19 april 2012

Mercedes-Benz Concept Style Coupe

Mercedes onthult Concept Style Coupe

19 april 2012 - Op de autotentoonstelling van Peking (23 april - 2 mei) presenteert Mercedes-Benz de Concept Style Coupé. De vrijwel productierijpe vierdeurs coupé is ontworpen op basis van het "New Generation Compact Cars"-platform waarvan ook de nieuwe A- en B-Klasse gebruik maken. De aandrijflijn bestaat uit een 155 kW/211 pk sterke benzinemotor en 4Matic vierwielaandrijving.

De Concept Style Coupé is 4,64 m lang, 1,89 m breed en 1,40 m hoog. De vierdeurs coupé valt op door zijn sportieve proporties en dynamische lijnvoering waarbij scherpe lijnen en grote vlakken elkaar afwisselen. In het frontaanzicht springt de lange motorkap met de 'powerdomes' in het oog. Een ander opvallend designelement is de 'diamond-grille'. Deze was voor het eerst te zien op de Concept A-Class.

Mercedes-Benz

De concept car beschikt over bijzondere koplampen, die bij stilstand rood oplichten. Ook de richtingaanwijzers zijn nieuw van opzet: individuele lichtpuntjes lichten na elkaar op.

Het profielaanzicht kenmerkt zich door drie prominente lijnen die het ontwerp een onmiskenbare (sportieve) spanning geven. De Concept Style Coupé beschikt over een glazen panoramadak en zijruiten zonder omlijsting.

Mercedes-Benz

Aan de achterzijde zijn de taps toelopende, metallic rode achterlichten en de diffuser met geïntegreerde uitlaten de blikvangers. Ook in het onderste deel van de diffuser komt het diamant-design van de grille terug. De concept car is uitgevoerd in de kleur Alubeam. Deze bijzondere tint benadrukt de lijnvoering van de Concept Style Coupé nog eens extra. Typische concept car elementen zijn de scherp gesneden, compacte buitenspiegels en de grote (21 inch) lichtmetalen velgen in 'turbine-design'. Bijzonder detail: ook op de wielspaken wordt het diamant-design van de grille voortgezet.

Ook het interieur kenmerkt zich door een zeer expressieve vormgeving. Zo heeft het dashboard de vorm van een vleugel. Een carbonfiber strip strekt zich daarbij uit over de gehele breedte van het dashboard en benadrukt daarmee de typische coupé-sfeer. De instrumenten zijn ondergebracht in twee 'kokers' die eveneens van carbonfiber zijn gemaakt. Als de richtingaanwijzers worden geactiveerd, lichten speciale ringen in deze kokers op.

Mercedes-Benz
Dutchlease

De middenconsole loopt in een vloeiende lijn vanaf het dashboard door naar achteren. De passagiers op de tweede zitrij beschikken daarbij over een opbergvak en uitstroomopeningen voor verwarming/airconditioning.

De Concept Style Coupé beschikt over vier individuele zitplaatsen met geïntegreerde hoofdsteunen (zoals in de Sport-versies van de nieuwe A-Klasse). De kleurcombinaties zijn contrastrijk. Zo is de lederen/alacantara bekleding van het meubilair uitgevoerd in grijs/antraciet. De neon-groene stiksels en 'piping' zorgen daarbij voor sportieve accenten. De uitstroomopeningen van de ventilatie doen denken aan straalmotoren. In deze concept car zijn ze bovendien verlicht. De verlichtingskleur varieert aan de hand van de gekozen interieurtemperatuur (van blauw via geel tot rood).

Mercedes-Benz

De Concept Style Coupé is uitgevoerd met Comand Online. Hiermee is het mogelijk gebruik te maken van apps van Mercedes-Benz die het reizen vergemakkelijken. Bovendien is het mogelijk om bij stilstand gebruik te maken van Internet-functies. De software van dit alles bevindt zich niet in de auto, maar in een zogenaamde "cloud". Een belangrijk voordeel daarvan is dat de auto niet meer naar de werkplaats hoeft voor software-updates. Deze worden via een telefoonverbinding automatisch uitgevoerd. Zodoende is de software ook altijd up-to-date.

De Concept Style Coupé beschikt over de nieuwe 2,0-liter direct ingespoten turbomotor (155 kW/211 pk). Deze motor kenmerkt zich dankzij onder meer meervoudige inspuiting en 'multi-spark' ontsteking door een optimale en dus zeer efficiënte verbranding.

Mercedes-Benz

Deze krachtbron is gekoppeld aan een 7G-DCT-transmissie die dankzij de dubbele koppeling razendsnel overschakelen mogelijk maakt. Dit gebeurt zonder onderbreking van de aandrijfkracht. De vierdeurs coupé heeft bovendien 4matic vierwielaandrijving.

Wittebrug
AutoCoach