30 november 2006

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, Jeep, Volkswagen en Audi lanceren BlueTec

30 november 2006 - Voorafgaand aan de Los Angeles Auto Show (1-10 december) hebben Mercedes-Benz, Jeep, Volkswagen en Audi aangekondigd dat ze BlueTec tot eenheidsnaam willen maken voor zuinige en schone dieselmotoren voor personenauto's en SUV's. Elk merk zal daarbij eigen technieken inzetten om te kunnen voldoen aan de strengste milieueisen.

Het J.D. Power onderzoek Global Outlook For Diesel geeft aan dat het marktaandeel van dieselmodellen in Noord Amerika sterk zal groeien. In 2015 wordt al een aandeel van meer dan 15% verwacht. Daarom zullen Mercedes- Benz, Jeep, Volkswagen en Audi hun dieselaanbod in de Verenigde Staten de komende jaren sterk uitbreiden. Dat neemt niet weg dat DaimlerChrysler op dit moment al een breed dieselprogramma in de Verenigde Staten heeft. Mercedes-Benz biedt bijvoorbeeld dieseluitvoeringen van zowel de E-, R-, M- en GL-Klasse en ook de populaire Jeep Grand Cherokee is in Amerika met een zescilinder diesel leverbaar. De Dodge Ram pickup en Sprinter (beide bedrijfswagens) zijn er al langer met dieselmotoren verkrijgbaar.

Mercedes-Benz

BlueTec is een modulair concept dat gebruik maakt van een scala aan technische maatregelen, waarvan een aantal de vervuilde emissies in de motor verminderen, terwijl andere een effectieve methode bieden om de uitlaatgassen te reinigen. Dit pakket pakt elke relevante factor aan die bijdraagt tot uitlaatemissies en verlaagt elke factor tot een minimum. Een oxidatiekatalysator en een deeltjesfilter zijn twee van dergelijke componenten, terwijl andere technieken effectief worden toegepast om stikstofoxiden te verlagen. BlueTec-technologie wordt voornamelijk toegepast om de stikstofoxiden aan te pakken, het laatste uitlaatgasbestanddeel waardoor -als gevolg van onderliggende concept-gerelateerde redenen- de emissieniveaus van dieselmotoren nog steeds hoger zijn dan die van hun pendanten in benzine-uitvoering.

BlueTec is een merk van DaimlerChrysler en wordt inmiddels gebruikt voor verschillende personen- en bestelwagens van het merk. Onlangs is in Amerika bijvoorbeeld de Mercedes-Benz E320 BlueTec op de markt gekomen. Dit model voldoet nu al aan de strengste toekomstige Amerikaanse emissie-eisen (BIN 8). De E320 BlueTec zou medio 2008 ook in Europa op de markt kunnen komen. Overigens komt dit type dieselmotor op termijn ook beschikbaar voor de Jeep Grand Cherokee. Daarnaast zal de aanduiding BlueTec in de toekomst dus ook worden gebruikt voor schone en zuinige dieselmodellen van Volkswagen en Audi. Op de Los Angeles Auto Show presenteerde Volkswagen zijn eerste auto met BlueTec-technologie: het Tiguan prototype.

Mercedes-Benz
KwikFit