6 september 2017

Mercedes-Benz

EQ-Ready app bepaalt of elektrische auto haalbaar is

6 september 2017 - Klaar voor de elektrische auto? De nieuwe EQ Ready-app helpt automobilisten te besluiten of het voor hen persoonlijk zinvol is om over te stappen naar een elektroauto of een hybrid. De smartphone-app kan echte ritten van de bestuurder opslaan, zijn of haar dagelijkse mobiliteitsgedrag analyseren en de resultaten vergelijken met een grote hoeveelheid data van elektrische en hybride auto's. Daarmee wordt het mogelijk om elektromobiliteit op een virtuele maar realistische wijze uit te proberen. De EQ Ready-app adviseert tevens welk alternatief aangedreven model van Smart of Mercedes-Benz het beste past bij iemands rijgedrag. De nieuwe app is in aanloop naar de IAA 2017 geïntroduceerd en is daar ook uit te proberen op de Mercedes-Benz stand in Hal 2, Level 0.

Mercedes-Benz rijders waren niet de enigen die tijdens de pilotfase betrokken werden bij de ontwikkeling van de nieuwe app. Ook leden van Daimlers Raad van Bestuur lieten hun autogebruik onderzoeken op de geschiktheid voor elektromobiliteit. "De algehele conclusie is dat elektroauto's en hybride modellen in elektromodus veel geschikter zijn voor dagelijks gebruik dan men in het algemeen denkt. Zelfs sceptici zijn er na een persoonlijke reality check met onze app achter dat een elektrische of hybride auto daadwerkelijk een oplossing biedt voor hun mobiliteitsbehoeften", aldus Wilko Stark, Hoofd Daimler & Mercedes-Benz Cars Strategy en Hoofd CASE.

Mercedes-Benz

De EQ Ready-app is gratis te downloaden voor iOS en Android, in het Engels en Duits. Hij is in eerste instantie beschikbaar voor de Duitse markt; andere landen en toepassingen volgen binnenkort. De smartphone van de gebruiker slaat alle ritten op die hij of zij met zijn auto (ongeacht het merk) maakt. Dit genereert een realistisch gebruiksprofiel dat aanzienlijk meer waarde heeft dan een eenmalige proefrit.

Alles wat de gebruiker hoeft te doen, is met naam en e-mailadres inloggen op het persoonlijke Mercedes me-account en het inschakelen van de trackingfunctie in de app. Die functie registreert niet alleen de snelheid en acceleratie, maar ook periodes van stilstaan en langere pauzes, evenals invloeden van buitenaf, zoals de temperatuur en hoogte. Dat maakt het mogelijk om de actieradius en het energieverbruik te meten.

Om de virtuele elektrorit te optimaliseren, kunnen de app-gebruikers handmatig potentiële oplaadstations invoeren, zoals thuis of op de werkplek. In de toekomst wordt de app verder uitgebreid met openbare oplaadpalen.

Mercedes-Benz

Het individuele mobiliteitsgedrag dat op deze wijze wordt vastgesteld, wordt via wifi of mobiele data doorgestuurd naar de Mercedes me-server, waar de relevante parameters van de elektrische en hybride auto's van Mercedes-Benz en smart zijn opgeslagen. Ook bij hybride modellen gaat de evaluatie van het mobiliteitsgedrag uitsluitend uit van puur elektrisch rijden.

Het softwaremodel voor de app, door Mercedes-Benz zelf ontwikkeld, maakt gebruik van een grote hoeveelheid voertuigspecifieke gegevens, zoals energieverbruik, actieradius, cw-waarde, gewicht en rolweerstand. De daaruit afgeleide efficiëntie van de auto's is getest op de openbare weg. Het resultaat was een zeer grote overeenkomst tussen simulatie- en praktijkwaarden.

Tot de geteste auto's behoren de smart electric drive-modellen (gecombineerd energieverbruik: 13,1-12,9 kWh/100 km; gecombineerde CO2-emissies: 0 g/km) en plug-in hybrid modellen van Mercedes-Benz, waaronder de GLC 350 e 4MATIC (gecombineerd brandstofverbruik: 2,7-2,5 l/100 km; gecombineerd energieverbruik: 15,2-13,9 kWh/100 km; gecombineerde CO2-emissie: 64-59 g/km) en GLE 500 e (gecombineerd brandstofverbruik: 3,7-3,3 l/100 km; gecombineerd energieverbruik: 18,0-16,7 kWh/100 km; gecombineerde CO2-emissie: 84-78 g/km).

Mercedes-Benz

Op basis van de door de gebruiker gekozen referentieauto worden zijn persoonlijke waarden voor actieradius en energieverbruik vastgesteld en wordt zijn mobiliteitsgedrag geëvalueerd. Een voorbeeld van zo'n analyse: "Gefeliciteerd! Al uw ritten kunnen elektrisch zonder tussentijds opladen worden volbracht."

Privacy is een belangrijk element binnen de app. Om het vastleggen van een rit te stoppen, kan de gebruiker op elk willekeurig moment de trackingfunctie uitschakelen. Bovendien informeert de app de bestuurder regelmatig dat er data wordt opgeslagen.

KwikFit
AutoCoach