21 april 2006

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz opent museum en supershowroom op geboortegrond in Stuttgart

21 april 2006 - In Stuttgart openen in korte tijd twee nieuwe gebouwen hun deuren: het Mercedes-Benz Center en het nieuwe Mercedes-Benz museum. De twee gebouwen staan in sterk architectonisch contrast met elkaar: het hoekige ontwerp van het Center aan de ene kant en de vloeiende vormen van het aangrenzende museum aan de andere kant.
AutoCoach

De bijzondere architectuur van het vernieuwde Mercedes-Benz Museum is van Nederlandse makelij. Architect Ben van Berkel van UN studio, ook bekend als architectenbureau Berkel en Bos, is verantwoordelijk voor het ontwerp. De architectuur weerspiegelt ook de filosofie van het museum. Het herbergt niet alleen de roemruchte historie van Mercedes-Benz, maar geeft ook een kijkje in de toekomst.

Mercedes-Benz

De vorm van het gebouw is dat van twee in elkaar grijpende spiralen. Bezoekers kunnen zo spiraalsgewijs hun weg door het gebouw vinden. Het idee voor het ontwerp komt uit de wegenbouw, waarbij de architect in dit geval werd geïnspireerd door het klaverbladontwerp van de vlakbij gelegen kruising van de snelwegen B14 en B10. Het 47,5 meter hoge museum heeft negen verdiepingen, een oppervlakte van 16.500 vierkante meter en voor de bouw werd meer dan 110.000 ton beton gebruikt. De glazen buitenkant bestaat uit 1.800 driehoekige ramen, waarvan er geen enkele identiek is. Het plan voor het nieuwe museum stamt uit 1999, maar de bouw zelf nam slechts 2,5 jaar in beslag.

Het museum is zo ingericht dat bezoekers het idee krijgen door 120 jaar autogeschiedenis te wandelen. Er is keuze uit twee rondleidingen van twee uur. Beide starten op de negende verdieping. De Legend-tour voert langs zeven verschillende locaties waar de geschiedenis van het merk in chronologische volgorde wordt verteld; van de eerste auto's tot legendarische klassiekers zoals de 300 SL Gullwing en van de eerste dieselmotoren tot de huidige innovaties op het gebied van milieu en veiligheid. De Collection-tour brengt de bezoeker langs vijf collecties waar de diversiteit aan functies waarvoor Mercedes-modellen zijn gebruikt, centraal staat. Van de wereldberoemde Popemobile van Paus Johannes Paulus II tot een LF 3500 brandweerauto. Beide tours eindigen bij Races and Records, waar recordauto's en fameuze raceautos als de C111 uit 1978 en 190E 2.3-16 uit 1983 staan tentoongesteld. De volledige collectie bestaat uit 160 voertuigen en meer dan 1.500 tentoongestelde objecten.

Vanuit het museum kun de bezoeker via De Passage naar het gloednieuwe Mercedes-Benz Center. Deze Passage is een honderd meter lange glazen corridor die de twee gebouwen met elkaar verbindt. De Passage herbergt diverse winkels en horecagelegenheden en creeert een verbinding tussen de historie van het museum met de huidige modellijnen in het Mercedes-Benz Center. Het door Prof. Christopher Kohlbecker ontworpen gebouw is van een geheel andere architectuur dan het museum. Het ontwerp is met zijn hoekige vormen en opvallende daktuin een tegenpool van de vloeiende spiralen en de strakke glazen buitenkant van het museum.

Mercedes-Benz

Het Mercedes-Benz Center heeft een oppervlakte van meer dan 9.100 vierkante meter en er bevinden zich op drie verdiepingen grote showrooms, waar bezoekers de verschillende modellijnen zoals cabriolets, SUV's en de AMG-uitvoeringen kunnen bewonderen. De in totaal 130 auto's geven de bezoekers een beeld van de verscheidenheid aan modellen van Mercedes-Benz. Centraal in het Center staat een 27 meter hoge, kegelvormige toren van aluminium. Deze herbergt de Brand Gallery, waarin tijdelijke tentoonstellingen met onderwerpen zoals autosport, veiligheid, innovatie of design plaatsvinden. Bijzonder zijn ook de zestien onder het maaiveld gelegen werkplaatsen voor reparaties, onderhoud en overige service.

XLLease
XLLease