8 april 2005

Mercedes-Benz

Roetfilter standaard op iedere nieuwe Mercedes diesel

8 april 2005 - Als eerste automerk ter wereld zal Mercedes-Benz vanaf 1 juni van dit jaar alle diesel personenauto's standaard met een diesel partikel filter uitrusten. "Dit initiatief geldt in eerste instantie voor Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland", aldus Dr. Eckhard Cordes, directeur van de Mercedes Car Group.
AutoCoach

In totaal gaat het om dertig modellen uit het personenautoprogramma. Het door Mercedes-Benz ontwikkelde partikel filter werkt onderhoudsvrij en zonder additieven. Omdat is afgezien van additieven kunnen met het roetfiltersysteem van Mercedes-Benz zeer hoge kilometrages worden behaald zonder dat daarbij extra onderhoud moet worden verricht.

De regeneratie van het filter vindt automatisch plaats door het motormanagement. Deze stuurt periodiek motormanagementfuncties als de brandstofinjectie, aanpassing van de hoeveelheid aangezogen lucht, uitlaatgasrecirculatie en turbodrukregeling op een speciale wijze aan. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een specifiek hiervoor ontwikkelde Lambda-, temperatuur en drukverschilsensor in het uitlaatsysteem. Daardoor is het mogelijk geworden de uitlaatgastemperatuur, indien noodzakelijk, zodanig te verhogen dat de in het filter opgeslagen roetdeeltjes alsnog spontaan verbranden. Tests hebben aangetoond dat de asrestanten in het roetfilter ook na lange inzet zeer gering zijn. In de toekomst kunnen zwavelvrije brandstoffen een nog langere inzet waarborgen.

Cordes onderstreept het streven naar echnologisch leiderschap op het gebied van dieselmotoren voor personenauto's: "Onze moderne diesels zijn net zo krachtig en sportief als de nieuwste benzinemotoren. Zij leveren daarbij een hoger koppel en zijn tegelijkertijd bijzonder zuinig, belasten het milieu minimaal en zijn stil".

XLLease
XLLease