30 juli 2020

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLA, CLA en B-Klasse krijgen EQ Power

30 juli 2020 - Onder het EQ Power-label breidt Mercedes Benz het aanbod van plug-in hybrid-modellen uit. Met de GLA 250e (brandstofverbruik gecombineerd vanaf 1,4 l/100 km; stroomverbruik gecombineerd vanaf 17,4 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd vanaf 32 g/km), CLA 250 e Coupé (brandstofverbruik gecombineerd vanaf 1,0 l/100 km; stroomverbruik gecombineerd vanaf 17,3 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd vanaf 23 g/km), CLA 250 e Shooting Brake (brandstofverbruik gecombineerd vanaf 1,1 l/100 km; stroomverbruik gecombineerd vanaf 17,9 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd vanaf 26 g/km) en B 250 e (brandstofverbruik gecombineerd vanaf 1,2 l/100 km; stroomverbruik gecombineerd vanaf 18,0 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd vanaf 26 g/km) is het aanbod van compacte modellen met hybride aandrijving van de derde generatie nu compleet.

De compacte modellen van Mercedes-Benz hebben dwarsgeplaatste motoren. Voor de automatische transmissie met dubbele koppeling 8G-DCT werd een compacte hybride aandrijfeenheid ontwikkeld volgens dezelfde technische principes als bij de automatische transmissies van de modellen met in lengterichting geplaatste motoren. Het betreft hier een permanent-synchroonmotor die aan de binnenzijde is gemonteerd. De stator is vast geïntegreerd in de aandrijfeenheid, terwijl de verliesarme natte koppeling in de rotor van de elektromotor is ingebouwd. De vraaggestuurde stator- en rotorkoeling maken het mogelijk om zonder problemen het piek- en continuvermogen van de elektromotor te gebruiken.

Mercedes-Benz

Voor het eerst bij een model van Mercedes-Benz wordt de verbrandingsmotor uitsluitend door de elektromotor gestart; de compacte hybrids beschikken niet over een aparte 12V-startmotor.

De elektromotor heeft een vermogen van 75 kW. Samen met de 1,33 liter viercilindermotor levert dit een systeemvermogen van 160 kW/218 pk en een systeemkoppel van 450 Nm op. Dankzij de EQ-kracht van de elektromotor reageren de auto's bijzonder spontaan op gaspedaalbewegingen. Zodoende heeft de B 250e bijvoorbeeld slechts 6,8 seconden nodig om van 0 naar 100 km/h te accelereren.

Een lithium-ion-hoogvoltage-accu met een totale 'bruto' accucapaciteit van circa 15,6 kWh doet dienst als energieopslagsysteem. De nieuwe compacte modellen kunnen standaard worden opgeladen met wisselstroom (publiek laden en thuisladen) en optioneel met gelijkstroom (snelladen). In de rechter zijkant van de auto's bevindt zich een laadaansluiting. De compacte plug-in hybrids kunnen via een 7,4 kW wallbox met wisselstroom (AC) binnen 1 uur en 45 minuten worden opgeladen van 10 naar 100% SoC (Status of Charge). Bij DC-laden met 24 kW bedraagt de laadtijd ongeveer 25 minuten van 10 tot 80% SoC.

Een innovatieve uitlaat maakt een bijzonder slimme packaging mogelijk: om ervoor te zorgen dat de bagageruimte nauwelijks kleiner is dan bij modellen zonder hybride motor loopt de uitlaat niet door tot de achterzijde van de auto, maar eindigt halverwege de voertuigbodem, waarbij de einddemper in de middentunnel is geplaatst. Door de integratie van de brandstoftank in de asdrager ontstaat er ruimte onder de achterbank voor de hoogvoltage-accu.

De compacte modellen zijn uitgerust met de derde generatie plug-in technologie. Een belangrijk kenmerk van dit systeem is de intelligente, EQ geoptimaliseerde navigatie, die rekening houdt met navigatiegegevens, snelheidsbeperkingen en de route. De EQ geoptimaliseerde navigatie houdt rekening met de gehele geplande route en benut de elektrische rijmodus op de momenten die zich daar het beste voor lenen.

Een belangrijke comfortfunctie is de preconditionering vóór het starten van de auto, die ook gemakkelijk via een smartphone kan worden geactiveerd. Het trekvermogen van de compacte hybrids is eveneens aanzienlijk: 1.600 kg (geremd).

Mercedes me Charge biedt bestuurders van een plug-in hybrid optioneel toegang tot een van de grootste laadnetwerken ter wereld met alleen al in Europa meer dan 300 exploitanten van openbare laadstations (stad, parkeergarages, snelwegen, winkelcentra, enz.). Dankzij het navigatiesysteem kunnen klanten van Mercedes-Benz deze laadstations vinden en direct toegang krijgen tot de laadpunten via de Mercedes me Charge-laadkaart, via de Mercedes me-app of direct vanuit de auto. Hiervoor zijn geen andere contracten nodig: naast een eenvoudige authenticatie profiteren klanten van een geïntegreerde betalingsfunctie met simpele facturering nadat ze hun betaalmethode eenmalig hebben ingevoerd. Elk laadproces wordt automatisch verrekend. De individuele laadprocessen worden maandelijks in een overzichtelijke factuur samengevat.

De Mercedes-Benz fabriek in Rastatt is de belangrijkste locatie voor de productie van in grote aantallen geproduceerde compacte auto's van Mercedes-Benz. In 2019 was elke vierde wereldwijd verkochte Mercedes-Benz een compact model. In Rastatt worden de A-Klasse Limousine, de A- en B-Klasse en de compacte SUV GLA gebouwd. Sinds dit jaar rollen hier ook de plug-in hybrids van de A- en B-Klasse en GLA van de productielijn. Het productienetwerk van compacte auto's met EQ Power omvat ook de fabriek in Kecskemét, Hongarije (A-Klasse, CLA, CLA Shooting Brake). De productie van de geëlektrificeerde CLA-modellen zal ook binnenkort worden opgestart. Het elektrische energieopslagsysteem voor de compacte Mercedes-Benz plug-in hybrids - een lithium-ion-hoogvoltage-accu met een totale 'bruto' accucapaciteit van 15,6 kWh - wordt geleverd door Mercedes-Benz dochteronderneming Accumotive in Kamenz. De nieuwe EQ Power-modellen worden aangedreven door de viercilinder benzinemotoren die in het Powertrain-productienetwerk van Mercedes-Benz Cars worden geproduceerd en die volledig werden vernieuwd voor de nieuwe editie van de compacte modelseries.

De compacte plug-in hybrids zijn gebouwd op dezelfde lijn als modellen met conventionele aandrijving. Dienovereenkomstig kan de productie van auto's met verschillende aandrijvingen flexibel en efficiënt worden aangepast. Zo wordt de fabriek optimaal benut en wordt de hoge productie- en kwaliteitsnorm van Mercedes-Benz gegarandeerd.

XLLease
AutoCoach