29 oktober 2010
Mercedes-Benz SLK
Nieuws

Mercedes-Benz SLK

Nieuwe Mercedes SLK krijgt Magic Sky Control

29 oktober 2010 - De nieuwe Mercedes-Benz SLK, die komend jaar op de markt wordt verwacht, is optioneel leverbaar met "Magic Sky Control". Deze in het vario-dak geïntegreerde technologie maakt het mogelijk dat het glazen dak of volledig transparant is of juist donker. In de eerste modus biedt de nieuwe SLK zelfs met gesloten dak een 'open-air-ervaring' terwijl de donkere laatste modus een schaduw over het interieur werpt. Direct zonlicht krijgt hierdoor geen kans meer om het interieur op te warmen. Vergeleken met een conventioneel glazen panoramadak blijven interieurdelen hierdoor tot 10 graden koeler.

Mercedes-Benz is de eerste autofabrikant die een glazen panoramadak met Magic Sky Control in serieproductie kan aanbieden. Hij wordt als optie geleverd op nieuwe SLK, die begin volgend jaar wordt geïntroduceerd. Met de Magic Sky-technologie kan de bestuurder via een druk op de knop switchen van een volledig transparante naar donkere modus. Deze omschakeling is binnen enkele seconden voltooid. In 'donkere modus' houdt het glazen vario-dak zonnestraling veel effectiever tegen dan normaal getint glas. Deze modus is dan ook vooral bedoeld voor omstandigheden waarbij de hitte zo intens is dat open rijden onplezierig wordt. Magic Sky Control zorgt voor een aanzienlijke daling van de interieurtemperatuur en draagt zo bij aan het welbevinden van de bestuurder en de passagier.

Mercedes-Benz SLK

Ook als de auto geparkeerd staat, bewijst Magic Sky Control goede diensten. Als motor wordt afgezet, schakelt automatisch de donkere modus in. Daardoor biedt het dak ook onder deze omstandigheden maximale bescherming tegen opwarming door directe zonnestraling.

De werking van Magic Sky Control is gebaseerd op het principe van een plaatcondensator. Als de glasstructuur intern onder elektrische spanning wordt gezet, positioneren de partikels in die structuur zich zodanig dat ze licht door laten. Zodra de spanning afgezet wordt, positioneren de partikels zich volledig willekeurig waardoor het dak donker wordt en licht voor een belangrijk deel wordt weerkaatst. De knop waarmee de bestuurder kan kiezen tussen transparant en donker is makkelijk bereikbaar in de dakconsole ondergebracht.

Mercedes-Benz SLK

Zelfs in transparante modus houdt het Magic Sky Control vario-dak UV- en infraroodstraling al op effectieve wijze tegen. De donkere modus biedt de inzittenden zelfs de mogelijkheid om 'de schaduw op te zoeken'. De temperatuur van interieurdelen zoals armleuningen blijven hierdoor tot 10 graden koeler dan bij het gebruik van een conventioneel glazen panoramadak. Om het nieuwe Magic Sky Control vario-dak onder de meest extreme omstandigheden te testen, is een groot aantal nieuwe SLK-modellen beproefd in de verzengde hitte van Death Valley in Amerika, waar de temperaturen regelmatig oplopen tot boven 50 graden.