10 februari 2012

Mercedes-Benz

Mercedes ontwikkelt actief gordelslot

10 februari 2012 - Mercedes-Benz brengt binnen afzienbare tijd een "actief gordelslot" op de markt dat ervoor zorgt dat de veiligheid voor de passagiers op de achterbank toeneemt. Het gordelslot beweegt zich door middel van een elektromotor automatisch heen en weer, wat de speling van de gordel verkleint en de passagiers op de achterbank beter fixeert. Dit vermindert de verwondingen aan bekken en borstkas bij een aanrijding. Het actieve gordelslot wordt binnenkort op een model uit de topklasse geïntroduceerd. Mercedes-Benz wil in de toekomst alle modellen van het actieve gordelslot voorzien, op alle zitplaatsen.

Het innovatieve systeem verbetert niet alleen de veiligheid maar ook het comfort. Het vastklikken van de gordel gaat gemakkelijker omdat het verlichte gordelslot 70 millimeter omhoog komt nadat het achterportier is geopend. Het gebruiksgemak moet meer mensen ertoe aanzetten de gordels daadwerkelijk om te doen. Vooral in de nieuwe markten laten passagiers het dragen van deze levensreddende voorziening nog te vaak achterwege.

Mercedes-Benz

Daarnaast maakt het systeem deel uit van de "Pre-Safe" veiligheidsmaatregelen waarmee Mercedes-Benz zijn modellen uitrust. De "Pre-Safe" elektronica evalueert informatie en kan bij typische gevaarsituaties preventieve maatregelen nemen om de inzittenden te beschermen. Als aanvulling op de pyrotechnische gordelspanners trekt het systeem het gordelslot van de achterpassagiers bij een kritieke rijsituaties razendsnel 40 millimeter omlaag. Daardoor wordt de gordel tot 80 millimeter strakker om het lichaam getrokken.

Bij de ontwikkeling van het actieve gordelslot maakte Mercedes-Benz gebruik van 'virtuele mensen'. Met computerdummies is beter dan bij crashtest-dummies te simuleren wat er met de inzittenden gebeurt tijdens een ongeval.

KwikFit
XLLease