25 juni 2004

Mercedes-Benz

DaimlerChrysler levert eerste personenautos met brandstofcel af

25 juni 2004 - In Berlijn heeft DaimlerChrysler de eerste personenauto's met brandstofcel aan Duitse relaties afgeleverd. De Deutsche Telekom en BEWAG/Vattenfall Europe krijgen in totaal vier A-Klasse modellen F-Cell voor hun wagenpark. Ook is het eerste reguliere servicestation voor personenauto's met brandstofcel in Duitsland officieel in gebruik genomen.
AutoCoach

"Met de aflevering van de autos, die voor dagelijks gebruik worden ingezet, geven we in Duitsland een duidelijk signaal af. De technologie is het onderzoeksstadium voorbij", zegt Dr. Thomas Weber, als lid van de raad van bestuur van DaimlerChrysler verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling van de Mercedes Car Group. "We gaan meer brandstofcellen op de weg brengen en doen zo op grote schaal ervaring op. Wij zijn blij dat we met de Deutsche Telekom en BEWAG/Vattenfall Europe twee enthousiaste partners voor dit project gevonden hebben".

Mercedes-Benz

Bij de Mercedes-Benz A-Klasse F-Cell past het volledige brandstofcelsysteem en de waterstoftanks in het vloergedeelte van de auto. De ruimte in het interieur en de bagageruimte blijft onaangetast. De A-Klasse "F-Cell" biedt plaats aan vier inzittenden. De elektromotor zorgt volgens de makers voor een dynamisch rijgedrag in stadsverkeer en op buitenwegen. Voor de aandrijving werden meerdere brandstofcellen aan elkaar geschakeld tot een zogeheten stack. De stack werd ontwikkeld door de firma BALLARD, ontwikkelingspartner van DaimlerChrysler AG.

Tien jaar geleden stelde DaimlerChrysler de NECAR 1, het eerste voertuig met brandstofcel ter wereld voor. Sindsdien werd de technologie met tal van studiemodellen belangrijk verbeterd. Intussen rijden 30 bussen met brandstofcel in tien grote Europese steden waaronder Amsterdam. In de Verenigde Staten bezorgt UPS pakketten met Mercedes-Benz Sprinters met brandstofcellen, in Tokio rijden medewerkers van de Tokyo Gas Co. en Bridgestone met brandstofcel-voertuigen.

In Berlijn is DaimlerChrysler een belangrijke partner in het brandstofcelproject "Clean Energy Partnership", waarin autofabrikanten, technologiefirma's, energiebedrijven en politici samenwerken. Doel is het gebruik van personenauto's met brandstofcel en het gebruik van waterstof te bevorderen. Vanaf eind 2004 is het CEP-tankstation in bedrijf om een reeks voertuigen van waterstof te voorzien, waaronder tien autos van het type Mercedes-Benz F-Cell.

Om de ontwikkeling verder te stimuleren worden tot eind 2004 in totaal 60 Mercedes-Benz A-Klasse F-Cell-modellen ingezet bij klanten in Japan, Duitsland, Singapore en de Verenigde Staten. Hierbij wordt het gebruik in de praktijk getest.

Dutchlease
Dutchlease