28 januari 2013

Daimler

Fabrikanten werken samen aan nieuwe technologie

28 januari 2013 - Daimler AG, Ford Motor Company en Nissan Motor Co., Ltd. hebben een drie-partijenovereenkomst getekend om de commercialisatie van elektrische auto's met brandstofceltechnologie (FCEV) te bespoedigen. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk een gemeenschappelijk brandstofcelsysteem voor elektrische auto's te ontwikkelen en daarmee de investeringskosten te beperken die gemoeid zijn met de ontwikkeling van de technologie. Elke onderneming investeert een gelijk deel in het project.

Daimler, Ford en Nissan hebben samen meer dan zestig jaar ervaring in de ontwikkeling van FCEV's. Hun FCEV's hebben als onderdeel van demonstratieprojecten wereldwijd onder uiteenlopende condities meer dan tien miljoen testkilometers afgelegd met consumenten achter het stuur. De partners zijn voornemens een gemeenschappelijk brandstofcelpakket en -systeem te ontwikkelen die door de afzonderlijke ondernemingen kunnen worden gebruikt voor het lanceren van zeer gedifferentieerde, emissievrije FCEV's onder de individuele merknamen.

Mercedes-Benz

De samenwerking geeft een signaal af aan leveranciers, beleidsmakers en de industrie om de verdere ontwikkeling van waterstof vulstations en de overige infrastructuur die noodzakelijk is voor een brede introductie van dit type auto's, te stimuleren.

Een FCEV wordt door elektriciteit aangedreven, welke aan boord in de brandstofcel wordt opgewekt. Tijdens het rijden komt er alleen waterdamp vrij. FCEV's worden gezien als opvolgers van de batterij-elektrische auto's van vandaag en zullen bijdragen aan de verdere uitbreiding van het aanbod emissievrije mobiliteitsopties voor consumenten.

"Elektrische brandstofcelauto's zijn in het proces naar duurzamere mobiliteitsopties de logische volgende stap na de huidige batterij-elektrische auto's", verklaart Mitsuhiko Yamashita, lid van de Raad van Bestuur en Executive Vice President van Nissan Motor Co., Ltd., verantwoordelijk voor Research & Development.

"Wij zijn ervan overtuigd dat brandstofcelauto's een centrale rol gaan spelen in het realiseren van toekomstige emissievrije mobiliteit. Dankzij de grote toewijding van alle drie partners kunnen we brandstofcel e-mobiliteit op een bredere basis inzetten. Dat betekent dat we de technologie dankzij deze samenwerking voor veel consumenten wereldwijd beschikbaar kunnen maken", aldus Prof. Thomas Weber, lid van de Board of Management van Daimler AG, Group Research & Mercedes-Benz Cars Development.

Mercedes-Benz

"Samenwerken helpt aanzienlijk om deze technologie sneller op de markt te brengen tegen een betaalbaardere prijs voor onze klanten", vertelt Raj Nair, group vice president Global Product Development van Ford Motor Company.

Het ontwikkelingswerk voor zowel het brandstofcelpakket als het brandstofcelsysteem wordt door de drie ondernemingen gezamenlijk gedaan op diverse locaties wereldwijd. De partners onderzoeken tevens de mogelijkheid van een gezamenlijke ontwikkeling van andere FCEV-componenten om nog meer synergiën te bewerkstelligen.

Wittebrug
AutoCoach