17 mei 2002

Mercedes-Benz

mercedes, mitsubishi en hyundai gaan samenwerken op het gebied van ontwikkeling van motoren

17 mei 2002 - DaimlerChrysler AG, Hyundai Motor Company en Mitsubishi Motors Corporation hebben onlangs de oprichting van Global Engine Alliance L.L.C. bekendgemaakt. Het gaat hierbij om een joint venture voor de ontwikkeling en productie van lichtmetalen viercilinder-in-lijn benzinemotoren. DaimlerChrysler, Hyundai en Mitsubishi hebben alledrie een gelijke participatie in de gemeenschappelijke onderneming, die in de Verenigde Staten zetelt.
AutoCoach

Bij de ontwikkeling van de krachtbronnen maakt Global Engine Alliance gebruik van de knowhow en middelen van de drie fabrikanten. De motoren zullen toekomstige modellen aandrijven van de Chrysler Group, Hyundai Motor Company en Mitsubishi Motors Corporation, en worden door de drie partners gebouwd. Hyundai verwacht in maart 2004 met de motorenproductie te beginnen. De beide andere producenten volgen een jaar later. De totale jaarproductie wordt geraamd op zo'n 1,5 miljoen eenheden, waarbij het gaat om drie varianten: 1.8, 2.0 en 2.4 liter, met vermogens tussen 120 en 165 pk.

Het project is een mijlpaal in de historie van de drie automobielfabrikanten en een bewijs van de uiteenlopende mogelijkheden die de samenwerking van deze ondernemingen biedt. Zo verklaarde dr. Dieter Zetsche, CEO van de Chrysler Group: "Gebruikmaken van onze wereldwijde aanwezigheid is een belangrijk element in de groeistrategie van de Chrysler Group. Een project zoals dit, kan het uitgangspunt zijn voor een nog intensievere samenwerking." Hyundai President Kim Dong-Jin benadrukte: "Hyundai ziet uit naar de mogelijkheid om een sterke relatie te ontwikkelen met onze partners, gericht op de verdere ontwikkeling van deze motorentechnologie." Mitsubishi Motors President en CEO Takashi Sonobe zei over de nieuwe joint venture: "Dit is het volgende bewijs van de continue ontwikkeling van onze succesvolle alliantie met DaimlerChrysler."

De drie deelnemers aan Global Engine Alliance zullen overigens de mogelijkheden bestuderen van een gemeenschappelijke motorenproductie binnen de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone NAFTA.

Wittebrug
XLLease