16 november 2012

Mercedes-Benz Ener-G-Force

Mercedes-Benz toon Ener-G-Force

16 november 2012 - Mercedes-Benz geeft een voorproefje van een mogelijke opvolger van de G-Klasse. Voor de Los Angeles Design Challenge toont Mercedes-Benz het ontwerp van een politieauto van de toekomst.
AutoCoach

De 'Los Angeles Design Challenge 2012' richt zich op de verre toekomst met het 'Highway Patrol Vehicle 2025'. Het politieapparaat moet zich instellen op nog vollere wegen met elektronisch geregeld verkeer, een sterke bevolkingsgroei en verandering in het gedrag van mensen. De toekomst vereist nieuwe politievoertuigen die ook offroad via de kortste route hun plaats van bestemming kunnen bereiken. Bovendien moeten ze over alternatieve, milieuvriendelijke aandrijvingen beschikken. Typische groene eigenschappen en geschiktheid voor alle soorten terrein zijn daarom de sleutelwoorden voor de politieauto van 2025.

Mercedes-Benz

De Ener-G-Force die Mercedes-Benz als designstudie in Los Angeles presenteert, voldoet als milieuvriendelijke SUV aan deze eisen en kan politie en hulpdiensten in iedere uithoek van de wereld ondersteunen.

De kleine raamoppervlakken maken de politieauto tot een veilige cocon voor de agenten die aan veel gevaar blootstaan. Door de in het dak geïntegreerde zwaailichten zijn de wagens duidelijk herkenbaar en de markante voorkant laat geen twijfel bestaan over de aanwezigheid van de politie.

Mercedes-Benz

Natuurlijk is het ontwerp van de Ener-G-Force voor de Los Angeles Design Challenge pure science fiction. Maar het idee van de terreinwagen van de toekomst heeft de designers van de Advanced Design Studio's van Mercedes-Benz in Carlsbad, Californië, zo gefascineerd dat zij de politievariant doorontwikkeld hebben tot een civiele versie en er zelfs een 1:1 model van hebben gemaakt. Net als het 'High Way Patrol Vehicle 2025' is de civiele Ener-G-Force formeel op de G-Klasse gebaseerd, maar tegelijkertijd een volledig nieuwe interpretatie van deze klassieker. Belangrijke kenmerken zoals proporties en elementen dienden als uitgangspunt voor een volledig nieuw en modern concept voor de wereld van morgen.

Het duidelijke silhouet van de G-Klasse is weliswaar hetzelfde gebleven maar de oppervlakken zijn grondig doorontwikkeld. Ook de nauwkeurig uitgewerkte details laten zien dat de Ener-G-Force een product van de moderne tijd is. Net als de G-Klasse heeft de voorkant van de Ener-G-Force een prominente grille. De ingebouwde koplampen met LED-verlichting hebben de vorm van een G en de richtingaanwijzers vóór zijn als typisch G-Klasse-element als bakens op de voorste spatborden aangebracht.

Mercedes-Benz
Dutchlease

Het voor de G-Klasse kenmerkende dak en de in drieën gedeelde ramen verwijzen naar de klassieke Mercedes-Benz terreinwagen maar hebben hun geheel eigen futuristische uitstraling. Hetzelfde geldt voor de 20 inch velgen waarmee de Ener-G-Force hoog en krachtig op de wielen staat. Ook de 'utility'-factor wordt bij de Ener-G-Force nieuw geïnterpreteerd. Een voorbeeld daarvan is de markante toolbox aan de achterkant waarvan de afdekking refereert aan de typische reservewielhouder van de klassieke G-Klasse. Deze omhoog klapbare toolbox is geschikt voor allerhande gereedschap dat daardoor altijd snel bij de hand is.

De tanks op het dak van de Ener-G-Force worden gevuld met gerecycled water dat naar de 'hydro-tech converter' wordt geleid die deze natuurlijke en duurzame energie omzet in waterstof om de brandstofcel te activeren. De opslagruimten voor de gewonnen elektrische energie bevinden zich in de markante en eenvoudig toegankelijke zijdorpels. De Ener-G-Force stoot uitsluitend water uit, heeft een actieradius van ca. 800 kilometer en is daarmee een echte 'green car'. Vier wielnaafmotoren zorgen ervoor dat elk wiel afzonderlijk wordt aangepast aan het terrein.

Mercedes-Benz

De topografische 'Terra-Scan' op het dak detecteert voortdurend de omgeving van het voertuig en regelt voorts vering, demping en andere functies van het chassis voor de beste tractie op iedere ondergrond, zowel on- als offroad. De markante zijdorpels bevatten de opslagruimten voor energie. De verlichting van de zijdorpels toont door verandering van kleur het laadniveau van de energy packs. In het dak zijn dakdragers en extra verlichting geïntegreerd. Zij vormen daardoor optisch één geheel.

Wittebrug
AutoCoach