16 februari 2016

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz introduceert OM 654 diesel

16 februari 2016 - De nieuwe OM 654 viercilinder dieselmotor markeert het debuut van een geavanceerde motorenfamilie van Mercedes-Benz. Gunstige verbruiks- en emissiewaarden zorgen ervoor dat de diesels voorbereid zijn op de toekomst. De eerste volledig aluminium viercilinder dieselmotor van Mercedes-Benz beleeft zijn wereldprimeur dit voorjaar als E220d in de nieuwe E-Klasse.
AutoCoach

Een doelstelling achter de nieuwe motorengeneratie was het zoveel mogelijk beperken van het aantal varianten. De compacte afmetingen van de motor bieden meer flexibiliteit om hem in verschillende voertuigtypen te kunnen leveren. De koppeling tussen de aandrijfunit en de auto zijn voor alle modelseries gestandaardiseerd. Zo worden alle onderdelen van het uitlaatgasnabehandelingssysteem nu bijvoorbeeld direct aan de motor zelf bevestigd en niet langer meer aan de auto.

Mercedes-Benz

De nieuwe OM 654 viercilindermotor debuteert dit voorjaar als wereldprimeur in de nieuwe E-Klasse, als 220d. Uiteindelijk scoort de nieuwe krachtbron zo'n 13 procent lager in verbruik en CO2-emissie, terwijl het vermogen verder is gestegen (143 kW in plaats van 125 kW).

De belangrijkste innovaties van de nieuwe motor:

  • Eerste volledig aluminium viercilinder dieselmotor
  • Stalen zuigers met getrapte verbrandingskom, NANOSLIDE cilindercoating, vierde generatie common-rail inspuiting
  • Alle uitlaatgasnabehandelingstechnologieĆ«n direct aan de motor bevestigd
  • Aanzienlijk lichter en compacter: 168,4 kg ten opzichte van 202,8 kg (-17%), 2 liter cilinderinhoud in plaats van 2,15 liter, hartafstand tussen de cilinders 90 mm in plaats van 94 mm
  • Lager geluidsniveau en uitstekend trillingscomfort dankzij tal van maatregelen

De nieuwe dieselmotor is ontworpen om te voldoen aan de toekomstige emissiewetgeving (RDE - Real Driving Emissions). In tegenstelling tot de huidige NEDC-meetcyclus is de nieuwe WLTP-cyclus (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) bedoeld om ervoor te zorgen dat het test- en praktijkverbruik toekomstig dichter bij elkaar liggen. Daarnaast bestaat het plan in Europa om een meetprocedure voor Real Driving Emissions (RDE) te introduceren. Dit wordt eveneens actief door Mercedes-Benz ondersteund.

Alle relevante onderdelen voor het efficiënt beperken van emissies zijn direct aan de motor geïnstalleerd. Mede door isolatiemaatregelen en verbeterde katalysatorcoatings bestaat niet langer de noodzaak voor een aan de motorzijde geregeld temperatuurmanagement bij koude starts en bij lage belasting. Naast de voordelen op het gebied van emissies resulteert dit met name op kortere afstanden in brandstofbesparing. Dankzij de installatie direct aan de motor is er bij de uitlaatgasnabehandeling sprake van weinig warmteverlies en optimale werkomstandigheden.

De nieuwe motor beschikt over meervoudige uitlaatgasrecirculatie (EGR). Deze constructie combineert de gekoelde hogedruk- en lagedruk-EGR en biedt de mogelijkheid om onbehandelde motoremissies over het volledige motorkenveld verder te beperken, terwijl de centrale verbranding wordt geoptimaliseerd ten gunste van het verbruik.

Uitlaatgassen afkomstig van de turbo worden eerst naar een dieseloxidatiekatalysator gestuurd. Vervolgens wordt AdBlue toegevoegd via een watergekoelde doseringsmodule. Dankzij een speciaal ontwikkeld mengproces verdampt de AdBlue®over een zo kort mogelijke afstand in de uitlaatgasstroom om zeer gelijkmatig te worden verdeeld over het oppervlak van de daarna geplaatste sDPF (dieselpartikelfilter met coating om stikstofoxiden te beperken). Na de sDPF zorgt een SCR-katalysator voor verdere afbraak van stikstofoxiden. Pas daarna worden de nabehandelde uitlaatgassen in het uitlaatsysteem geleid.

KwikFit
AutoCoach