is het mogelijk een vierde stoel te plaatsen.

Mini

Aan de onderzijde van de tweedelige kofferklep zit een uitschuifbare lade die plek biedt voor bijvoorbeeld een snowboard of een ander groot voorwerp. Dit mechanisme is een knipoog naar de achterklep van de Classic Mini.

Met een in het stuur geïntegreerde muis kan de bestuurder alle functies in de auto bedienen zonder de handen van het stuur te hoeven halen. Praktisch is verder de uitneembare besturingsunit van het informatie- en communicatiesysteem. Hierdoor kan voor vertrek thuis of op het werk in alle rust maar met het comfort van de eigen computer een route worden gepland, de nieuwste muziek downloaden en/of er informatie voor onderweg opzetten.

De basis van de MINI Rocketman Concept wordt gevormd door een carbon spaceframe. Deze lichte, sterke constructie is onder meer zichtbaar in de ophanging van de portieren en door het transparante dak. Mede dankzij het lage gewicht van het spaceframe is een verbruik slechts 3 liter brandstof op 100 kilometer mogelijk.

Mini

De MINI designtaal komt duidelijk naar voren in de carrosserie, de koplampen en het volledig glazen dak dat dankzij de vorm van het (verlichte) spaceframe verwijst naar de bekende British Union Jack dakvlag. Opvallende elementen zijn verder de grote 18-inch wielen, de rond de A-stijl doorlopende voorruit (voor een onbelemmerd zicht van de bestuurder) en de compacte, rechtopstaande achterlichten.