Publicatiedatum: 5 oktober 2001

MG ZT

Zwaar geschut

Rij-impressie - Een maand gelden verscheen de eerste test van een auto uit de nieuwe MG Z-serie. Het is inmiddels december en nu staan de eerste exemplaren van deze Z-serie ook daadwerkelijk bij de dealer. Daarvan is de ZT190 het topmodel. MG kondigt de auto in haar brochure zelf aan met de tekst: "Waarschuwing, de inhoud kan echte autoliefhebbers opwinden, geestdriftig maken en stimuleren. Vermijd open vuur. Niet openen in een afgesloten ruimte". Dat stelt hoog gespannen verwachtingen!

In het "solar red" ziet de MG ZT er indrukwekkend uit. Alleen al door de omvang is de ZT een auto om niet te missen, maar met de sportieve aankleding die MG eraan heeft gegeven, is de ZT in staat menig andere auto de stuipen op het lijf te jagen. Dat komt vooral door het enorme luchtrooster onder de voorbumper. De bovenkant van de koplampen wordt door de motorkap nog eens "afgesneden" zodat de auto extra boos kijkt. De combinatie van breedstralers, knipperlichten en koplampen maken dat in totaal acht lampen in de binnenspiegel van de nietsvermoedende voorligger zullen verschijnen.

Krachtbron

Om al dat uiterlijk vertoon kracht bij te zetten koos MG voor een 2.5-liter 6-cilinder motor met vier nokkenassen voor de ZT. Deze is goed voor 190 pk en een koppel van maximaal 245 Nm. Zoals te verwachten pakt de 6-cilinder al perfect op bij lage toerentallen. Uiteraard is deze MG transformatie van de Rover 75 een sportwagen, zodat de fluwelen handschoen al snel uit gaat. MG belooft prestaties dus die moeten geleverd worden. Evenals z'n kleinere broer, de MG ZR, is de ZT nog steeds redelijk comfortabel waardoor de snelheidssensatie minder groot is dan verwacht.

Bovendien moet deze 6-cilinder bijzonder veel toeren maken voordat het volle vermogen los komt, pas bij 6500 toeren komen alle 190 paarden van stal. Op dat moment klinkt bovendien een magistraal geluid uit het vooronder en is de race-sensatie compleet. De sprint van 0 naar 100 km/u kost volgens MG 7.7 seconden en de topsnelheid bedraagt 225 km/u.

Om alle kracht goed op het wegdek over te brengen heeft MG het onderstel van de Rover grondig onder handen genomen. Het is kort, stug en voor het gevoel nog steviger dan dat van de ZR. Maar door de lange wielbasis en de grote koets lijkt de auto minder wendbaar dan de ZR.

MG ZT

Nog steeds rijdt de ZT als een echte reislimousine maar nu met een duidelijk sportief karakter. Bij hoge bochtsnelheden is goed aan te voelen wanneer de grens is bereikt en dankzij de voorwielaandrijving is correctie eenvoudig.

Zoals het hoort voor een auto in deze (prijs)klasse is de ZT standaard voorzien van alle gangbare elektrische voorzieningen alsmede alarm en airconditioning. Op het gebied van veiligheid is de ZT voorzien van ABS, EBD, tractiecontrole en zes airbags. Stabiliteitscontrole is niet standaard en ook niet leverbaar. MG stelt dat het weggedrag zo goed is dat een dergelijke voorziening simpelweg overbodig is.

Conclusie

Met de ZT 190 zet MG een serieuze reislimousine neer voor de sportief ingestelde rijder. Daarbij is de auto niet fluisterstil en kent de auto ook geen comfortabel onderstel dat iedere oneffenheid op het wegdek uitvlakt. Wat de MG ZT wel biedt is een enorme hoeveelheid rijplezier. Voor wie lange afstanden wil afleggen en daarbij iedere kilometer bezig wil zijn met sportief autorijden is de MT ZT 190 de uitgelezen keuze.

plus
  • Nobele komaf
  • Veel rijplezier
  • Bijzondere styling
min
  • Snel, maar niet bijzonder snel
  • Weinig plaats voor linker voet